středa 17. července 2019

Knihy pro děti / Povím ti to pastelkami

Zhruba od Matějova narození máme doma i novou knihu. Kniha Povím ti to pastelkami z nakladatelství Pierot mi přišla fajn pro malé děti (cca 3+), které se brzy dočkají malého sourozence. Klárce jsme před narozením pořídili encyklopedii o tom, kde se berou děti, tato knížka je ovšem zcela jiná. Není plná faktů, nevysvětluje ani nevzdělává, je ale plná něžného vyprávění z úst šestiletého Oskara. Oskar se připravuje na svého bráchu Thea, který se má zanedlouho narodit. A aby si Oskar to nekonečné čekání na bratříčka zkrátil, píše mu dopisy, kde ho seznamuje se světem, do kterého se má narodit.
 

A protože Oskar rád kreslí, dopisy pojal dost originálně. Prostřednictvím jednotlivých barev popisuje všechno to, co je pro něj důležité, a co by měl Theo hned od narození znát. Popisuje předměty typické pro danou barvu, popisuje běžné rodinné situace i malá dětská dobrodružství.
 



 
Nenáročné čtení, které je pro děti velmi srozumitelné, protože je popsáno veselým dětským jazykem. Lehkým, jednoduchým, místy až naivním. Dětem se společné čtení líbí, myslím, že se dokážou hravě přenést do samotného příběhu.
 


 
Co na knize velmi oceňuji, je pracovní část pro rodiče v samotném závěru. Ke každému Oskarovu dopisu je vzadu připraven nějaký úkol, návod, tip na aktivitu. Naučíte se společně poskládat lodičku z papíru, z vaty si vyrobíte sněhuláka, z petky čarodějnici, naučíte se novou básničku. Navíc je zde i nadhozená spousta otázek ke společné diskuzi nad právě přečteným tématem. Tohle je bezpochyby velká přidaná hodnota jinak krásně ilustrované dětské knížky.

Žádné komentáře:

Okomentovat