čtvrtek 22. června 2017

Srbsko / Den třetí

Ráno nám paní domácí v penzionu "Dušica" připravila velmi tradiční, několikachodovou snídani a asi dvě hodiny jsme strávili na zahradě, jídlem, odpočinkem, hraním s dětmi. Paní se o nás starala jako o vlastní, její syn nám perfektní angličtinou předával tipy na výlety. Kolem 11 jsme vyrazili směr Stara Planina. Cestou na další ubytování jsme se chtěli stavit v lyžařském středisku Babin Zub. Babin Zub je jeden z vrcholků 500 km dlouhého pohoří Stara Planina, které začíná na východní hranici Srbska a táhne se celým Bulharskem až k Černému moři. V tomto pohoří se nachází i nejvyšší hora Srbska - Midžur (2169 m). Ale ponaučení pro příště (já nevím, jako bychom byli roadtripoví začátečníci): ber benzín, dokud to jde, klidně do zásoby. Ať se nemusíš vracet 30 km horskými silničkami anebo handlovat s místňáky předraženou dovážku. Takže Babin Zub tentokrát nevyšel vyloženě kvůli naší blbosti.


Když jsme nabrali plnou, děti usnuly, a my přehodnotili plány. Jeli jsme se rovnou ubytovat do města Pirot. Čekali na nás starší manželé, velký B&B pojmenovaný po jejich vnučkách, dvorek, pes a trampolína. Ráj pro děti. Je vtipné, jak na Balkáně člověk rychle zapomíná na angličtinu, a mluví s místními podivnou směsicí češtiny, slovenštiny, ruštiny, chorvatštiny a většinou se dorozumí :)



Navečer jsme se zajeli konečně někam vykoupat. Zavojsko jezero leží asi 15 km od ubytování, autem jsme se dostali pohodlně až ke břehu, děti si užily mírnou a osvěžující cachtačku v čisté vodě. Kolem jen pár lidí, ticho, šplouchání vody. Příjemné zakončení třetího dne.


4 komentáře:

  1. Taky nám kdysi došel benzín. Taky na Balkáně. Ale k cíli našeho výletu (Skadarskému jezeru na pomezí Černé Hory a Albánie) jsme tehdy dojeli. A na ten zážitek vzpomínáme dodnes (ostatně ještě na víc z této dovolené :)). Užijte si to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tech benzinek je tady poskromnu :) ke skadarskemu jezeru taky jedeme, ale jeste to nejaky ten den potrva :)

      Vymazat
  2. Nídherná příroda a úžasné dobrodružství - už se těším, až budeme taky moct s dětmi vyrážet. Má to svoje obrovské kouzlo poznávat takhle Evropu po vlastní ose. Jsem ráda, že to nakonec s benzínem dobře dopadlo a těším se na další díl :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tady krasne. Myslim, ze je to hodne o nastaveni rodicu. My cestujeme radi a chceme k tomu vest deti odmala. Snad jim to neznechutime na cely zivot :D

      Vymazat