úterý 18. září 2018

Dárková inspirace / Dárky k 5. narozeninám

Nečekejte nic světoborného. Někdy inspirace dochází a já poslední dobou dělám snad všechno, jen nebrouzdám po internetu. Na dárky se dívám stále celkem prakticky, během roku si sepisuju do diáře tipy, buď to, co mě napadne, nebo to, co od dětí zaslechnu. Nebudu vám nalhávat, že hraček je doma plno. Díkybohu převažují hry, stavebnice, puzzle a nějaké další smysluplné aktivity nad tretkami. K mému zděšení se i ta druhá sbírka celkem rozrůstá a moc se mi to nelíbí. Snažím se korigovat ty vyloženě nevyžádané dárky, ale nemůžu vzít babičkám tu radost úplně. Letos jsem dala poprvé dětem šanci něco si vybrat. Byli jsme v hračkářství, strávili tam dvě hodiny a děti byly celkem bezradné. No, poučení pro příští rok. Snaha byla, chtěla jsem, aby si jednou jedinkrát děti vybraly něco podle sebe. Aby nedostávaly jen dárky, o kterých si jejich máma myslí, že je něčemu naučí. Dnes teda dárková inspirace pro zhruba pětileté děti.


Pokladnička Plan Toys
 
O ní jsem se podrobněji rozepsala v minulém příspěvku a z vašich komentářů je zřejmé, že to byla dobrá volba. Zatím nechci, aby děti peníze dostávaly místo dárků, ale pokud se jim někde podaří schrastit pětikorunu, asi jim to neublíží. Klárka s mincemi pracuje i ve školce a já budu ráda, když se brzy naučí vnímat hodnotu peněz. Dřevěné prasátko značky Plan Toys je zároveň krásným doplňkem.

 
Sluchátka
 
Další z praktických dárků, které se hodí, pokud hodně cestujete. Kvůli dlouhým cestám jsme před rokem dětem pořídili přenosné televizky do auta. Tablety doma nevedeme a k mobilům je moc nepouštíme. Jenže jsme nepřemýšleli, že se v autě budeme vzájemně rušit. Nás nebaví poslouchat několik hodin v kuse jejich pohádky a děti někdy frflají, že kvůli navigaci, nebo naší hudbě neslyší to svoje. Takže sluchátka byla v plánu už dlouho. Nechtěla jsem je kupovat "jen tak", tak je dostali k narozeninám. V obchodě jsem si jich pár prohlídla a sama vyzkoušela a nejvíc se mi líbila značka Trust Sonin. Jejich dětská sluchátka jsou hezky zpracovaná, pohodlná, měkká, dostatečně velká a mají omezovač hlasitosti. Růžové Trust Sonin Kids se sadou samolepek pro Klárku. Seženete v různých eshopech od 400 Kč (pátrejte, protože cenový rozptyl je celkem velký).

 
Dětský lak na nehty
 
Klárka si v létě zase přestala kousat nehty a radost z toho máme všichni. Navíc její kamarádka Beátka má spoustu laků na nehty, po kterých začala Klárka toužit. Máme doma sice už dva sloupávací laky na nehty z DM (Bo-Po), které jsou sice velice praktické, ale moc dlouho na dětských nehtech nevydrží. Tak jsem nakonec vybrala laky na vodní bázi značky Piggy Paint. Jsou samozřejmě netoxické, nejsou testované na zvířatech a jsou relativně trvanlivé. A mají super odstíny! Cena je už horší.

 
Na vlasy
 
Jo, Klárka je ve fázi, kdy ji začíná zajímat kosmetika a různé doplňky. Kosmetiku hodně koriguju, používáme co nejvíc přírodní, ale vzhledem k typu jejích vlásků se neobejdeme třeba bez rozčesávače. Už kdysi dávno jsme si od kadeřníka odnesli vzorek bezoplachového kondicionéru Revlon a je fakt dobrý. K tomu jsme si (obě dvě) zvykly na kartáče na vlasy typu Tangle Teezer, takže až Klárce doslouží její současný, radost jí určitě udělá tento s Elsou. Čemu zatím odolávám, ale s vlasy to souvisí, je falešný Elsin cop. Je to děsivé, dlouho jsem nevěděla, co tím Klára myslí, ale mají to holky ve školce, že jo. A pak jsem to spatřila v HM a moje zděšení stále trvá :) Držte mi prosím palce v mém odhodlání.

 
Zažehlovací korálky

Tahle hitovka nám doma zatím chyběla. Korálky v poslední době Klárku hodně baví, baví ji vyrábění svých vlastních ozdob a při všemožném navlékání mi přijde, že se hodně zklidní. Tak jsem se rozhodla pro ty zažehlovací. Nic moc jsem o nich nevěděla, vybírala jsem spíš větší sadu a zajímavý holčičí motiv. Jednorožci značky Hama zvítězili a zatím teda velký úspěch. Jemná motorika, trpělivost, relaxační záležitost. Super aktivita pro různé věkové kategorie.

 
Svítící puzzle

Puzzle nesmí chybět na žádných narozeninách. I když už skládáme mnohem míň než dřív. Klárka na to vždycky byla šikovná, dokázala vidět detaily v celku, měla na to trpělivost a s malým vedením dokázala skládat složitější obrázky než bylo věkové určení. A když už ji tak berou ti jednorožci, na první pohled mě zaujalo toto svítící puzzle značky Mudpuppy (mají i jiné motivy, třeba dinosaury).

 
Knížky
 
Knížky dostávají děti průběžně, těm se nijak nebráním, navíc chodíme do knihovny, takže o čtivo nouze není. K letošním narozeninám jsem vybrala dvě knížky. Kouzelná knížka Kostík hledá přátele (Pawel Pawlak, CPress, 2018) s netradičním příběhem o jedné smutné kostřičce. A druhá objemnější od známé české spisovatelky Strašidýlko Stráša (Alena Mornštajnová, Albatros Media, 2018) o bojácném strašidle. Zatím zaujala spíš ta první.
 

 
Jinak si myslím, že ideálním dárkem k 5. narozeninám je šlapací kolo. To jsme ale letos pořídili už před sezónou a byl to kup století. Recenzi na Woom 3 si můžete přečíst na blogu.
 
 
Další narozeninové příspěvky s tipy na dárky najdete na blogu pod příslušnými tagy.
 
♥ Budu ráda, když mi sem připíšete tipy na dárky pro vaše děti, co bavilo ty vaše v pěti letech? ♥

3 komentáře:

  1. Moc diky za tipy, myslim, ze se ani nenadeju a dceru budou podobne veci take zajimat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ano, letí to :) A ty holčičky jsou si tak podobné, navíc, když se dostanou do kolektivu jiných holčiček :D

      Vymazat
  2. Dobrý večer Jani,
    opět u Vás hledám inspiraci na dárky. Starší dcerka bude mít v červenci taky 5 let. Taky miluje zvířátka Schleich, nejvíce už nějakou dobu lvy, Lví král, Lví hlídka, tak trochu taky dokupuji k této tematice. Mladší necelá dvouleťačka si už s nimi taky hraje, tak plájuju i jí kupovat ať rozšíříme naši zvířecí farmu:) Taky mám na seznamu dárků sluchátka, občas chce mít klid s albi tužkou. A lak na nehty by se jí asi taky moc líbil, občas si namaluje nehty fixkama, ale mně se do toho moc nechce. Moc se mi namalované nehty u holčiček nelíbí. Ale kdyby jó prosila a přála si, koupím:) Mám pro ni koupenou hru o pirátech, karetní. a Jinak taky moc nevím. Zaujal mě hřeben tanghle teezer, včem je tak úžasný? opravdu tak nekudlá vlasy? a jak se drží bez rukojeti? Dcerka má dlouhé vlasy a máme klasický hřebínek, tak možná by bylo fajn koupit jí něco, co vlasy tak nekudlá. Cop z Ledového království, chápu, já to taky moc nemusím, ....:) naštěstí toto řešit nemusím, dcerka má vlasy dlouhé. Moc děkuji, že stále máte čas a sílu na to sepisování a že u Vás mohu hledat inspiraci. :) Budu koukat brzy i na tu inspiraci pro dvouleťáky, ale tam mám problém třeba s deskovou hrou nebo s nějakými korálky, malá stále dává vše do pusy...tak nevím...Mějte se krásně a díky za Váš čas:) Lenka

    OdpovědětVymazat