pondělí 24. června 2019

Knihy pro děti / Jak vyzrát na pavouky

Bojím se pavouků. Velkých i malých. Iracionální strach si s sebou nesu už z dětství a do dneška jsou pavouci něco, co doma nedokážu překousnout, a něco, co mi dokáže zkazit celkový dojem z dovolené. Bohužel. Snažím se seč můžu, abych svůj strach nepřenášela na děti, nevím však, do jaké míry se mi to daří. Když před dvěma týdny Chlupáč odjel na služebku na druhý konec světa, objevili jsme na stropě v obýváku s Jakoubkem dost velkou nohatou potvoru. A Kubík prý, co s tím jako udělám. No co, já nic. Psala jsem i Chlupáčovi, že se bude muset vrátit, že to sama nezvládnu. Naštěstí to zachránila moje mamka, která za námi přijela na prázdniny. Ona mě totiž vždycky před pavouky zachraňovala. Na základě tohoto zážitku jsem si vzpomněla na své železné zásoby čtiva ve skříni a vytáhla jsem novou knížku s všeříkajícím názvem Jak vyzrát na pavouky, která vyšla už v roce 2015 v nakladatelství Portál.


Kniha francouzské autorky Catherine Leblanc je docela vtipná, moc hezky ilustrovaná a děti zaujme chytlavou zápletkou. Pavouci nejsou v knize od začátku prezentováni jako užiteční tvorové, ale jsou vykresleni tak, jak je vidí většina z nás. Chlupatí, nohatí, velcí a oškliví. Vylézají ze všech koutů a je dost těžké se jich zbavit, navíc, když z nich máte panickou hrůzu. Vymést? Vysát? Postříkat? Zdá se, že všechno má svůj háček... Kniha přináší různé tipy, jak s pavouky zatočit. Jenže je jasné, že takto to skončit nemůže. Chce to jasné poselství - pavouci mají svůj význam. Je těžké to pochopit, ale je to tak. Kdyby nebylo pavouků, žral by nás doma jiný hmyz.






Je fajn, že se k tomu autorka postavila takto, že přijala a zpracovala fakt, jak pavouci lidi děsí. Já vlastně nevím, proč se štítím zrovna jich. Proč ne třeba kobylek, brouků nebo mravenců. Spisovatelka dobře popsala, co s pavouky doma děláme, jak se je snažíme ulovit a jak moc býváme neúspěšní. Tento příběh děti pobaví. A závěrečnou zprávu jim určitě předá.


 
Jak tak koukám, kniha se právě doprodává a jde teď koupit velmi levně, takže pokud vás zaujala, neváhejte. Já si za stejnou cenu dělám zálusk i na druhou knihu autorky Jak vyzrát na duchy.

Žádné komentáře:

Okomentovat