úterý 20. června 2017

Srbsko / Den první

Na Balkán nás to táhlo už dlouho. Oba dva máme slabost pro jižanské státy obecně a země bývalé Jugoslávie nejsou výjimkou. Na Balkán jsem jezdila s našima na dovolené k moři, Chlupáč zase jednu dobu jezdil hodně služebně do Bosny. Oba dva máme rádi pestrou krajinu, vysoké hory, turisty nedotčenou vnitrozemskou přírodu a srdečnost místních lidí. Nechci to zakřiknout, ale už první den v Srbsku se nám dostalo nečekaných laskavostí ze strany místních lidí, které byste u nás hledali těžko. Nevím, kolikrát vás úplně cizí starší pár pozval k sobě na zahradu jen proto, že jste si na chvíli s dětmi sedli na schody v parku naproti jejich domu. Nabídne vám čaj, vodu, mléko. Nebo jestli vám řidič autobusu někdy nabídl jízdu grátis a ještě vás ponavigoval tím správným směrem. A mohla bych pokračovat dál a dál. Lidé tady doslova milují děti, jsou neskutečně milí, přátelští, ochotní pomoci, bezprostřední. A velice mě překvapilo, jak jsou na tom dobře s angličtinou. Jo a nesmím zapomenout na tradiční pokrmy. Takže už první den nemohla chybět na našem večerním pikniku v parku Pljeskavica ani Musaka.


Z Brna jsme vyjeli o půl páté ráno, děcka pak ještě jednou v autě usnuly a spaly až do půl osmé. Celá cesta Brno - Bělehrad i se dvěma delšími pauzami trvala 8 hodin (čistý čas 6,5 hodiny). Malý provoz, prakticky celou dobu po dálnici, naprostá pohoda. Ubytování v Bělehradě přes Airbnb v bytě 2+1 na krásném a tichém místě nedaleko centra. Bělehrad je pro mě velmi zvláštním místem. Bije se v něm tolik kontrastů, které už jsem dlouho nikde nezaznamenala. Polorozpadlý dům na hlavní třídě, z jedné strany vedle něj se zrovna staví supermoderní prosklená budova, z druhé strany stojí už stovky let úžasná historická budova. Typický jižanský pouliční šrumec, křik dětí, všudypřítomné stánky s ovocem a zeleninou a potulující se kočky. Kvůli této atmosféře to tady mám fakt ráda.





6 komentářů:

  1. Dovolené u moře nejsou nic pro mě, na jih bych vyrazila jedině do vnitrozemí, hlavně do hor. Těším se na další zápisky, tento mě příjemně navnadil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme dost podobné, já teda ale nepohrdnu ani mořem :D

      Vymazat
  2. Zdravím, Srbsko máme v hledáčku. Budu sledovat. Jsem docela zvědavá, jak moc je Srbsko vstřícné vůči rodinám s dětmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak teda zatím moc doporučuju. Máme se dobře a je tady toho tolik k vidění!

      Vymazat