pátek 26. července 2019

Barefoot / Matěj stojí - co mu dát na nohy?

Už jsem o tom psala v Matýskově deníčku, na dovolené si naše miminko sedlo, kleklo a stouplo. Takže máme doma dítě, které neustále někde postává, šplhá, vylézá z lehátka i z kočárku, tím vším neuvěřitelně pokouší moje nervy. Protože jsem se asi už nadobro uchýlila k barefoot filozofii, nic moc mu zatím na nohy nedávám. A až dám, bude to barefoot. Věřím, že to má smysl, a sama na sobě dokážu posoudit, jak moc je bosá chůze pohodlná. Doma tedy úplně na boso, maximálně v protiskluzových ponožkách (protože mívá spáleninky od divokého plazení po podlaze), venku teď v létě také bosky. Ale už pomalu přemýšlím, že mu na podzimní (suché!) výpravy nechám ušít kožené capáčky. A jaké jiné než milované a tolikrát ozkoušené Hali Beli. Vím, že výrobců, kteří šijí dětské capáčky, výrazně přibylo, ale mně se popravdě už nechce hledat. Capáčky Hali Beli mým dětem vyhovují, už jsme jich měli několik a já jsem z nich taky nadšená. Takže i Matěj dostane ručně šité, české, měkké capáčky, třeba s autíčkem, stejné jako ty, co má teď Jakoubek...
 

Mám vypozorované, že kožené capáčky jsou nejlepší volbou pro nové chodce. Blbé teda je, pokud se první kroky vlezou zrovna do sychravého podzimu nebo nějaké vzácné sněhové nadílky. Klára i Jakub začali chodit na konci léta, takže si mohli kůži dovolit. Matěj to snad taky stihne. Takto malé děti často kombinují chůzi s lezením, takže klasické boty jim hodně zavazejí a nedávají jim dostatečnou svobodu. Capáček je měkký a nepřekáží. Netlačí, je poddajný. Výhodou capáčků Hali Beli je trojitá podrážka, která na venkovní použití krásně izoluje, a nemusíte se tak bát prochladnutí. A to, že se kůže o ten beton tak odírá, musíte holt zkousnout :) O Hali Beli jsem podrobněji psala už dřív - mrkněte na starší článek, kde jsem se snad k tématu úplně vyčerpala.
 


 
Ale abych byla pravdivá, Matěj už na noze přece jen něco měl. Když byl ještě fakt miminko a hodně se nosil, nohy mu zahřívaly žluté fleecovo-merinové capáčky české značky Crawler. Těm jsem taky věrná, merino oblečení kupuju jen tady a rozhodně se vyplatí tento neskutečně funkční materiál dětem pořídit. Capáčky jsme využívali jak při nošení v šátku, tak v kočárku nebo autosedačce. Jsou hřejivé, pohodlné a hlavně měkké. Venku fleece, uvnitř merino. Dají se dobře utáhnout na nožku, takže nesjíždějí. Ale není to rozhodně do terénu, promočené by byly natotata.
 

 
Proto mám připravenou i variantu do horších klimatických podmínek. Pokud mě sledujete na IG, mohli jste vidět, že Matěj už na našem výletu do Vysokých Tater vyzkoušel bezkonkurenční kanadské outdoorové capáčky Stonz. Super odolné a přitom měkké, nepromoknou, zahřejí. Stonz Baby Booties jsou založeny na konceptu barefoot, zateplují nohy malým nošencům, ale dobře ochrání nohy i podnikavým lezcům, kteří nemají to štěstí, že se mohou pohybovat v suchém a teplém prostředí. A rozhodně poslouží jako Matějkovy první boty do nečasu a všemožných plískanic na podzim. Zatím si je vyzkoušel jen jako plazící se a rozhodně v nich vypadal spokojeně. O těchto botkách určitě ještě brzo napíšu, protože se mě na ně často ptáte a já jsem z nich víc než nadšená. Nejširší nabídku jsem tehdy na jaře našla u oficiálního distributora Stonz pro ČR a SK, kde mimo booties najdete i kompletní dětský sortiment pro aktivní rodiny - od Stonz máme vyzkoušené gumáky a sluneční brýle, na příští rok zvažuju jejich UV oblečení, protože z toho stávajícího mi děti pomalu vyrůstají a k moři bych bez něj nejela.
 


Žádné komentáře:

Okomentovat