úterý 8. března 2016

Jakub ve sporťáku / Fusak Lodger Bunker

Jakoubek prostě není úplně kočárkový typ. Vím, že by to mohlo být horší, rozhodně by to ale mohlo být i lepší. Každé dítě je jiné, Klára kočárek milovala, první půlrok spala přes den víceméně jen v něm, dokonce se včera po půl roce svezla v golfkách, když jsme spolu spěchaly do Montessori. Kuba je jiný, je víc kontaktní, pokud to vůbec jde, tak ještě živější než jeho sestra, zvědavý a v hluboké korbě se mu tak v 5 měsících přestalo líbit. Ale totálně. Když se vzbudil, řval. Někdy chvíli a usnul, někdy plakal 30 minut. Připomínám, není ani dudlíkový.

Po dlouhém zvažování jsme přesunuli hlubokou korbu do sklepa a na podvozek nacvakli sporťák. Bylo to koncem února, takže v jeho 5,5 měsících. Jakub je sice stále nesedící, vím, že to není ideální, ale 95% času tráví v lehu, zbylých 5% ve sklonu 45°. Kouká kolem sebe, na mě a zdá se spokojenější. A protože je zima a ve sporťáku není tak chráněný, jako byl v korbě, museli jsme pořídit fusak (v hluboké korbičce jsme měli fusak z ovčí vlny, ve kterém jsem se vozila já, do sporťáku už nebyl použitelný).

V hlavě jsem měla jenom dvě značky a nakonec zvítězila osvědčená nizozemská kvalita. Takže už měsíc  máme doma novinku sezóny 2015/16 - Lodger Bunker Explorer v barvě pískovo-modré. Používáme jej dvakrát denně a nemám mu co vytknout.




Hledala jsem fusak, který bude hodně variabilní, multifunkční, a který vydrží dlouho. Mám ráda dlouhodobá řešení, nerada kupuju takové zásadní věci každý rok znovu. Proto oceňuju i jednoduchý nadčasový design, který se hodí téměř ke všemu. Lodger Bunker Explorer by měl vydržet dítěti až do 4 let a můžu potvrdit, je vážně velký, Klára se do něj ve svých 2,5 letech vešla s přehledem. Fusak se skládá ze 3 vrstev, které jdou odebírat a přidávat v závislosti na ročním období a venkovní teplotě. S tím taky souvisí ta multifunkčnost, lze jej používat ve 4 variantách - třívrstvý fusak pro opravdu kruté zimy, klasický fusak pro přechodové měsíce, podložka do kočárku a v neposlední vrstvě podložka do kočárku s připnutou zateplovací "vestou". Vnější a vnitřní vrstva disponuje stahovací kapucí, takže v extrémních mrazech se dítě do fusaku hezky zakuklí. Spodní část vnějšího fusaku je na zip, v případě špinavých bot jde tato část odepnout a taky jednodušeji vyprat. Fusak je ušitý z funkčních materiálů, vnější vrstva s membránou je voděodolná (máme vyzkoušeno) a neprofoukne ji. Naopak fleecový vnitřek je příjemný, měkoučký, hřejivý, ale přitom prodyšný. Vnější fusak se zapíná pomocí klasického zipu uprostřed a ještě pomocí suchého zipu. Lodger Bunker Explorer je univerzální, měl by jít použít ve všech sporťácích se 3bodovými i 5bodovými pásy, ve fusaku jsou otvory, kterými se pásy provlíknou. Lze prát v pračce na 40°C. Na rubové straně vnějšího fusaku v části pod zadečkem je materiál "protiskluzový", aby fusak hezky seděl na kočárku a nesjížděl dolů.

 Rozevřený fusak bez zateplovací vesty

 Otvory na pásy se suchým zipem

 Vnější vrstva fusaku

 Vložka/podložka do kočárku

 Protiskluzová část pod zadečkem

 Zateplovací vesta

 Dvojitá kapuce

 Rozevřený fusak se zateplenou vestou

Celkový pohled na fusak

Na první pohled můžete být zaskočení velikostí, ze začátku mi přišlo, že jej do kočárku nedostanu, ale chvíli jsem si s tím pohrála a v pohodě hezky sedí. Na druhou stranu máme poměrně velký kočár - Maxi Cosi Mura Plus. Teď, když je venku kolem 7 stupňů používáme fusak bez zateplovací vesty, tu naplno využijeme až příští zimu, kdy se chystáme na hory. Možná bude trochu nepraktická světlá barva, ale to ukáže až čas. Fusak je krásný, čekala jsem, že bude povedený, ale skutečnost ještě předčila moje očekávání. Je dokonale promyšlený, všechno do sebe zapadá a ladí. Investice do něj se určitě vyplatí.

4 komentáře:

  1. škoda jen, že je tak "ošklivej" jinak všechen ten popis zní opravdu dobře. Zrovna vybírám jaký fusak pořídit a je to teda náročné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vám připadá fakt ošklivý? :) No každý má vkus jiný, já výrobky Lodger miluju právě kvůli jednoduchému krásnému nedivokému designu a taky kvůli funkčním vlastnostem. Hodí se ke všemu. A jaký se líbí vám? Elodie details? nebo Linda cube?

      Vymazat
  2. me se naopak libi ;) Ale nakonec jsem vybrala tento z ovci vlny - https://www.woolife.cz/vlnene-detske-fusaky/detsky-fusak-woolife-kombi-kasmir-modry-1.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky! Fusaky z ovčí vlny jsou super, tento, co ukazujete vypadá luxusně. My jsme u obou dětí používali v hluboké korbě taky fusak z ovčí vlny - ještě komunistický poctivý český výrobek, ve kterém jsem jezdila před 34 lety i já :) A stále je skvělý a podle mě pro miminko to nejlepší!

      Vymazat