úterý 30. července 2019

Knihy pro děti / Edice Zevnitř & T-Rex

O dinosaurech jsem vám toho slibovala víc, takže směle do toho. O Jakoubkově lásce k dinosaurům a hlavně k tyrannosaurovi jsem vám už říkala. Máme doma několik knížek a hodně figurek. Krom toho vyhledávám různé pracovní sešity, omalovánky a hry s touto tematikou, protože vím, že tak aspoň Kubíka nalákám i k jiným aktivitám. Chci vám ukázat jednu knížku, která byla u nás doma dlouhou dobu nejčtenější. Četli jsme ji ráno, v poledne, večer, klidně několikrát za sebou. Vyšla zhruba před rokem v nakladatelství Omega a je součástí edice Zevnitř. Encyklopedie T-Rex zevnitř je unikátní hlavně výřezem ve tvaru tyranosaura, kterého tak dítě může zkoumat pěkně vrstvu po vrstvě...
 

Ano, encyklopedie je určená primárně starším dětem (můj odhad je mladší školáci). Já ale Kubíkovi nechci moc kupovat nějaké "přechodové" knihy, které ho budou svými dětskými kresbami do budoucna třeba mást. V naučných knihách očekávám reálné ilustrace, což tato publikace splňuje. Mnohem raději při čtení složitější pasáže vynechám, než abych dělala kompromisy co se kvality textu či obrázků týče.
 


 
Super je jednak pevná vazba tak tvrdé leporelové listy. Kniha je tak velmi odolná, což nahrává právě mladším čtenářům. Na 16 stranách se o T-Rexovi dozvíme hodně, o jeho kostře i svalech, o tom, jak dýchal a jaký byl asi rodič. V názorném výřezu můžeme nahlédnout přímo do jeho těla.
 

 
I když některé pasáže, které mi přijdou zatím moc odborné, přeskakuju, pořád mohu předčítat spoustu jednoduchých a zajímavých faktů, které svým způsobem pochopí i čtyřletý paleontolog :) Je to moc pěkně zpracovaná knížka.
 

 
Ve stejné edici vyšlo také lidské tělo a mumie, obě máme doma, nicméně zatím čekají ve skříni na správný okamžik. Klárka už k lidskému tělu směřuje, možná ji dostane k srpnovému svátku.

Žádné komentáře:

Okomentovat