pondělí 10. června 2019

To budou zuby...

Přísahala jsem na holý pupek, že se třetím dítětem nebudu všechny protivnosti, nespánky a divoké kousání čehokoliv svádět na růst prvního zubu. U Kláry jsem si totiž byla jistá, že jí první jednička roste už ve dvou měsících, jak byla přes den uplakaná a v noci neuspatelná. A víte, kdy ji narostl? V deseti měsících prosím. Jakub? Když začal ve třech měsících blbě spát a budíval se po dvou hodinách, bylo vymalováno. Zuby. Jasně, co jiného. Tak ne, první vylezl v devíti měsících. Zařekla jsem se, že Matěj mě nedostane. Ani náhodou. Zatvrdila jsem se, že budu dělat, jakoby žádné zuby ani neexistovaly. Ani na ně nepomyslím. Nebudu mu cpát každý den lžičku do pusy a načumovat tam s baterkou. Ani homeopatiky se tentokrát nebudu zásobovat. Ale ty jantarový korálky mu pro jistotu koupím už před narozením, jo?


Jasně, na jantarky jsem si na dětech rychle zvykla. Přijdou mi, že jim děsně sluší. Na chlapečcích jsou vyloženě sexy. Kuba je ještě nesundal a včera mi řekl, že je bude nosit do smrti. Tolik lidí se nad nimi pozastavovalo, tolik lidí je nevyžádaně kritizovalo, tolik lidí se nad nimi zdvořile usmívalo. Ale já si je vzít nenechám. Jsou přece kouzelné.

 
Matěj má čerstvých osm měsíců. A tramtarará. Má dva zuby! Minulý týden vylezla jednička vlevo dole, o pár dní později i ta pravá. Rychlík. Chlapák. Můj superhrdina. No prořval to, co vám budu povídat. A já to neprospala, bohužel.
 
Když se s kýmkoliv dostaneme k tématu jantarových korálků, ptají se, jestli mám pocit, že při prořezávání zoubků pomáhají. Já se vždycky usměju a odpovídám, že netuším. A pak dodávám: "Nevím ale, jak hrozné by to bylo bez nich!".


O víře, placebu a ženských proměnách jsem psala už loni - mrkněte na článek Tonoucí se stébla chytá.

K jantaru se mi vážou i nostalgické vzpomínky na dobu "před nimi". Vzpomínám si, jak jsme na pobřeží Baltu sbírali malé kousíčky tohoto pokladu, prokládali jsme to koupelí v patnácti stupních a s našimi erasmáckými kamarády prozkoumávali krásy Litvy. Kdybych tenkrát věděla, že budu mít tři děti, a stane se ze mě tak trochu zelená matka, nakoupila bych si tam parádní zásobičku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat