středa 7. dubna 2021

Knihy pro děti / Růža: Zachraňte princeznu!

Jak se Klárka prokousávala prvním čtením, jak jí do sebe začaly slabiky zlehka zacvakávat, jak jí texty ve slabikáři přestaly stačit, musela jsem popřemýšlet, čím budu její nově nabytou schopnost obohacovat. Knihovny zavřené. Domácí knihovnička přolouskaná. Někde jsem se dočetla, že pro podporu prvního čtení jsou fajn komiksy. Zábavná forma vyprávění příběhu, málo textu, bohaté ilustrace, prostor pro fantazii. Tak jsem nějaké pořídila. Doma jsme měli zatím jen Hildu, která je super. A proto jsme se jako první s Klárkou pustily do něčeho podobného. V nakladatelství Host vyšla letos kouzelná kniha Růža - Zachraňte princeznu!


Dobrodružný příběh divoké princezny Růži, která jde proti všem konvencím. Utíká z domova, aby se natajnačku zúčastnila vodního karnevalu. Cestou poznává nové přátele a musí rozlousknout nejeden oříšek. S těmi jí ostatně pomohou právě malí čtenáři. Kniha je interaktivní, komunikuje se čtenářem, dává mu úkoly. Tohle je pro všechny děti supr zábava. Vyřešit nějaké to bludiště, setřást vlka, najít ve změti tváří tu pravou... Tyto humorné a logicky postavené prvky jsou nesporným plusem této knihy.



Samozřejmě se mi líbí ilustrace, nejsou fádní, zaujmou, promlouvají i beze slov, což je základ každého dobrého komiksu. Líbí se mi i vyvrácení stereotypů - proč by princezna musela být ušlápnutá dáma v bílém. Může mít své sny a zájmy, může si i dupnout a může být dokonce drzá.



Růža mi trochu Hildu připomíná. Akorát je o něco jednodušší. Pro menší děti. Jediné, co bych změnila, je font. Pokud bych předpokládala, že knihu budou číst začínající čtenáři, šla bych do úplné klasiky, klidně i do velkých písmen. Tady je font trošku hravější, což může někomu působit potíže. Klára to zvládla obstojně, občas se přišla zeptat. Textu je v knize opravdu docela málo, v tomto směru je nenáročná. Zápletka jednoduchá, i tak je plná překvapení a nových postav.



Myslím, že francouzský autor a ilustrátor Johan Troïanowski bude mít pro Růžu pokračování, na které se moc těšíme. Klárka si užila svou první kompletně přečtenou knihu dosyta, myslím, že tomu pomohl právě tento šikovný formát. Komiks je skvělou volbou pro ty, co se čtením jindy bojují. Pro děti, kterým se třeba moc nechce číst. Pro děti, pro které je dlouhý souvislý text zrádný. Pro děti, které se čtením začínají jako Klárka.


-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Host

1 komentář:

  1. Moc díky za recenzi. Také jsem hledala komix pro dcerku a u nás hodně zabodoval Pták a veverčák. Dcera se u toho smála nahlas. Na Hildu se chystám. Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat