čtvrtek 3. prosince 2020

První třída / Školní batoh nebo aktovka? Rostoucí Hama GRADE Step by Step

Klárka má za sebou tři měsíce v první třídě. To je milník jako blázen. Tři měsíce (respektive dva) už nosí na zádech místo malého růžového batůžku velkou aktovku. Teda batoh. Školní batoh. A protože tohle je téma, které zvedá ze židle stovky rodičů, chci se podělit o naši cestu za vysněnou aktovkou. Teda vlastně nakonec za batohem. Nebylo to vůbec jednoduché. Výběru předcházelo dlouhatánské googlení a čtení recenzí. Čtení desítek odborných článků od fyzioterapeutů a výrobců aktovek. Až když jsem měla pocit, že jsem informačně silná, vzala jsem Kláru a vyrazily jsme do obchodu. Tady doporučení číslo jedna: bez osobního vyzkoušení to fakt nejde! Bude to trošku opruz, ale tuto fázi rozhodně nepodceňujte.


Začnu velmi osobně, než se pustím do nějakých faktů, které by se mohly hodit. Naše osudná výprava do Agátina světa, kde jsem se rozhodla aktovku pořídit (mají velký výběr jen kvalitních ergonomických značek), je vlastně taková vtipná. Na netu jsem si našla několik favoritů, byly tam i aktovky, i batohy. Nebyla jsem rozhodnutá, chtěla jsem to vidět naživo, jak jí bude všechno sedět na zádech. Když jsem vstoupila a pozdravila se s paní, která mi ochotně přispěchala na pomoc, povídám: "Klárka půjde do první třídy. Jdeme pro batoh. Nebo aktovku. Nevím, nemám v tom jasno. Spíš asi aktovku. Jediné co vím jistě, že nechci aktovku za tři tisíce." Usmála se. Ve mě zatrnulo. Klárka se taky trochu usmála. Klára vyzkoušela všechny mé tajné tipy, strávili jsme tam asi hodinu (Kubík se ztratil mezi vláčky). A co myslíte? Odcházeli jsme se školním batohem za 3000,-! Fakt. Dostaly mě. Ještěže jsem měla v kapse slevový kód na 10%, jinak bychom byli přes trojku. S pouzdrem a pytlíkem na tělák bůhví kde ještě...


Bavíte se? Tak možná ještě trošku přidám, že jsem hned venku opatrně zavolala Chlupáčovi a se staženými půlkami jsem mu pověděla o té novince. Tenkrát se zmohl jenom na "Ježíš, proč???". Klárka svůj školní batoh od té doby miluje. I o prázdninách si ho zkoušela aspoň jednou denně, ukazovala babičkám, chlubila se kamarádům. Je skvělý. S pokorou uznávám. Myslím, že jsme vybrali dobře, a musím říct, že to rozhodně nebylo žádné unáhlené rozhodnutí.


Jak to teda bylo, že jsem porušila svůj závazek nekoupit tak drahou aktovku? Myslím, že Klárka tehdy vyzkoušela tak 7 typů batohů a aktovek určených pro prvňáčky. Některé jí neseděly, některé se jí nelíbily. Až přišel na řadu (neplánovaně) školní batoh GRADE Step by Step (značka Hama). Ten jí na záda sedl úplně dokonale. Jakoby ho vyrobili právě pro ni. A já to viděla. Na vlastní oči byly vidět všechny ty nastudované poučky o ramenních popruzích a bederních pásech a polstrování a tak vůbec. Bylo to tam. Klárka nadšená. Já spokojená. Batoh Step by Step mi typově velice připomíná špičku mezi školními batohy Ergobag, jen není na první pohled tak "batůžkovitý". Podobný je ještě Beckmann. Cenově jsou na tom všechny tři značky víceméně podobně.



Takže Klárka má školní batoh. Říká mu však aktovka. Jsem moc ráda, že si vybrala tmavě modrou variantu s růžovo-fialovými detaily. Bála jsem se růžové. Bála jsem se jednorožců. Design batohů Step by Step je velmi decentní, což ocení hlavně rodiče. Nic křiklavého, nic infantilního. Celkový vzhled dokreslují malé detaily v podobě dvou obrázkových magnetů nebo roztomilých přívěšků na zipech.



Má výhody batohu (které obecně na zádech sedí líp než aktovky), ale nese s sebou i nesporné výhody aktovky. Je takový pevný, stabilní, když se položí na zem, nebortí se. Celá záda a popruhy jsou měkce polstrovaná. Bederní i hrudní popruh zaručí dokonalou ergonomii nošení. Objem 22 litrů a hmotnost jen 950 g.


Malé vychytávky jako jsou háčky na dlouhé popruhy, reflexní prvky ze všech stran, magnetické přezky pro snadnou manipulaci, izolovaná chladící přední kapsa na svačinu, otvory v kapse na láhev (pro případ nehody), nožky na dně batohu, místo na pouzdro ve víku batohu... Potěší i ekologicky zaměřené rodiče, je totiž vyroben ze 100% recyklovaných PET lahví.




V čem tkví ale hlavní výhoda batohů GRADE Step by Step? Je totiž rostoucí. Pomocí jednoduchého šroubovacího mechanismu uvnitř aktovky zajišťujete přesné nastavení ramenních popruhů přímo na zádech dítěte. Měla by tak vydržet dětem od 1. do 4. třídy. Já doufám aspoň ve tři.


Jsem přesvědčená, že jsme vybrali správný batoh a je dost pravděpodobné, že jednou dostanou stejný i kluci. Třeba vesmírně modrý. Po osobních zkušenostech vidím nesporné výhody batohu. Ta stovka malých detailů je do mrtě propracovaná a zkrátka za kvalitu se platí. Pokud navíc vydrží několik prvních tříd, mám o starost méně.

No a teď trochu k teorii, co jsem si z článků zapamatovala. Jak vybrat první aktovku? Největší dilema: batoh nebo aktovka? Nikdo vám neřekne. Batohy bývají o něco lehčí. Aktovky zase stabilnější. Aktovky jsou patrně přehlednější. V aktovkách bývá jedna hlavní kapsa, v batozích může být oddílů víc. Jak vidíte, nic zásadního. Ani u jednoho nešlápnete vedle, když budete hledět na mnohem důležitější parametry, jako jsou hmotnost, ergonomie, rozměry.


Prvňáčci by se neměli trápit s aktovkou/batohem těžším než je 1 kg. Myslím, že nikdo z nás netuší (než to nastane), kolik kilo se dovnitř ještě naskládá :( Důležité je kvalitní polstrování zad. A také velikost batohu, aby dobře seděl na záda právě vašeho dítěte - to je podle mě klíčové, což jsem poznala přímo při zkoušení v prodejně. Cituju fyzioterapeutku Mgr. Janu Vyskotovou: 

"Aktovka by měla zasahovat od ramen po hřeben pánevní kosti (vrchol by neměl přesahovat linii ramen, spodní část by neměla být níž, než je linie boků daného dítěte). Dítě musí volně hýbat krkem a brašna nesmí zasahovat na hýždě. Bederní pás by měl sedět na kyčelních kostech, čímž odlehčí zátěž z ramen, přenese ji na pánev a odlehčí celé páteři.“

Jednoduše - výška batohu by měla odpovídat délce zad dítěte - od ramen po zadek. Navíc by batoh/aktovka měl držet pevně na zádech, neměly by vznikat žádné mezery. Ramenní popruhy se za žádnou cenu nesmí dotýkat krku.
 
Bederní pás byl mojí podmínkou. I hrudní. Při správném nastavení bederák odlehčí zádům a díky hrudnímu pásu nesjíždějí ramenní popruhy ani z šusťákovky. Ramenní popruhy musí být také polstrované a dostatečně široké, někde jsem četla min. 4 cm.

Společnost Hama má moc pěkně zpracované video - desatero při výběru první aktovky, mrkněte.


Doufám, že pro vás bude článek a naše osobní zkušenost přínosná. Přidávám i pár fotek dalších nezbytností, které s sebou Klárka denně nosí. Pouzdro má jednoduché rozklápěcí značky Topgal. Ve druhém pouzdru si nosí ostatní potřeby jako jsou lepidlo, nůžky, ořezávátko (prstýnky, hodinky a hroznový cukr). Tužky a pastelky jedině Stabilo. Plastová láhev Equa o objemu 0,6 litru. Krabička na svačinku, vše označeno jménem pomocí samolepek Happy Label. Mazací tabulka Maja, desky na číslice a písmena. Líbí se nám i systém, který zavedla Klárčina paní učitelka, že mají pracovní sešity schované ve složkách s drukem podle barev/předmětů. I chaotické děti v tom rázem mají systém...







Budu ráda za vaše zkušenosti s výběrem první aktovky. Nebo batohu? Měli jste taky nějakou představu a byla převálcovaná? Jste ochotni zaplatit takovou cenu za aktovku, nebo jsem blázen?

7 komentářů:

  1. Taky jsme malem skoncili na 3 000.ergobag se nam libil, i kvuli mensimu zrustu.nakonec mame topgal ale moc ho nenosime, zavrene skoly, argument proc nemusime mit nek aktovku je ze ji dost deti na zadech nenosi, rano autem, odpol taky, takze o zada nemusi byz strach. Ve skole prevazuji krabice-aktovky, takze tu chcem taky,....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud dítě vozíte autem do i ze školy, asi je rozumný tento argument. Nicméně my občas jedem autem, občas pěšky, někdy autobusem, někdy na kole, takže u nás takto :)

      Vymazat
  2. Tak tenhle článek si tisknu ;-) Mockrát díky. U nás je zatím jedno dítko ve školce, druhé do ní půjde a třetí už je ostřílený jedenáctiletý školák. Dát kolem tří tisíc za tašku se zdá bláznovství, ale podle mě je to dobrá investice (zvlášť když taška vydrží víc let). Za mě vyhrávají batohy - aktovky jsou takové nemotorné, obvykle. Nehledě na vzhled a obrázky (ale chápu, že dítka jsou u vytržení, minimálně první měsíc... :-) Myslím, že je celkem jedno, jaké má dítě tepláky na cvičení, ale školní taška by měla být vychytaná a kvalitní, i když se kvůli tomu musí člověk na čas uskrovnit... My žijeme na odlehlém venkově, takže výprava za prvním školním batohem bude výlet na celý den... :-) Vaše recenze jsou skvělé, je paráda, že zmiňujete i záporné věci! To u mnoha blogerek není pravidlem, bohužel. Pěkné adventní dny ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, díky, jsem ráda, že v něm vidíte užitek. Taky nakonec těch peněz nelituju, je to aktovka, ceny těch lepších se takto pohybují. Když navíc vidím, kolik toho do školy nosí, jsem ráda za všechny ty ergonomické vychytávky. je to důležité. Nikolo, děkuju za milá slova ohledně recenzí, vážím si toho. Přeju krásný předvánoční čas a zdraví všem vašim blízkým. J.

      Vymazat
  3. Ahoj Jani, my vybrali školní batoh od Boll. Tomik je spíš drobnější, přiznám se, že jsem dala na recenze a dostane ho od Ježíška pod stromeček. Má hrudní i bederní pás a taky systém, který umožňuje nastavení zad a ramenních popruhů podle výšky dítěte. Jediné školní batohy, které jsme kdy zkoušeli a které jsou všeobecně velmi chválené, byly Topgal a ty mu teda neseděly. Ten Boll se mi zdá trochu užší ale zároveň dost prostorný. Naše děti sice ráno určitě pojedou do školy autem, ale odpoledne dost možná pěšky, takže je pro nás důležité, aby vše dobře sedělo. A cenově je trochu lepší než ten váš, 2000,-. I když ten váš vypadá taky moc hezky! A pouzdro jsme vybrali taky topgal. děkuju za super recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, Boll je určitě super. O kvalitě nepochybuju. Navíc český, že? Na mě akorát působil fakt jako batůžek do školky, ale neviděla jsem ho v reálu, jen v nějakých článcích. Klárka je vysoká a svalnatá, takže jsme si mohli dovolit i větší kousek. Ani Kláře Topgal neseděl. Jsem moc ráda, že ho Tomík dostane pod stromečkem, a přeju, ať jste spokojení a hlavně ať ho rád nosí. Tak jako Klárka ♥

      Vymazat
  4. Já jsem nosila do první až třetí třídy klasickou aktovku. Tenkrát se to nosilo a batoh jsem dostala, až když jsem byla starší. Teď už je to všechno jinak. Hlavně ty batohy jsou mnohem kvalitnější. Sice mi přijde, že za něm není dcera skoro ani vidět, ale hlavně že má krásně vypolstrovaná záda :-) .

    OdpovědětVymazat