pátek 14. června 2019

Dinosauři / Aktivity s modely dinosaurů Vol.1 & Slevový kód

Slibovala jsem nějaký šikovný soupis aktivit s dinosaury. Když je totiž vaše dítě miluje, dřív nebo později vás začne nudit jen prachobyčejné hraní, lovení a hledání potravy. Jakub si dlouho vystačil sám, ale pak mě do svých her začal přibírat a já jsem chtěla přijít na to, jak naše hry s modely zvířat obohatit. Aby byl Jakoubek spokojený a já měla pocit, že děláme i něco kapku užitečného. Tak jsem koupila knížky, pracovní listy, samolepkové úkoly, Černého Petra i karty ve stylu vojny, puzzle, apod. Někdy vám to tady ukážu. Dnes jsme počítali všechny modely dinosaurů, co máme doma. Máme jich prosím 43. Asi 15 velkých a zbytek malých. Na obranu svých dětí musím říct, že jakékoliv modely zvířat u nás frčí a spolu s legem je to jedna z nejoblíbenějších aktivit. Ve velké krabici máme modely obyčejné, za pár kaček z místního hračkářství, ale z velké části ty kvalitní a realistické. V poslední době jsem se uchýlila ke značce Safari Ltd. Ručně malované figurky, miniatury a vzdělávací pomůcky tohoto amerického výrobce jsem poznala nejprve v našem Montessori centru. Životní cykly, různé přiřazovací série, třísložkové karty... A tak jsem je začala kupovat i domů. Není to levná záležitost, ale je to prakticky nezničitelná hračka, která zůstane klidně k dispozici dalším generacím. Kdysi jsem tady na blogu v článku o knize Mapy dávala volně ke stažení poznávací karty zvířat. Nedávno jsem karty ještě rozšiřovala o nové přírůstky, tak můžete stahovat tady.


A teď zpátky k těm dinosaurům. Jaké aktivity s nimi ještě podnikat? Díkybohu za Google a Pinterest. Dnes tip na tři oblíbené u nás doma.


1. Poznávací karty a přiřazování model - obrázek

Z krabice jsem vzala všechny naše dinosaury a za pomoci chytrých knih jsme se je snažili pojmenovat. Pak přišel na řadu můj kámoš Google a pokusila jsem se stáhnout co nejrealističtější fotky daných dinosaurů. Vyrobila jsem tak další poznávací karty, nicméně ruku do ohně bych za ně nedala :) Každopádně pokud se vám líbí, můžete si je zdarma stáhnout tady. K dispozici je jednak souhrnné PDF, které stačí vytisknout, zalaminovat a rozstříhat, ale také jednotlivé JPG, které jsou i pojmenované. Sice už jich poznám docela dost, spousta masožravců mi však přijde nápadně podobná T-Rexovi... Tak abyste v tom měli jasno.



2. Výroba fosilií za pomoci samotvrdnoucí modelovací hmoty

K tomuhle jsme plynule přešli od plastelíny. Tu používáme běžně třeba k otiskům stop zvířat, což je taky bezva zábava. Modelovací hmota, která sama tvrdne na vzduchu je na takovou práci fajn. Dětem se z ní dobře tvoří, je levná, jde na ni malovat, po zaschnutí je trvalá. Obtiskování malých dinosaurů do placiček hmoty je zabavilo skoro na hodinu, pozdější malování temperkama taky. Následné umývaní dětí od barev mi zabralo zhruba hodiny dvě :)





3. Výroba přirozeného prostředí pro dinosaury ala sensory bin

Toto je jedním slovem super a jsem si jistá, že to musí bavit každé dítě. Už samotná příprava Klárku s Kubíkem nadchla. Venku s dětmi posbírat různé přírodniny - kameny, větvičky, kůru, písek, šišky, doma vzít nějaký tác/plech/víko. Všechny tyto poklady nějak naaranžovat do pravěkého rázu. Rozmístit dinosaury a hra je připravená. Následně se s dětmi můžete bavit o prostředí, ve kterém dinosauři žili, o tom, který žil ve vodě, nebo který potřeboval žít poblíž vysokých stromů...




Příště vám napíšu o dalších nápadech, ukážu vám nějaké fajn knížky a hry. Až se dokopu k tomu všechno nafotit :) Zároveň budu ráda, když se i vy se mnou podělíte o své tipy na aktivity s dinosaury nebo jinými modely zvířat.

Když si Jakub ke svému velkému Tyranosaurovi vybíral jednu tubu s masožravými dinosaury, Klárka zvolila naštěstí něco opravdu holčičího - sadu dvanácti víl v tubě. Popravdě jsem od nich nečekala tolik. Víly jsou ale překrásné, něžné, genderově i rasově vyvážené. Klidně bych si s nimi pohrála sama. Aspoň jsem je pro vás nafotila. Nepohrdne jimi ani Matějek.



 
Snad jste se prokousali až sem, protože se s vámi ráda podělím o kód na slevu 10 % na všechny produkty Safari Ltd. v eshopu Montessori hračky - stačí v objednávce zadat "E97MRN5R". Platí do konce června 2019!

Žádné komentáře:

Okomentovat