neděle 4. června 2017

Jakubovy barefoot tenisky na léto Vivobarefoot Primus Mini

Nějakou dobu jsem váhala, jaké boty pořídit Jakubovi na léto. Nakonec jsem zvolila kombinaci bazárkových sandálků Nike Sunray Protect vyloženě k vodě a velice lehkých tenisek. Tato varianta mi přišla pro Kubu nejvhodnější a z nových tenisek mám vyloženě radost. A dobrý pocit, že jsem vybrala dobře. Zvolila jsem novinku na trhu od Vivobarefoot, zmenšenou verzi oblíbených dospěláckých tenisek Primus. Vivobarefoot Primus Mini jsou díky použitému materiálu super prodyšné. Přišla vedra a noha se mu v nich nijak zvlášť nepotí. A má je moc rád.


Když jsem je objednávala, na obrázku mě zas tolik neoslovily, ale líbil se mi právě ten materiál. Kombinace umělé kůže a síťoviny. Se síťovinou mám totiž dobrou zkušenost u Klářiných bot. Když ale mini-botky dorazily, byla jsem velice příjemně překvapená. V reálu vypadají mnohem líp než na fotce. Promyšlené zpracování detailů, zajímavý design a barevná kombinace. Bílá podrážka a černo-červený svršek je frajerský. Jakubovi sluší. A hlavně mu skvěle sedí na noze a na první pohled je vidět, jak jsou mu pohodlné. Mají výborný tvar špičky, který odpovídá anatomii dětské nohy.




My teď teda chodíme docela často naboso, samozřejmě tam, kde to jde. Klárka se zouvá na hřišti (a na zahradě, a v parku, a v přírodě...) zcela automaticky s prvním pořádným oteplením, Kuba se opičí a už také objevil kouzlo bosé chůze. O víkendu jsme vyzkoušeli po delší době stezku bosou nohou a obě děti si ji užily, jde vidět, jak je jim bez bot dobře - klidně i na pichlavých šiškách. Na základě těchto všedních zážitků se dnes a denně  utvrzuju v tom, že jsem udělala dobře, když jsem pro své děti a už i pro sebe vybrala barefoot boty.


V době měření a pořizování bot (konec dubna) měl Jakub nohu 12,8 cm dlouhou a 5,8 cm širokou. Z toho mi vyšla požadovaná velikost 22, která má stélku o délce 13,8 cm. Jedna bota váží 77 gramů. Lehoučká jako pírko. Bota je krásně prostorná v oblasti špičky, což jde vidět na první pohled.




Jsou nízké a nárt mají poměrně otevřený, jazyk je takový pidi. Zapínání je na suchý zip a po odlepení jdou boty krásně doširoka otevřít. Podrážka má poměrně velký přesah (opticky se může zdát, že je podrážka silná, ale není tomu tak - má pouhé 3 mm). To je fajn, protože guma dobře chrání botu před mechanickým poškozením. Jen tak se neošoupou. Co je na nich úplně nejlepší je gumový přesah podrážky v oblasti špičky a hlavně palce! (tam je nejvyšší). Tyto malé děti ještě občas lezou, klečí v písku, jezdí na odrážedlech a proto: každá ochrana dobrá.



Stélka je netvarovaná a v botě je napevno. Toto mi vždycky přijde trochu škoda, že nemůžu vložku z boty vytáhnout a případně vyprat. Ale na druhou stranu by to asi byla vrstva navíc a to znamená další milimetry navíc.


Podrážka je měkká a dobře ohebná. Po vybalení z krabice mi sice podrážka přišla tužší než u jiných bot, co jsme doma poslední dobou měli, ale rychle se rozhýbala a změkla. Je to dáno typem materiálu podrážky, který je o něco pevnější. Jakubova noha je chráněná, ale zároveň neztrácí potřebný kontakt se zemí.



Nechci to zakřiknout, sezóna odřených kolen teprve začíná, ale trochu srovnávám. Obě moje děti jsou pohybově velice šikovné (a není to jen pyšný výrok matky, která pochválí své dítě za sebešišatější sluníčko). Klára ve věku Jakuba (dejme tomu v roce a půl) ještě barefooty nenosila, nosila snad nějaké kompromisy. A vlastně možná ani ty ne, už moc nevím. A taky rozhodně víc padala (a o hodně víc venku v botách než doma bosa). Padala o hodně víc než ve stejné době padal Jakub, a to fakt není a nebyla nijak nešikovná. Je sportovně založená, všechno jí jde, umí rychle utíkat, pekelně rychle jezdí na odrážedle, ale dřív prostě hodně zakopávala. Já si teď zpětně říkám, do jaké míry na to měly vliv boty. Jakubova noha nezná nic jiného než barefoot boty a podle mě se to na chůzi musí projevit. Cítí zem pod sebou, svaly nohy pracují na plné obrátky, tím pádem líp pracuje i celá tělesná soustava.





Pevné, kožené, kotníkové, svázané, anatomicky tvarované. Takové boty standardně doporučují pediatři, když jdou mámy začínajících chodců pro radu. Podle mě to musí být pro to malé dosud převážně bosé dítě takový šok, jakoby po nás někdo chtěl chodit půl dne v lyžácích. A tohle chci dělat opravdu jen jeden týden v roce. Koordinace pohybu, stabilita, rovnováha. K tomu všemu potřebují děti/lidi nohy co nejvolnější. Co nejméně svázané. K tomu všemu má Klára dost širokou nohu a dřív jsme to vůbec neřešili. Koupili jsme boty, co nám doporučila paní prodavačka a nazdar. Když palec nemá v botě místo, tlačí se k ostatním skrčencům a noha automaticky ztrácí na stabilitě. Doslova pak ztrácí půdu pod nohama. A to jsme jí prosím dělali my. Všechna ta odřená kolena a modřiny. No, díkybohu prozření přišlo celkem rychle a všechno je zase v naprostém pořádku :)


12 komentářů:

  1. No ty jsou!! My teď máme modré Feelmaxy, ale až z nich vyroste, tak určitě půjdem ozkoušet tyto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja chtela ty feelmaxy vyzkouset pro klarku, nakonec moje konzervativni povaha vybrala ozkousene kidofity. Jake jsou ty feelmaxy? Mekoucke, co? A tyhlety teda taky doporucuju!

      Vymazat
    2. Za me jsou Feelmaxy nejlepsi barefoot tenisky. Jsou super mekke (Vivo jsou oproti nim o hodne tuhsi) a maji tenouckou podrazku. U nas je nosi dcera i syn. Puvodne jsem objednala Vivobarefoot Lenni K, ale to bylo zklamani. Byly tuhe a nebyly vhodne pro nizky nart a siroku nozku. Feelmaxy bych si koupila i pro sebe, kdyby existovaly :) Hana

      Vymazat
    3. Hanko, mně se taky v eshopu líbily, ale nikde jsem je neviděla naživo. Takže jsem zatím odolávala... A dospělácké neexistují? Nebo v ČR nejsou k dostání? J.

      Vymazat
  2. Tak tohle jsou snad první barefoot botky co se mi líbí i na pohled ♥ Super. Ukládám do oblíbených a příští rok pořídím našemu prďolovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsou fakt pekne zpracovane. Tahle nova kolekce se jim povedla. A ty holcici varianty - ach pudrova barva ❤

      Vymazat
  3. Naše nejmenší si jako své první botičky vybrala Filii Air M Turquoise a taky: dokonalost sama 💓💓💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s Filli nemám vůbec žádnou zkušenost. Asi tím, že jsou na užší nožku, že? Ale nosí je dcera kamarádky a designově se mi taky líbí.

      Vymazat
  4. Jani, nemela by jsi i tip na damske botky, ve stylu balerin? potrebovala bych na chozeni do prace, ale i tak vubec do mesta ... aby se hodily k sukni i ke kalhotum 😊 budu vdecna za jakoukoli inspiraci 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, já mám u sebe zkušenosti akorát se značkou Vivobarefoot. Mám od nich troje boty. Doporučila bych mokasíny Elina - recenzi jsem dávala nedávno v květnu na blog - najdeš si ji? Ty mi přijdou super i ke kalhotům i k sukni. A pokud bys chtěla balerínky, tak mají taky v nabídce. Já měla typ Daisy, bohužel jsem zvolila špatnou velikost. Ale vzhledově mi přišly krásné, dobře zpracované, kůže měkká, podrážka tenká... Pokud bys chtěla víc info, dej vědět. J.

      Vymazat
  5. Já jsem synovi pořizovala na jaře kožené Filii, ale mnohem radši má Attipas. Když jsem mu teď do mokra po delší době chtěla dát Filii, tak se mu to vyloženě nelíbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, děti si řeknou, co? :) Já ani jednu značku osobně neznám, jen vzhledově :)

      Vymazat