úterý 4. června 2019

Knižní výzva / Říkala si o to

Titul: Říkala si o to (Asking for it)
Autor: Louise O'Neill
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2015
Počet stran: 248
 
Anotace
 
Emmu O'Donovanovou nikdy nenapadlo, že by se její život mohl tak nenávratně změnit. Ze dnů plných slunce se staly bezútěšné hodiny strávené mezi zdmi jednoho domu. Myslela si, že ji čeká skvělá budoucnost. Jednoho rána se ale vzbudí na trávníku před svým domem. Nepamatuje si, co se stalo, nepamatuje si, jak se tam dostala. Všichni ostatní ale ano. Všichni o Emmě mluví, všichni k tomu mají co říct. Nikdo už nevnímá, že za dívkou, která byla nejprve označována za couru a poté za objekt znásilnění, je pořád lidská bytost, která vše cítí.
Kam až můžou zajít důsledky jedné události? Říkala si o to, když na večírku pila alkohol? Říkala si o to, když si oblékla provokativní šaty? Nebo je to jen dnešní pokřivené vidění světa, kde se to prostě "takhle stává"?
 

Recenze
 
Emma je krásná, oblíbená, hýčkaná. Ale taky je tak trochu mrcha, trochu divoká a trochu do větru. Celkem běžná kombinace pro osmnáctiletou dívku dnešního světa. Emma si užívá večírků, alkoholu, drog a sexu, což se jí jednou brutálně nevyplatí. Je znásilněna. A bohužel se to dozví tím nejhorším možným způsobem - až další den ze sociálních sítí. Nic si nepamatuje, vlastně ani neví, jestli se o znásilnění skutečně jednalo. Nikdo ji nevěří. Všichni ji obviňují. Ostatním ničí život. Najednou je sama. Ztrácí pevnou půdu pod nohama a chce všechno vymazat. Hlavně chce vymazat sama sebe. Své tělo. Nástroj hříchu.
 
Téma znásilnění nemůže být nikdy obyčejným tématem pro knihu (kniha ve mě vyvolala stále živé vzpomínky na Medvědín). Je to složitý psychologický rozbor jedné velmi zraněné duše. A velmi zajímavý pohled na věc. Nejde totiž jen o samotný děsivý akt znásilnění, ale hlavně o to, co se děje potom. Kdo je oběť? Kdo komu ublížil? Kdo za to nese zodpovědnost? Všem je nám jasné, jaká odpověď je správná. I když, je nám to jasné opravdu všem? Bojím se, že to přece nebude ve společnosti tak jednoznačné.

Je fajn, že autorka použila právě takto kontroverzní postavu. Kdyby se to totiž stalo trochu "klidnější" dívce, rozhodně by to nevyvolávalo tolik emocí, jako tady. Ač mi Emma nebyla vůbec sympatická, tak moc jsem s ní soucítila, chápala jsem, proč se rok poté chovala tak, jak se chovala. Proč se nenáviděla, proč se snažila odpoutat od svého těla, proč to nakonec vzdala.

Zpočátku jsem se musela trošku násilím prokousávat velkou změtí postav a dialogů. Autorka občas bez varování skákala z přítomnosti do minulosti, což mi přišlo lehce chaotické. Za chvíli jsem se ale na to přestala soustředit a příběh začal plynout přirozeněji.
 
Dost těžké čtení pro mámu malé holky, která taky jednou půjde na večírek a která se taky bude chtít líbit klukům. Kniha zůstane v knihovničce, uchovaná dalším generacím, pevně doufám, že i těm mužským.
 
Předpokládám, že kniha je určena díky svému kontroverznímu a stále dost tabuizovanému tématu široké veřejnosti, není uzavřená jen pro skupinu dospívajících dívek, čehož jsem se zkraje trochu bála. Obavy byly zbytečné a jsem moc ráda, že jsem se do tohoto neveselého čtení pustila.

Žádné komentáře:

Okomentovat