čtvrtek 15. června 2017

Chytrá hračka / Hmatej a najdi od Vilac

Tuto hru jsem chtěla dětem pořídit už dlouho a teď - když už ji máme doma - se o ni s vámi musím podělit. Je totiž úžasná. Koneckonců žádné zklamání bych ani od francouzského výrobce Vilac nečekala. Je to zase hra, která nabízí víc možností zábavy. Dřevěná hra s názvem Hmatej a najdi je super dárek pro děti ve věku 1 - 6 let. A potěší i rodiče s hravou duší, jakou mám třeba já. Oficiálně je to hmatové pexeso, jde s ní ale hrát i bingo, my s Kubíkem provádíme "přiřazování" ala Montessori. Mám hrozně ráda tyto důmyslné hračky, miluju prvotřídní zpracování a roztomilý a přitom vkusný design. Pořád po novém kbelíku jedním okem pokukuju a kochám se, jak je to všecko pěkné :)


V malém sympatickém kartónovém kyblíčku se ukrývá 20 kartiček s obrázky a 21 dřevěných tvarů. Ten jeden tvar navíc je "bomba", která svou kartičku nemá. V pexesu funguje jako takový Černý Petr, pro malé děti můžete bombu vyřadit, ať je zbytečně nemate. Všechno ostatní jsou velice běžné předměty, zvířata, potraviny. Víčko kyblíku je opatřeno pytlíkem, dovnitř se ukryjí všechny ty dřevěné kousky. A základní varianta hry může začít.



1. Hmatové pexeso

Záleží na vás, jak starého a zdatného hráče doma máte. Podle toho vhodíte libovolný počet dřevěných kousků do pytlíku (čím starší dítě, tím víc kousků). A vyberete k nim odpovídající kartičky. Kartičky si losujete. Co vidíte na kartičce, musíte hmatem najít v pytlíku. Klárce to zatím moc nejde, je to na ni pořád hodně abstraktní, ale snaží se. Většinou zkoušíme tak 4 tvary a schválně vybírám velmi specifické - kulaté sluníčko, hvězdu, podlouhlý pórek, žirafu. Často trénujeme. Musím říct, že je to opravdu složité. Zkoušela jsem to s plným počtem a je pro mě hodně obtížné v té změti něco kloudného najít. Velká výzva i pro dospěláka.



2. Bingo / Loto

Ze 4 kartiček si sestavíme herní plochu. Kartičky jsou takové čtvrtiny koláče, takže když dáme 4 k sobě, máme pěkně kulatou plošku. Každý hráč má svoji. Ideálně někdo další z pytlíku losuje předměty. Kdo na své plošce daný předmět zobrazený má, dřevěný kousek na kartičku položí. A vyhrává ten, kdo má všechny čtyři - Bingo!



3. Přiřazování

Hra ve stylu Montessori pro nejmenší. Tohle je zábava číslo jedna pro Kubíka. Rozložíme někam všechny kartičky, ideálně do jedné dobře dostupné lajny. Dřevěné tvary losujeme buďto z kyblíku nebo je máme rozložené. Dítě si vybírá vždy jeden tvar a jde najít odpovídající kartičku. Rodič pojmenovává.




Atakdále. Zvídavé dítě si najde další možnosti. Otevřený rodič také. Pojmenovávání tvarů, třídění dle barev. Třídění dle druhů - dopravní prostředky, ovoce a zelenina, zvířata. Kreslení a obkreslování. Pomůcka při objevování daných předmětů venku. Sestavování příběhu ve sledu vylosovaných předmětů. Cokoliv vás jen napadne. Možnosti jsou všude kolem nás, stačí mít mysl otevřenou.

Myslím, že z mého popisu jde dobře znát to nadšení. Hra je opravdu krásná a stojí za to. Je to kus kvalitní práce, která jen tak neomrzí.


Mimochodem o jednu tuto hru jste si mohli na Facebooku Mamiee nedávno zasoutěžit. My jsme se totiž s Markétou domluvily, že pro vás společně něco vymyslíme. Já jsem dala Markétě tipy na 4 hračky/hry, které mě v její nabídce aktuálně nejvíc zaujaly, a ona uspořádala hlasovací soutěž. Fanoušci volili, co by je nejvíc zajímalo zrecenzovat, a zároveň tak o jednu vítěznou hračku soutěžili. Já doufám, že to nebyla naše poslední společná soutěž, proto doporučuju sledovat můj FB profil, tak profil Mamiee.

10 komentářů:

  1. Jani, to vypada super! a bude to asi uplne poprvy, co budu mit vanocni darek uz v cervnu! a jeste to bude jak pro synovce, tak neter dohromady :)dekuju! moc se mi to libi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, na vanocni darky neni nikdy brzo :)) mam radost. Ted to vypada vyprodane ale myslim ze je to na ceste :)

      Vymazat
  2. To vypadá jako opravdu užitečná a smysluplná hračka. Myslím, že u nás doma za chvíli také najde své místo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky z ni mam ten stejny pocit. Je nadherna. Zeptejte se v mamiee na dostupnost...

      Vymazat
  3. Jééé to je super, to musíme mít :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejak jsem tusila ze se ti dasi bude libit :) akorat je ted vyprodana, ale bude!

      Vymazat
  4. Jéé, taky po ní už nějaký čas pokukuju...obdobná hra je Zajíc v pytli od Granny - akorát jednotlivé předměty nejsou dřevěné, ale z kartonu, ale princip je podobný a zároveň je to i cenově dostupnější...ale ty dřevěné hračky mají zkrátka něco do sebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, no jo, to dřevo je něco, za co se vyplatí zaplatit. Ale děkuju za tip, mrknu se :)

      Vymazat
  5. Presne mi to pripomnelo Zajice v pytli, nemame, ale vim o ni. A tak tusim ze toto bude take nas prvni darek pro holky :-). Diky Jani! Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, na toho Zajíce se musím mrknout, abych byla v obraze. Je to fakt krásná věc, určitě se bude líbit. Díky taky!

      Vymazat