úterý 1. března 2016

Knižní výzva / Dívka ve vlaku

Titul: Dívka ve vlaku (The Girl on the Train)
Autor: Paula Hawkins
Nakladatelství: Ikar
Rok prvního vydání: 2015
Počet stran: 328

Anotace

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…


Recenze

O této knize se toho už namluvilo a napsalo dost. Byla jsem na ni strašně natěšená a byl to jeden z nejlepších vánočních dárků, který jsem dostala. Nemohla jsem se dočkat, až se do ní pustím, měla jsem velká očekávání. Nechci vůbec říct, že mě kniha zklamala, to ne, byla skvělá, ale prostě jsem čekala nějakou větší bombu, něco zásadnějšího, něco originálnějšího, něco, o čem budu ještě měsíc přemýšlet. Samotný příběh zmizení není totiž ničím výjimečný (kniha je přirovnávána třeba k zfilmované Gone Girl - což teda úplně nesdílím). Co mě na knize bavilo moc, byl samotný žánr - psychologická dramata já ráda a styl psaní. Příběh je popisován ze třech perspektiv a v různých časových rovinách - očima tří hlavních hrdinek, jejichž osudy se vzájemně proplétají. Hlavní postava Rachel byla tak trochu netradiční, což bylo fajn. Zkrachovalá opuštěná alkoholička a tak trochu stalkerka se v beletrii až tak často neobjevuje a myslím, že díky tomu nebyl příběh zas tak fádní. Děj byl podle mě svižný, napínavý, protkaný psychologií a depresemi všech tří hrdinek. Jediná věc, co mě na knize iritovala, je ta, že obecně nemám ráda samozvané hrdinky, holky, co berou spravedlnost do vlastních rukou jakkoli je situace nebezpečná.
Ač má kniha své mouchy, byla pro mě parádním počtením, každý den jsem se těšila, až budu mít chvilku. Pokud je toto i váš žánr, rozhodně doporučuju. Stojí za to.

3 komentáře:

  1. Jani mam ji rozectenou ale nejak mi to nejde zacist se... V mezicase jsem precetla Pisecneho muze od Keplera a tak snad doctu i Divku... Pekny den Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, Písečného muže jsem taky četla a ještě teď mi běhá mráz po zádech... Ten byl super. Mě se teda Dívka ve vlaku četla úplně "sama", tak snad se začteš! J.

      Vymazat
    2. Dam ji jeste sanci :-). Noo u pisecneho muze me taky mrazilo...dam vedet Silvia

      Vymazat