úterý 4. září 2018

Knihy pro děti / Otázky a odpovědi o jídle

Edice okénkových encyklopedií pro předškoláky a malé školáky z nakladatelství Svojtka je nesmrtelná a pořád jimi rozšiřujeme naši knihovničku, jak děti postupně tématům dorůstají. K jednoduchým protikladům jsme přidali zvířata, lidské tělo a nejnověji i jídlo. Ve skříni čeká ještě velké bádání o počasí. A na eshopu dinosauři, vesmír nebo třeba svět kolem nás. Je toho spousta a já mám tyto knihy velice ráda. Děti mívají období, kdy si samy tyto okénkové knihy berou, a prohlíží si je. Z našich předchozích čtení si už spoustu věcí pamatují a tak si "předčítají". A protože jsme doma vášniví jedlíci, nafotila jsem vám Otázky a odpovědi o jídle.
 

Knížku zvládnou z velké části pobrat čtyřleté děti, ale některé jednodušší otázky zaujmou určitě i tříleťáky. Jakubovo nejoblíbenější a nejčtenější okýnko je bezpochyby "Jak se vyrábí čokoláda?".
 



 
Kniha je naučná, ale ne nijak násilně. Při čtení mám fakt pocit, že autorka sesbírala otázky od skutečných dětí, protože to jsou věci, na které se vás nejspíš už ty vaše taky někdy ptaly - proč pláčeme při krájení cibule, jestli jsou pro nás sladkosti špatné, co jedí astronauti nebo jak se získává med. Dost otázek se točí kolem sladkostí a obecně zdravého jídla a ekologie, což je určitě fajn. A na některých odpovědích se určitě přiučíte i sami. Jediný problém, na který jsem narazila (a který je možná způsobený mou totální nevědomostí), je otázka rozdělení ovoce a zeleniny. 
 






 
Pevná a odolná kniha s tvrdými listy je členěna podle základních otázek, na které se děti nejčastěji ptají. Odkud a kam? Jak a kolik? Proč? Ano či ne? Co? Jaký, který? Kdo? Na poslední straně ještě čeká několik otázek pro pozorné čtenáře/posluchače.

3 komentáře:

  1. Mám ráda Vaše tipy na knihy. Taky za knihy pro děti utrácím. Máte děti dva roky od sebe, kdy začal Kubík a Klárka sedět společně vedle Vás a "číst" z jedné knížky?
    Se starší dvou a půlletkou bych ráda pořídila nějakou encyklopedii pro rozvoj slovní zásoby (na zimu, když budeme víc doma), měla byste nějaký tip?

    Mimochodem cca před 14 dny jsem zřejmě potkala Klárku s dalšími dětmi v autobuse 43. A víte podle čeho jsem si říkala, že to bude ona? Podle bot, co měla na nohách. Zrovna jste o nich totiž postla článek. Vyprávěla si zaujatě s nějakou jinou holčinou a očividně spokojená.

    Spoustu síly na zbývající dny 2v1 přeju.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, upřesnění k tomu "před 14 dny". Dívám se do Vašich starších příspěvků. Psala jste o Klářiných botech 14. června! A já žiju v tom, že to bylo před 14 dny - no jsem úplně mimo. (Zpětně si uvědomuju, že to dává logiku, Klárka očividně jela někam s dětmi ze školky, tj. muselo to být v červnu.). Kojicí matka no.

      Martina

      Vymazat
    2. Martino, dobrý den. Díky za komentář a milá slova :)

      Knihy jsou moje a polykají dost peněz našeho rodinného rozpočtu :) Ale chodíme pravidelně i do knihovny.

      Co se týče vyloženě společného čtení, je to zapeklité. baví je jiné věci. Semtam vydrží povídat si u nějaké obrázkové knížky, občas u nějaké kratší pohádky, ale přece jen Kuba je na ty vlaky a bagry a letadla a Klárku už baví víc čtení, u kterého Kuba nevydrží. Skoro pokaždé jim čteme odděleně. Když je muž na služebce, čtu jim společně, jednu knížku vybírá Klára, druhou Kuba.

      Pokud hledáte vyloženě encyklopedii - někde na blogu mám recenzi encyklopedie Larousse - mají několik druhů, my máme doma všeobecnou červenou, ta je super, a pak oranžovou se zvířaty. A z knihovny jsme měli nedávno půjčenou tuto od Svojtky: https://www.svojtka.cz/shop/kniha/4175-moje-uplne-prvni-encyklopedie - ta je taky bezvadná. A má tolik oblíbená okénka :)

      A v závěru ke Klárce, je to dost možné, že jste ji potkala, jezdí pravidelně na nějaké výlety se školkou :) A věřím, že ve školce spokojená je, vybrali jsme dobře :) Nedělejte si starosti s časovými zmatky, tohle já dobře znám, ale pobavila jste mě :) Čas je relativní, hlavně teda na mateřské :D

      Mějte se hezky, Jana

      Vymazat