středa 3. července 2019

Audiokniha / Všude kolem černý les

Titul: Všude kolem černý les (In a Dark, Dark Wood)
Autor: Ruth Ware
Interpret:  Simona Postlerová
Délka poslechu: 10 hodin 46 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace
 
Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události… Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?


Recenze
 
Hrstka mladých lidí se ocitá na podivné rozlučce se svobodou jedné své známé. Ve skleněném domě uprostřed hlubokého lesa. Postavy si nesedí, nikdo tam ani moc nechce být a je tak víceméně jasné, že záměr celé akce je tak trochu skrytý. Něco se stane, bude to nepříjemné, bude to záhadné. Trošku.
 
Na základě obálky a také názvu knihy jsem čekala nanejvýš napínavý thriller, skleněný dům v lese vybízel možná i k lehce hororovému podtextu. Očekávala jsem stísněnou atmosféru, akci a jeden zvrat za druhým. Nekonalo se. Za mě průměrná detektivka, kdy byl vrah (a vlastně i zápletka) poměrně čitelný.
 
Byl to takový nepříjemný sociální experiment. Rozhodně bych na takové rozlučce být nechtěla. Osazenstvo pošahané. Vadila mi hlavní hrdinka. Vadilo mi, že se za deset let nedokázala oklepat a jít dál. Vadilo mi, jak byla slabá. Ženské postavy se zase ukazují jako totální psychoušové, kteří jsou zákeřní, pomstychtiví a nečitelní. Opravdu neexistuje ženské přátelství bez háčků? A za vším hledej muže??
 
Neříkám, že to bylo špatné, audioknihu jsem si poslechla s nenuceným zaujetím, ale chybělo mi tam víc napětí, víc rozpracovaná psychologie postav, chytřejší zápletka i propracovanější motiv. Myslím, že papírová kniha by se mi louskala mnohem hůř, tady vynikl hlas Simony Postlerové, která to celé posunula o level výš.
 
 
Od Ruth Ware se mi mnohem víc líbila Žena z kajuty č. 10, tady byl příběh rozhodně originálnější a zábavnější. Ale zase ta hlavní postava, která je prostě na ránu... "Ruth, co Vy proti těm ženám máte?"

Žádné komentáře:

Okomentovat