sobota 1. června 2019

Audiokniha / Dny opuštění

Titul: Dny opuštění (I giorni dell‘ abbandono)
Autor: Elena Ferrante
Interpret:  Lucie Žáčková
Délka poslechu: 8 hodin 0 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
„Jednoho dubnového odpoledne, sotva pár minut po obědě, mi manžel oznámil, že mě opouští.“ Příběh ženy, které se v jediném okamžiku převrátí život naruby. Do té doby žila osmatřicetiletá Olga, matka dvou dětí, poklidným životem ženy v domácnosti, která vše podřizuje potřebám manžela a rodiny. Zpočátku nedokáže uvěřit, že by nastalá změna mohla být nevratnou, že by se její muž domů už nikdy nevrátil. V okamžiku, kdy je nucena tuto skutečnost přijmout jako fakt, se v ní spustí obranné mechanismy. Reakce je překvapivá i pro ni samotnou: dosud klidná, vlídná a chápající Olga v sobě najednou odhaluje temné, odpudivé stránky, o kterých do té doby neměla ani tušení a které v sobě přes veškerou snahu nedokáže potlačit. Prožívá sarkastické období, chová se obscénně, pohrdá sama sebou, svým intelektem i vlastním tělem. Vulgaritu vzápětí střídá apatie, Olga se propadá do stavů netečnosti, i ty nejobyčejnější úkony pro ni představují nepřekonatelné bariéry, neřešitelné situace. Až nečekaná smrt psa a touha uchránit děti od bolestných, traumatických zážitků donutí Olgu se znovu vzchopit, najít opět pevnou půdu pod nohama a čelit osudu s hrdostí a odhodláním.
 
Recenze
 
Zatímco netrpělivě vyhlížím třetí audio díl tetralogie Geniální přítelkyně, dostává se mi do uší jiný román Eleny Ferrante. Její knihy mě tak moc baví, že jsem se nenechala odradit ani slabšími recenzemi tohoto díla oproti výše zmíněné sérii. Je možné, že kdybych knihu četla, skřípalo by to. Ale audiokniha v podání Lucie Žáčkové mě zaujala natolik, že jsem ji zhltla za pár dnů.
 
Olga je od začátku ve své podstatě trochu podivínská žena, i když o jejím životě "před" se toho vlastně tolik nedozvíme. Když ji manžel náhle po patnácti letech oznámí, že ji opouští, hroutí se jí svět. Nenávidí ho, nenávidí sebe a dokonce se obrací i proti svým dvěma dětem. Neví, co si počít, nerozumí sama sobě, hledá odpovědi na dávno zapomenuté otázky. Vláčí s sebou nepodstatnou minulost, nedokáže se odrazit a jít dál. A nejsem si ani jistá, jestli jít dál vůbec chce.

Tolik zlosti, utrpení a bolesti v jedné knize snad ani nejde vystát, přesto jsem si v chytlavém poslechu našla něco, od čeho jsem se nemohla odtrhnout. Olga to u mě měla tak padesát na padesát. Částečně jsem jí opovrhovala, částečně jsem pro její chování dokázala najít opodstatnění. Docela dobře si dokážu představit, jak ženou otřese, když ji opustí milovaný muž. To zoufalství, ta beznaděj, ten náhlý pocit zbytečnosti. Na druhou stranu i opuštěná žena stále zůstává matkou, což ji mělo udržet silnou. Jenže Olga se naopak hroutila jak domeček z karet.
Velmi silný příběh, nabitý emocemi, lehce uvěřitelný. Vlastně i trochu poučný. Příběh o tom, jak je každá závislost nebezpečná. O tom, jak ženy se ztrátou muže ztrácejí i kus sebe, o tom jak hledají vinu v sobě.
 
 
"Ženám bez lásky mizí světlo z očí. Ženy bez lásky umírají zaživa."
 
Doporučuju všem, co se vyžívají v psychologii ženských postav, tu umí Ferrante vystihnout docela bezkonkurenčně. Těm, co upřednostňují samotný děj nad myšlenkovými pochody hlavních postav, audioknihu naopak moc nedoporučuju.

4 komentáře:

  1. Skvěle, to musím hned napsat kamarádce, která mi Elenu a její Geniální přítelkyně doporučila!!! Mám rozečtenou GP, díl první. Na chvíli jsem si od ní odskočila kvůli Podbrdským ženám, které jsem měla na týden pujčené z knihovny - to bylo pro mne ale utrpení žen, které bych nikdy znovu číst nechtěla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale Geniální přítelkyně je určitě lepší. Mě se ale hodně líbilo i toto, bylo to zas tak jiné. A Ferrante to prostě s těmi ženskými postavami umí. Na Podbrdské ženy se chystám také, je to těžké čtení, co?

      Vymazat
    2. Knížka byla čtivá, ale nečetla jsem ji ráda, zažila jsem si takový depresivní týden, hodně mi ovlivňovala náladu. Ale tak to je i o tom, co zrovna čtenář hledá a já, když na mě přišla řada v knihovně, tohle zrovna nehledala :)

      Vymazat
    3. Tomu naprosto rozumím. Kniha musí sednout do správného rozpoložení.

      Vymazat