středa 26. června 2019

Miminko / První dětské nádobí

Už kolem čtvrtého měsíce jsem se začala hlavně duševně připravovat na první příkrmy. Matěj je sice hojně kojen (podle pediatra víc než je zdrávo), ale já se vždycky na období této velké změny těším. Nese s sebou velká očekávání, jestli teda začne líp spát. Prd. Nezačne. Nebo teda aspoň u nás tohle nefunguje, ani u jednoho žádná kaše k lepšímu spánku nevedla. Zatímco Klára byla super jedlík, Jakub byl absolutní nejedlík. A Matěj? Dělá mi radost. Začátky byly velmi opatrné. Ale já byla trpělivá. A trpělivost se tady opravdu vyplácí. Někdy pomůže dát pár dní pauzu. A je fajn být nadšená z každé snězené lžičky. Prakticky od začátku mu vyloženě jedou doma připravované masovo-zeleninové příkrmy, naopak kupované mi v Tatrách razantně odmítl. To znamená jediné, budu vařit i na dovolených. Jupijej. Má rád bílý jogurt a večer si dá trochu kašičky, zatím jsem střídala značky i typy, zdá se, že nemá vyhraněné preference. Pomalu začíná přijímat kousky pečiva a křupky, dnes mě potěšil, když si dal poprvé pár lžiček domácí ovocné přesnídávky, které mi babička z vlastní zahrádky statečně zavařuje. Miluje banán, meruňku, dužinu z hroznů, ožužlává hrušky, jablíčka, okurek i papriku. Jsem velice vděčná oběma našim rodičům, že nás hojně zásobují domácí bio zeleninou a ovocem. Je velká úleva (a tím nemyslím jen tu finanční) nemuset všechno kupovat.


S každým tímto milníkem cítím obrovskou potřebu zásobit dítě svým vlastním setem nádobí. Jakoby nestačila obyčejná miska, že. Samozřejmě, že některé kousky máme všichni společné, ale některé nádobí patří jen a jen jim. Klárka s Kubou jedí už skoro výhradně z porcelánu, svačinky jim ale pořád dávám na bambusové talířky nebo do melaminových misek, hlavně kvůli tomu, že se semtam na balkóně něco rozbije.
 
 
I pro Matějka jsem chtěla něco pořídit. Samozřejmostí byl netekoucí první hrníček se dvěma oušky, který jsme dostali už do výbavy od švagrové. Vybrala dobře, Suavinex mám ráda a zdá se, že Matějovi sedí. Já preferuju sice tvrdá pítka (toto má silikonové), ale tvrdší pořídím ve druhé velikosti. Ze začátku si s flaškou jen hrál, všechno sál a rovnou vypouštěl druhým koutkem ven, teď už zvládne dobrých 200 ml vody za den.

 
Aby Matěj ladil se dvěma staršími, pořídila jsem do sady melaminovou misku Skip Hop, ze které děti s oblibou zobkají ovocné svačinky. Melamin je fajn, nerozbije se, je lehký, vypadá dlouho dobře, může do myčky, ale nesmí do mikrovlnky.

 
Potom už jsem přemýšlela víc ekologicky. Tam, kde to jde, se snažím plast nahradit nějakým přírodním materiálem. Matěj dostal sadu mísy a talíře s velrybou německé značky Lässig. Sada je vyrobena z bambusu a kukuřice, je bez barviv, těžkých kovů a jiných chemikálií. Použitelné v myčce, ale ne v mikrovlnce. Designová nádhera s decentními vzory, kterou malé dítě nerozbije.


 
Ideální na první příkrmy jsou nějaké menší misky. Vybrala jsem americkou značku JJ Rabit, která na trh dodává nádobí vyrobené z rostlin -  z cukrů a škrobů kukuřice a cukrové třtiny. Bez BPA, ftalátů, PVC nebo jiných chemických látek. Tento materiál je navíc 100% biologicky odbouratelný. Designově velmi jednoduché jednobarevné misky používáme denně, máme variantu "tučňáka" v modré a oranžové barvě. Na rozdíl od bambusového nádobí je toto k nerozeznání od běžného plastu.


 
Nakonec důležitá poznámka. Musím zmínit dvě vychytávky, které oceníte hlavně během cestování, ale i v kočárku, na hřišti, na výletě... Termosky na jídlo Skip Hop měly už Klára s Jakubem, pořizovala jsem před naším velkým roadtripem po Balkáně. Je to nesmírně šikovná věc, udrží jídlo teplé několik hodin, neprotéká, velikost tak akorát na slušnou dětskou porci. Přiložená plastová vidličko-lžička se mi teda vůbec nelíbí, tak ji nepoužívám, ale jinak jsou skvělé. Teď termosky využívám na Matějovy příkrmy. Když někam jdeme, ráno jídlo uvařím, horké zavřu do termosky a mám jistotu, že bude mít oběd teplý. Druhá bezva věc je tento nevysypatelný svačinový boxík na drobné občerstvení - křupky, sušenky, kousky ovoce nebo zeleniny. Díky speciální silikonové membráně se jídlo nevysype, dítě musí strčit prstíky dovnitř, aby si vytáhlo, co potřebuje.

 
Tolik o mé lehké posedlosti dětským nádobím, kterou se mnou Chlupáč ani náhodou nesdílí. Prej to nemáme v kuchyni kam dávat, neorientuje se v tom, neví, co může do mikrovlnky a co do myčky... Musím nafotit a sepsat manuál pro manžela :)

2 komentáře:

  1. Ta sada s velerybou je nádherná, i když pro mě by zásadním hendikepem byla ta nemožnost používání v mikrovlnce. U první dcery jsme ještě před narozením koupili malý plastový hrníček s tvrdým pítkem, ale dle montessori jsem ho po měsíci používání zahodila a od té doby používáme ikea skleničky Reko (29,-/6ks). Byla to dobrá volba. Ze začátku jsme přidržovali, v 8 měsících se už zvládla napít sama. Takže u druhého už plánuju rovnou začít od skleničky. S nádobím to máme podobně montessoriovsky, jedeme od začátku na porcelánu/sklu. Dcera dostala porcelánovou sadu s krtečkem. Krom toho jsem koupili v ikea OFTAST misky a dezertní talířky (po 15 kč) z bílého tvrzeného skla. Za posledního 1,5 roku se ji podařilo talířek shodit asi jen 1 nebo 2x, přežili to bez úhony. Zatím rozbíla jen misku s krtečkem a to omylem, když se ze skříňky snažila vytáhnout něco, co bylo za ní. Uklidila si to a velmi toho litovala :).

    OdpovědětVymazat
  2. Moc diky za tip na ikeacke tvrzene nadobi, netusila jsem. Priste koupim. Je super naucit dite rovnou na sklenicku, sice trochu neresi jakoukoli cestu ven, ale rozhodne je to lepsi nez flašky. Je pravda, ze matej v bazenku suverenne chnapl jakysi plastovy kelimek a krasne se napil te curankove vody :))) takze bych to se sklenickou mohla taky zkusit. Diky za nakopnuti :)

    OdpovědětVymazat