středa 19. června 2019

Pozvánka / Wannado Festival Tour 2019

Kroužky. To je věčné téma. Mají mít malé děti kroužky? Nebo si mají užívat volnost pohybu někde na hřišti? Smysluplná výplň volného času nebo otrokařina pro celou rodinu? Nejsem zastáncem toho, cpát malé děti (cca do 6 let) do nějakých specializovaných sportovních kroužků. Nemám žádné nesplněné ambice, které bych si potřebovala hojit na svých dětech. Ale! Moje děti nejsou žádné knedle a hýbou se hodně. No, teď v létě trochu knedle jsou :/ Co jsem vyhodnotila jako nejvíc přínosný kroužek pro děti zhruba od 2 do 6 let, je Sokol. Pro někoho přežitek, pro nás nejlepší možný výběr. I fyzioterapeuti doporučují pro tyto malé děti hlavně všestrannost. Kotrmelce, skákání na jedné noze, házení, běhání, šplhání a zdolávání překážek. Pokud by vám Sokol nevoněl, určitě najdete i podobně laděnou aktivitu v modernějším (a nákladnějším) duchu. Klárka bude mít v září 6. Do Sokola chodí už čtvrtým rokem a přestává ji bavit. Začíná se jasně profilovat, teď se na workoutovém hřišti sama naučila výmyk. Dá jich klidně deset za sebou, v jakékoliv výšce a klidně třeba i na laně. Takže je jasné, že zvažujeme gymnastiku (ale i atletiku). Nejspíš na podzim vyzkoušíme oboje a Klárka se sama rozhodne. Hlavně ve velkých městech je sportovních oddílů nespočet. Pokud nevíte, jaké jsou vůbec možnosti, nebo chcete zjistit, co bude vašemu dítěti sedět, určitě nevynechejte Wannado Festival Tour 2019.
 

Wannado Festival je největší sportovní náborovou akcí pro děti od 3 do 18 let a letos se koná v deseti městech ČR. Na akci se prezentují sportovní a volnočasové kluby a cílem je vypěstovat kladný vztah dětí k pohybu. Kromě přehlídky jednotlivých klubů mohou rodiny využít bezplatné konzultace s trenéry, fyzioterapeuty nebo sportovními psychology. Návštěvníkům budou k dispozici také specialisté na obezitu, diabetes, poruchy příjmu potravy, a z festivalu se tak stane nejkomplexnější osvětová akce v oblasti pohybu a zdraví.

Zdroj: Google
 
A aby to děti celý den bavilo, bude tady i hodně zábavy pro všechny věkové kategorie - překážková dráha Ninja Race, laserová biatlonová střelnice, Push Bike zóna pro nejmenší nadšence a doprovodný program s originálními animovanými postavičkami ze světa Wannado.
 
Zdroj: Google

My rozhodně na akci v Brně do Komárova k Biotopu vyrazíme a už teď se těším. S kým se tady potkáme? Nějaké zastávky už proběhly, ostatní vypuknou na podzim! Sledujte FB stránky Festivalu.
 
 
A jak to máte s kroužky vy? Do jakého tábora se řadíte? Poznáte, co vašim dětem jde a co je skutečně baví, nebo byste uvítali názor odborníka? Vzpomínáte na své sportovní kroužky z dětství v dobrém jako já?

2 komentáře:

  1. Dobrý den, článek mě zaujal. Já jsem z druhého břehu a to kroužky i pro malé dítě. Nenaplňuji si nesplněné ambice, ale za mě sport s hudební vzdělání k výchově patří. Jsme z Prahy, kde kroužku je hodně, ale dobre oddíly a kluby mají takový převis děti, že chtít teď zapsat dítě od září, je pozdě. Proto mě také zaráží datum festivalu, v Praze začátek září, v Brně na konci. Čekala bych ho březen/duben, aby byl čas a z čeho vybírat. U dětí uplatňujeme systém více druhů základních sportu ve skolkovem věku, kdy není problém danou aktivitu navštěvovat jednou týdně s tím, že ve školním věku si vybere, čemu se bude chtít věnovat vícekrát týdně. Ono to totiž není jen o tom, co dítě bude bavit z hlediska typu pohybu, ale vždy je tam ještě výrazný faktor prostředí, jako je kolektiv a trenér. A dokud to si dítě nevyzkouší, tak vlastně neví, zda ho dana aktivita bude bavit či nikoli. Toto může být problém zmíněné gymnastiky, kdy to, zda bude dítě bavit, bude záležet především na tom, jaké metody tréninku bude trenér využívat. Držím palce při výběru, přeji pěkný den. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, máme docela podobný názor, taky děti ve školkovém věku vodíme do sokola a podobných aktivit, ale aby se na něco specializovali, to bych chtěla nechat až na školní věk, resp. tak od těch 6. Přece jen už jde poznat, na co je děcko šikovné a co mu třeba nejde. Spíš jsem to myslela tak, že nevidím moc důvod, vozit čtyřleté dítě třikrát týdně na balet např.. Myslím, že dítě nemá v takovém případě možnost volby. A co se týče termínu festivalu v září - jo, taky mě to zarazilo a zjišťovala jsem u pořadatelů. Prý je to s ohledem na rozvrh hodin, který se děti dozví až v září a rodiče podle něj můžou začít plánovat volný čas... Já bych taky ocenila dříve.

      Vymazat