úterý 8. prosince 2020

Hrajeme / Superfarmář & Jezevec

Už asi měsíc hrajeme s dětmi vytuněnou verzi oceňované a léty prověřené hry Superfarmář, která vznikla už v roce 1943, kdy ji začal podomácku vyrábět polský matematik Karol Borsuk, tehdy pod názvem Chov zvířátek. V roce 1997 se hra na trhu objevila znovu, tentokrát už pod názvem Superfarmář. Vydává se v mnoha jazykových verzích a získala také mnoho titulů. Limitovaná edice s postavou jezevce je poctou autorovi hry (borsuk znamená polsky jezevec) a vyšla v roce 2016. A tuhle doma máme, krásně graficky zpracovanou, pro děti líbivou verzi hry. 


Být farmářem není snadná práce. Zakládat stáda, úspěšně množit zvířata, směňovat je na trhu a taky chránit před všudypřítomnými predátory. Fuška. Navíc, když je v okolí dalších pár takových superfarmářů jako jste vy. A nejlepší může být jen jeden. Ten, kterému se podaří co nejrychleji nasyslit všech pět druhů hospodářských zvířat. Pak si můžete na klobouk plácnout hvězdu, jakože jste ten největší borec v okolí.



Desková hra Superfarmář & Jezevec se sice už řadí mezi strategické, nicméně pořád je hodně založena na náhodě - hodu kostkou. Respektive dvěma unikátními dvanáctistěnnými kostkami. U hry je potřeba počítat, logicky uvažovat, riskovat a taky trochu předvídat. Není to teda už ledabylá brnkačka, děti se například musí dostat do "množících" počtů, ale jde to zvládnout i s šikovnými a hrami políbenými předškoláky.



Věkové určení hlásá 7+, my ji hrajeme i s Kubíkem (toho času 5), kterého jsme museli hlavně ze začátku směřovat a počty mu prostě hlídáme. Klárka (toho času 7) se už za několik desítek odehraných partií dobře chytla a množení zvířat i směny jí jdou levou zadní.


Jak už jsem psala výše, jedná se o perfektně zpracovanou hru. Každý z hráčů (max. 4) dostane svůj přehledný herní plán, kam si schraňuje jednotlivá zvířata. Na plánu je zobrazena i tabulka směn, co za co. Kartonové žetony znázorňující zvířata jsou moc hezky ilustrované, stejně jako žolíková postava jezevce (taktéž kartón). Z čeho budou děti rozhodně paf, jsou figurky psů. Tentokrát žádný karton, ale plastové roztomilé figurky, 4 malý psi, 2 velcí. Malí ochrání vaše stádo před liškou, velcí před vlkem. Po těchto hlídačích jde nejvíc Matěj. Když s námi ještě nemůže hrát, bere nám za trest psy.



Jaký je princip hry? Na farmě potřebujete zvířata. Získáte je množením - hodem kostkou. Nejčastěji získáte králíky, ty však ve větším počtu směníte za ovce, ty pak za prasata a tak dále. V okolí ale běhá liška a vlk (mohou také padnout na kostce). A ti pak žerou stáda. Můžete se chránit nákupem psů. Pes se tak v případě útoku obětuje a zvířata zachrání. Jenže psi něco stojí... A pak je tady pan jezevec. Ten se k vám může na chvíli připojit, když na vaši farmu zaútočí liška nebo vlk. Takové malé bolestné, které vám poslouží jako žolík. Někdy se může opravdu hodit...


Pravidla nejsou nijak obsáhlá, zorientovala jsem se rychle, dětem přetlumočila během prvních pár her. Na konci útlé brožurky najdete také 3 možné úpravy pravidel pro dynamičtější verzi hry. Superfarmáře hrajeme rádi, myslím, že děti hra zaujala hodně díky luxusnímu grafickému zpracování, které se tvůrcům povedlo na jedničku.


Další varianty Superfarmáře, které jsou na trhu k dostání, jsou Superfarmář de luxe (jen nově zpracovaná původní varianta) a Ranč (strategicky náročnější pokračování Superfarmáře). Jestli s sebou berete rádi hry na výlety, může se hodit ještě tato cestovní verze Superfarmáře.


-
Hru jsem si vybrala v rámci dlouhodobé recenzní spolupráce s eshopem Kvalitní hračky.

4 komentáře:

  1. Muzu se zeptat kolik mate doma her, mam hry hrozne rada a s dcerama hrajeme hodne, a manzel mi nadava ze kupuju porad jenom hry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Terezo, no, počítala jsem a myslím, že jsme někde kolem 30 her, ale v tom je třeba i domino nebo karetní vojna. Pak máme ještě pár smart games od Mindoku pro jednoho hráče. Já manžela trochu chápu (můj to na mě taky občas zkusí), je v tom dost peněz, hry jsou drahé. Ale děti to dostávají k Vánocům a narozkám a naopak mi to přijde jako velice smysluplná investice - kolik takto rozumně stráveného času s dětmi máme? Hry a knihy, to je moje.

      Vymazat
  2. Me by zas zajimalo jak to resite s Matejem. Taky radi hrajeme hry s nasi straší (brzy 4), ale posledni trictvrte roku je skoro nehrajeme kvuli rocni cacorce :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Matějem to máme dost na divoko. Někdy mám štěstí a odloudím ho, že mu vedle sebe vytáhnu nějakou hračku/hru, kterou dlouho neviděl... No ale někdy takové štěstí nemáme a když hrajeme, chce hrát s náma a bere nám figurky a kostky a řve, protože děcka jsou na něho ostrý :D Tak mu někdy prostě necháme jednu figurku a on si tak důležitě postává někde na hrací ploše, občas hodí kostkou a tak... O Vánocích chci zkusit nějakou jednoduchou hru už s ním a jsem zvědavá, jak rychle se do toho dostane.

      Vymazat