pátek 16. června 2017

Knihy pro děti / Každý bulí nad cibulí

Správně by se tento příspěvek měl jmenovat "Knihy pro celou rodinu", tak moc je to u této knížky pravdivé. Knížka Každý bulí nad cibulí je na trhu pořád ještě novinkou a já jsem moc ráda, že ji máme doma. Myslím, že je to přesně ta kniha, co bude za pár let v knihovničce pěkně ušmudlaná, hodně ohmataná, no zkrátka vydatně čtená. Sbírka těch nejvtipnějších veršů, jaké si jen dovedete v dětské knize představit. Čtení je fakt jedna velká sranda.


Přesně to se povedlo autorskému duu - Ester Staré a Milanu Starému. Veselost. Originalita. Chytrá pointa. Kniha vyšla v nakladatelství Paseka a mě čím dál víc baví knihy z těchto menších nekomerčních nakladatelství !


Knížka ukrývá 50 básniček na nejrůznější témata. Nečekejte žádné infantilní verše, žádné kočičky, pejsánky, autíčka nebo sluníčka. Tyhlety básničky jsou pestré a reálné jako je sám život. Bez kdovíjakého přibarvování. Přesto verše děti potěší svou bezprostředností, originalitou a důvtipem. Dospělému vykouzlí úsměv na tváři také, pokud je schopen vžít se trochu do dětského světa plného fantazie.




Přesně tak totiž mohou děti vidět svět, který nám už přijde všední. Detailů si už moc nevšímáme, skoro všechno nám přijde normální. Kdo ví, co se ale těm našim prckům honí hlavou, když přemýšlí o vysavači nebo o žehličce?




Jednoduché ilustrace nehýří barvami ani detaily, o to víc vynikne celá pointa jednotlivých básní. Jazyk je opravdový, hovorový, slangový a proto tak chytlavý.


Jednu básničku se pomalu učím zpaměti, bude to taková naše "usínací" (pro Kubu budu muset trochu transformovat). Tahle jediná mě nerozesmála, ale vyloženě dojala. Díky, Ester, za ni ♥ No řekněte, kdy jste četli něco tak krásného a tak pravdivého? Přijde mi, že to naprosto vystihuje můj vztah s Klárou... Spánek malých dětí je totiž jedno velké téma, ale jakmile se se spánkem dětí (a vlastně s čímkoliv dalším) smíříme, přijmeme ho, jako něco daného, uleví se nám i dětem. Takže rituál v podobě uspávací básničky mi zní jako bezva nápad.


Moje maličká

Únavou ti klesla víčka.
Jsi můj malý andílek,
moje zlato, princeznička,
královna všech postýlek.
 
Že vstáváš za rozednění,
že nechceš nic k snídani,
sice občas krev mi zpění,
k šílenství mě dohání.
 
Že si neuklidíš hračky?
Páté tričko budu prát?
Nechceš žluté punčocháčky?
Mám brečet, nebo se smát?!
 
Spát že nejdeš, milá zlatá?
Tyhle řeči zbožňuju.
Po mně že jsi paličatá?
Fajn, i tak tě miluju!
 
Únavou ti klesla víčka.
Jsi můj malý andílek,
moje zlato, princeznička,
královna všech postýlek.


4 komentáře:

  1. Mame mame mame, my se tak mame, ze Jani. Suprova je. Tento tyden jsem ji kupovala i jako darek :-). Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, no super! Že je úžasná? Já jsem z ní pořád paf. Přemýšlím, kdo si ji víc užije, jestli děti nebo rodiče :)) A holkám se líbí? J.

      Vymazat
  2. Uzivame si ji vsichni:-). Hoodne se nasmejeme i ta nejmladsi. Jani a mate take "Mistr sportu skače z dortu"? Cteme snad kazdy den a Cibule nam to pekne doplnuje.s

    OdpovědětVymazat