neděle 21. dubna 2019

Chytrá hra / Akce ostrov & Soutěž o víkendový ScioCAMP

Klárka sice ještě není oficiálním předškolákem, ale svými zálibami, schopnostmi a dovednostmi se k němu dost blíží. A co se her týče, vždycky byla trochu napřed. Hodně si teď spolu po večerech hrajeme. Vidím na ní, jak je vděčná za každou minutu mého času. Času, kdy jsme jen my dvě. Není ho moc. Ale aspoň na chvíli. Už asi týden trávíme u hry Akce ostrov, vydanou společností Scio. Scio je zárukou kvality a vysoké edukativní hodnoty. Vzpomínáte na Emušáky? Ti měli na blogu velký úspěch. O čem je tato dobrodružná ostrovní deskovka?


Už samotná úvodní zápletka, popsaná v přiloženém komiksu, získá pozornost malého hráče s dobrodružnou duší. Skupinka mladých průzkumníků přijíždí na nově objevený tropický ostrov pátrat po indiánském kmenu Simbora. Jenže se skoro celá výprava už při prvním výšlapu v džungli ztratí. Naštěstí po sobě zanechají spoustu stop, díky nimž mohou Terka s Tomem své kamarády zase najít.



Principem základní varianty je co nejdůkladněji popsat nalezené stopy (předměty, vyobrazené na kartách). Pokud hráč stopu dobře popíše, získává jednu část "mapy" ostrova (šestihran). Mezi kartami se stopami jsou ukryté také karty trosečníků, pokud na ně některý z hráčů narazí, umístí je na desku základního tábora.




Je to hra určená primárně předškolákům, rozvíjí jejich verbální dovednosti a znalosti - barvy, tvary, počty, velikosti... Hra rozvíjí dětskou fantazii, učí je popisovat předměty, seznamuje je se základní kolektivní kooperací.



Krabice obsahuje 70 karet předmětů, 8 karet ztracených trosečníků, 45 kusů šestihranů, 1 desku základního tábora a komiks s omalovánkou. Zahrát hru si mohou už dva hráči, maximum je šest. Pokud chcete hrát až do "konce" je to tak na hodinu. Samozřejmě záleží na tom, kolik vás je. Hra Akce ostrov je svým zaměřením a podstatou zaměřena především na předškoláky, ale nějakou jednodušší variantu zvládáme i s Kubíkem (3,5), naopak při "okořenění" pravidel se u ní pobaví i školáci.


Co se mi na hře líbí úplně nejvíc je právě její variabilita. Nejste svázaní žádnými striktními pravidly, samozřejmě je nějaké doporučení a univerzální schéma, ale hra se může různě nadstavovat, domýšlet, vylepšovat. To zvyšuje nejen její hratelnost, ale i použitelnou dobu, po kterou bude děti bavit.


Musím říct, že Akce ostrov je velice povedenou hrou. Klárku hodně baví a mě těší, že si společně nejen hrajeme, ale i povídáme. Můžeme při tom nenásilně trénovat logopedii, můžeme rozvíjet různé teorie, např. který z trosečníků co ztratil, můžeme fabulovat o tajích ostrova. Práce se slovy je pro předškoláky klíčová. Schválně si všimněte, jak se po vás v řeči "opičí". Klárka velmi rychle obšlehla vzorec, jak předměty popisuju já, a drží se ho. Společnou hrou toho své děti můžete mnoho naučit.

♥ G I V E A W A Y ♥

Srdečně děkuju Sciu nejen za možnost vyzkoušet si Akci ostrov, ale taky za perfektní dárek do soutěže pro jednoho z vás. Můžete pro své dítě vyhrát účast na víkendovém ScioCAMPu, které budou teď v květnu probíhat v Brně nebo Praze.


Podrobnosti k výhře - prosím čtěte pozorně, abyste se neúčastnili soutěže zbytečně, pokud byste nebyli schopni své dítě přihlásit - buďto kvůli věku, nebo třeba místu konání! Děkuju.

* Víkendový kurz "Jak na učení"
* Pro děti 9-12 let
* Praha nebo Brno
* Termín: 11.5. – 12.5. + 25.5. – 26.5. 2019, vždy 9-17 hod.
* Hodnota výhry 5.600,- Kč
* Uzávěrka přihlášek je 6.5.2019
* Více informací najdete tady: https://scio.cz/sciocamp/

Pravidla soutěže:

1. Čtěte dál můj blog, za like a sdílení na FB budu jen ráda ♥
2. Sledujte spoustu zajímavých článků na SCIO FB
3. Do komentáře na blogu mi napište, koho byste na ScioCAMP poslali. Nechejte tu na sebe email
4. Kvůli blížící se uzávěrce můžete soutěžit do konce dubna - do úterý 30.4. do půlnoci, ve středu 1.5. vyberu jednoho z vás a rychle vás přihlásím na kurz v Brně nebo Praze

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. 1) Čtu, ale nemám facebook:-/
    2) Sleduju, skorem až stalkuju...
    3) Nemám požadované dítě, ale byla bych ho schopná v případě výhry obratem sehnat. Nabídla bych kemp některému z dětí zapojených do programu, kde dělám dobrovolnici. O výběru vhodného adepta bych se poradila s koordinátorkami programu.

    http://www.hest.cz/cz/co-delame/program-pet-p

    P.S. Na Akci ostrov se mi zdá nejvyvedenější právě komix:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě dodatek, v případě výhry je možné mě kontaktovat na mailu lamicka.kotletka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  4. Na kemp bych vyslala svoji dceru. Sleduji, ale bez FB
    Emusaky a i Ostrov mam na seznamu a uz na oboje "hry" setrim :-)

    MPM@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Na kemp bych vyslala svoji neteřinku Nelinku.
    Sleduji, likuji a čtu 😍
    Xepet@seznam.cz

    OdpovědětVymazat