sobota 29. června 2019

Prstové barefoot boty Vibram Fivefingers VI-B

Postoupila jsem na vyšší level barefoot. Aspoň já to pocitově vnímám jako obrovský milník. Když jsem ještě pracovala u ajťáků (rozuměj v životě "před nimi"), neměla jsem o nějakém barefoot ani tucha. Jen si pamatuju, že pár kluků běhalo po openspacu v ne moc hezkých prstových botách. Vozili si je tenkrát ze služebek v US. Uplynulo šest let a v jedněch takových si to běhám sama. Od brzkého jara mi dělají společnost Vibram Fivefingers VI-B. A jaké jsou? Jedním slovem úžasné.
 

V zimě jsem zatoužila obohatit si botník o další barefootky. Moc jsem chtěla. Chtěla jsem Camperky. Jenže ve slevě. A ta nikde nebyla, za plnou jsem je nechtěla, protože jsem je prostě nepotřebovala. A zrovna na mě vyskočila na netu akce na Zalandu, kde jsem znovuobjevila Vibram Fivefingers. Vycházely tenkrát snad na 1200,- a za tu cenu jsem je chtěla poznat lépe. Zeptala jsem se Chlupáče, jestli mě vezme venku za ruku, když na sobě budu mít takový boty. Prý jo. Tak jsem si je koupila. Typově je to něco, co doma ještě nemám, něco na styl sportovních balerínek na léto.
 


 
Vybrala jsem si typ VI-B, tenkrát hlavně kvůli barvě, jemné světle růžové, skoro až nude, řekla bych. Hrozně jsem ale váhala s velikostí. Podle velikostních tabulek jsem byla někde na pomezí dvou velikostí a vím, že v barefoot by měl být nadměrek. Zeptala jsem se kamarádky z výšky (Vendy, děkuju ♥), o které vím, že prsťáky nosí. Poradila mi, že u Fivefingers volit nadměrek spíš minimální, aby prsty zapadly do svých pokojíčků. Měla pravdu, skoro s nulovým nadměrkem mi boty sedí skvěle, větší bych mít nemohla. Mám je ve velikosti 39 a jedna bota váží krásných 90 g!
 


 
Musela jsem vychytat obouvání. Hezky se naučit rozprostřít prsty a vklouznout jimi do jejich kamrlíků. Teď už se do nich většinou obouvám lehce jako do jiných balerínek. Po prvním nošení mi udělaly puchýř na jedné patě, ale od té doby nic. Jsou měkké, příjemné na dotek bosou pokožkou. Jsou lehké a ohebné. A hlavně jsou díky textilnímu dírkovanému materiálu super prodyšné, takže v nich teď v létě chodím nejraději. Jsou opravdu pohodlné. Hodně lidí se mě na to ptá, jestli se mi v nich dobře chodí. Ano, podrážka má pouhých 3,5 mm, takže cítím každý kamínek a jsem za to ráda. Na druhou stranu běhat bych v nich nemohla.
 
 
Vibram Fivefingers jsou v oblasti minimalistické obuvi pojmem, snaží se maximálně simulovat chůzi naboso, přitom chránit chodidla před možným poraněním. Boty jdou prát v pračce, navíc k nim dostanete bezvadnou taštičku ve stejném designu. Znovupoužití třeba jako kosmetická taška.
 
 
Jaký je váš vztah k prsťákům? Vyhýbáte se jim? Vyzkoušeli jste? Jak vám sedí? Já teď dokonce uvažuju ještě nad černou variantou VI-S.

Žádné komentáře:

Okomentovat