sobota 2. února 2019

Co přivezl Matěj z porodnice / Albi Kouzelné čtení

O mé cestě k Albi tužce a Kouzelnému čtení se víc rozepisovat nebudu, v létě jsem o tomhle sepsala docela výživný článek. Takže pokud s Albi začínáte, nebo váháte, nebo třeba pochybujete, mrkněte sem. Občas mi píšete a ptáte se na jednotlivé knihy, které máme doma. Většinou vás zajímá náročnost z hlediska věku a kvalita zpracování té či oné knížky. Nutno říct, že v Albi jedeme zatím jen rok, máme jenom 5 knih, plus jednu v záloze ve skříni. Teď na Vánoce do naší rodiny přibyla druhá tužka, aby mohli pracovat oba dva současně. A dvě knížky přivezl Matěj z porodnice. Myslím, že tohle obdarovávání je z psychologického hlediska fajn, nejmladší sourozenec se může pořádně vytáhnout. A rodiče mohou strategicky vybrat něco, co usnadní první společné dny doma ve větším počtu.


Nafotila jsem všechny kouzelné knížky, které doma máme, pokusím se stručně sepsat můj názor na ně, třeba někomu pomůžu s rozhodováním.


 
 
* 1000 zvuků a textů
* 3-7 let
* Zora Jandová
 
Naše první kniha. Naše první seznámení s Kouzelným čtením. Tenkrát byly Klárce 4 a Kubovi 2, chtěla jsem tedy něco, co bude pro oba, nechtěla jsem však pohádku ani zpívánky. Od této aktivity totiž čekám krom pobavení hlavně vzdělávání. Tato knížka je podle mě ideální volbou pro ty, co s Albi tužkou začínají. Primárně je určena předškolákům, protože děti seznamuje s čísly, písmeny, ročními obdobími, povoláními apod. Ale rozhodně si v ní najdou spoustu zajímavého i menší děti - na každé stránce je třeba jedna klasická písnička a jednu dobu u nás furt valila Travička zelená. Informačně mi kniha přijde velice povedená. Ilustrace jsou takové ty klasické, dětsky jednoduché.




 
 
* 2000 zvuků a textů
* 3-99 let
* Jana Holcová, Jaroslav Plesl
 
Tato kniha je absolutní nutnost pro všechny děti, co milují dopravní prostředky. U nás doma nemohla chybět, Kubík ji má samozřejmě ze všech nejraději. Brzy se podle ní naučil velmi reálně (a hlasitě) houkat a dokonce rozlišuje sirény různých záchranných složek :) Obrázková kniha je doslova nabitá informacemi, doprava ze všech možných úhlů pohledu včetně dopravního hřiště. Zvuky, situace, kvízy a veselé písničky. Věkové určení tady odpovídá, tříleťák už si tady najde to svoje, ale i dospělý se dozví semtam něco nového. Hezké reálné ilustrace. Jediné, co bych do knihy doplnila, by byla dvoustrana věnovaná čistě dopravním značkám.




 
 
* 1800 zvuků a textů
* 6-99 let
* Otakar Brousek ml.
 
Tohle je paráda, která vyloženě baví i mě. Klárka ji dostala na podzim, zatím ji bere jen jako knihu plnou zajímavostí, ale do budoucna určitě ocení její vzdělávací hodnotu. Rozhodně je to knížka pro větší děti, aspoň ty šestileté, nejvíc ji však využijí malí školáci. Nás cestování baví, často se doma díváme na dokumenty a povídáme si o jiných zemích, proto jsme ji pořídili i pětileté. Jak už název napovídá, je to soubor map jednotlivých světadílů (plus samostatné ČR), ve kterých jsou pomocí obrázků zaznačené ty největší zajímavosti z daných zemí.




 
 
* 900 zvuků a textů
* 5-99 let
* Otakar Brousek ml.
 
Tato kniha je po grafické stránce nejlépe zpracovaná. Ilustrace zvířat jsou velmi reálné, což oceňuju a jen takto může mít kniha správnou edukativní funkci. Myslím, že s touto knížkou mohou pracovat i menší děti, než je uvedeno, Kubíka baví a bere si z ní spoustu užitečných informací. Pokud byste si měli koupit jen jednu jedinou, doporučuju rozhodně tuto. Nemůžete šlápnout vedle.




 
 
* 500 zvuků a textů
* 5-12 let
* Radoslav Budáč
 
Novinka konce loňského roku na poli Kouzelného čtení jsou tzv. miniknihy. Chválím Albi za super nápad, přijde mi to neskutečně praktické hlavně na cesty, na které jsou knihy často využívány. Menší formát, ale informačně stále slušné. Kniha o oblíbeném povolání zaujme nejen kluky, dobře je v ní popsáno, jak práce hasiče funguje, jaké potřebuje vybavení, a jaké neobvyklé úkoly na něj někdy čekají. Pěkné minimalistické ilustrace. Rozhodně ji zvládnou pochopit i menší děti (3+). V edici miniknih najdete i další povolání, ale také knížky pro nejmenší děti.




 
Tak tyhlety máme doma my. Mám pořízenou ještě Hravou angličtinu, s tou však ještě počkám minimálně rok, myslím, že je to skvělý doplněk k nějakému jazykovému kurzu pro děti. A už si dělám pomalu zálusk na další knihy, Klárka touží po dinosaurech a lidském těle. Trochu by mě zajímaly ty dvě logopedické, jestli jsou kvalitně zpracované a jde vidět nějaký efekt. Máte zkušenost?


V neposlední řadě vám chci připomenout, že v Albi prodejnách běží až do 17. března 2019 akce 2+1 ZDARMA na všechny hry s logem Albi. Platí i na Kouzelné čtení.

4 komentáře:

  1. Lidské tělo je perfektní, syn ji dostal ke 4tým narozeninám a má ji nejraději. Z mého pohledu je tam opravdu hodně informací, přehledně zpracovaných a dobře pochopitelných i pro tak malé děti. Za to Dinosauři jsou zklamání. Syn si je moc přál, ale moc si s knihou nehraje. Málo informací a spoustu skreku a zvuků, které mi znějí podobně. Opakovaná volba by to nebyla. Máme ještě Hravé učení, které se synovi také líbí a Zvířátka na farmě, které jsou supr už od dvou let. Má to doprovodný příběh a je to pěkně namluvene. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte, mě někdo od Lidského těla zrazoval :( A Dinosaury právě naopak. Mám taky ráda, když je kniha informačně bohatá, jinak to děti nebude bavit tak dlouho. Tak jsem zvědavá, zda doma ustojím ten tlak na Dinosaury, protože ti teď u nás převálcovali i vlaky a to je co říct :)

      Vymazat
  2. Jedeme v kouzelném čtení už pátým rokem... Jediné, co se u nás moc nechytlo, byla edice s volantem... A večerníček je taky moc nebral. Zato zvířata a dopravu jedeme pořád... U Hravého učení nejvíc jede stránka s dětským hřištěm, kde pořád dokola pouští AU, TO BOLÍ. UPADLA JSEM A TEČE MI KREV. :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, pět let už je pěkná řádka :) Volant nemáme, nějak mě to netáhne. Možná je to fajn do auta, ale asi spíš sáhnu po nějakých miniknihách. A to hřiště v Hravém učení - ano, přesně vím, co myslíš :)

      Vymazat