středa 13. prosince 2017

Jsem nadšenec aromaterapie

Aromaterapie pro mě není jen rychlým způsobem přebití vůně z právě upečené kačeny nebo čerstvě usmažených bramboráků. Pokud by šlo jen o to, otevřu okna do průvanu a šplíchnu do vzduchu nějaký přebíječ pachů. Aromaterapie mě uklidňuje, dělá můj domov domovem, přidává na atmosféře a navíc věřím v léčebné efekty esenciálních olejů. Kdysi dávno mi stačily vonné svíčky, pak jsem přešla k aroma lampám na čajové svíčky. U nich jsem vydržela celkem dlouho, ale postupem času mi na nich začalo vadit spousta věcí. A tak jsem minulý týden pořídila náš první aroma difuzér Airbi Magic. Mám pocit, že nezůstaneme u jednoho, ve hře je ještě jeden do dětského pokoje.
 

Co mi začalo vadit na aroma lampě? To neustálé doplňování a hlídání vody, několikrát se voda díky mé neopatrnosti odpařila a smrad spálené keramiky přehluší i ten nejsilnější olejíček. Nehezké usazeniny v misce - kombinace připálených zbytků oleje, vodního kamene, prachu, nalákaných mušek. Příliš intenzívní vůně.

 
Je dokázáno, že rozptyl aromatických molekul je mnohem lepší bez zahřívání esenciálního oleje. Svíčka zahřívá olej až na 200°C, tím se jeho velká část rozloží hned na začátku a jednoduše shoří. Navíc stejně jako každý jiný olej může být škodlivý, když se přepálí. Naopak difuzéry pracují s oleji za studena. Vytváří studenou páru s esencemi olejů a zachovávají tak terapeutickou i zdravotní kvalitu oleje. Difuzéry nabízejí nejšetrnější a přitom nejúčinnější distribuci vůně.
 
 
Airbi Magic je ultrazvukový difuzér, ve dně nádobky na vodu je uložena vibrující ultrazvuková membrána, která produkuje to úžasné mlžení. Do poměrně velké nádobky se dává čistá voda a pár kapek esenciálního oleje. Výhodu vidím v bezpečnosti - sám se vypne, když mu dojde voda. Pracuje na principu dvou tlačítek, je jednoduchý na údržbu, jeho provoz je tichý, příjemné osvětlení je pouhá třešnička na dortu. Když je difuzér puštěný ve tmě, je díky podsvícení vidět i lehce zbarvená pára. Světelný efekt tady ještě umocňuje terapeutické účinky samotné aromaterapie.
 
 
Pokud bych pořizovala ještě jeden, zvolila bych druhou velmi kvalitní značku ze Švýcarska - Stadler Form Mia hlavně pro svůj elegantní minimalistický vzhled. Funguje na stejném principu jako Airbi Magic.
 
Aroma difuzéry a jejich studená pára mají velký vliv na naše tělo i duši. Zvlhčují vzduch, lépe se nám dýchá. Ionizují a čistí ovzduší v místnosti. Působí na psychiku, pomáhají relaxovat. Vlastně nevím, proč už ho nemám doma dávno ♥ 
 
 
Nakonec přidávám své oblíbené esenciální oleje a jejich účinky
 
Eukalyptus pomáhá při dýchacích obtížích spojených s nachlazením nebo alergií, pomáhá při rýmě, čistí pokožku.
Pomeranč dodává energii, pomáhá proti únavě anebo nechutenství, osvěžuje.
Citron má silné antibakteriální a antivirové účinky.
Levandule pomáhá po psychické stránce - uklidňuje, přináší uvolňující spánek.
Máta dodává energii, podporuje soustředěnost a zahání vztek, deprese, úzkosti a stres.
Tea tree posiluje imunitní systém a čistí pokožku.
Borovice pomáhá při nachlazení horních cest dýchacích, usnadňuje vykašlávání a mírní suchý kašel. Skořice prokrvuje a zahřívá, ideální pro zimní dny, podporuje trávení.
 
 
Pokud hledáte něco víc než jednodruhové oleje, zadejte si do vyhledávače směsi esenciálních olejů. Existují speciální citrusové směsi, které odpuzují hmyz, relaxační a antistresové směsi, uklidňující směsi do dětských pokojů, směsi pro kvalitní spánek, respirační směsi,  imunitu posilující směsi...
 
Co vy? Věříte v sílu rostlin a bylinek také? Hledáte pomoc na běžné obtíže v přírodě? Pálíte svíčky nebo máte doma difuzér? Máte taky rádi všechny ty vánoční vonné směsi?

28 komentářů:

  1. Ahoj Jani, děkuji za tip, vůbec sem o této možnosti nevěděla. Já mám doma dubové kuličky od Karla Hádka, na které olej nakapeš a on se přirozeně odpařuje. Od Hádka mám i všechny olejíčky a i dost kosmetiky. Dalším dobrým tipem je pak značka Saloos a Eoné, od té hlavně dětské věci. Krásný předvánoční čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, ty kuličky zní zajímavě. Mně se na tom difuzéru líbí to, že zároveň zvlhčuje vzduch. Přijde mi, že se nám doma výrazně zlepšilo klima. Hádka znám, ale osobní zkušenost nemám, vyzkouším :) I tobě krásný předvánoční čas!

      Vymazat
    2. Jani, už si připadám trochu jako stalker, ale musím poděkovat za objevení aromadifuzéru. K narozeninám sem si objednala Airbi Magic a jsem nadšená, původně byl do naší hlavní místnosti, ale už si lebedí v dětském pokoji, osvětlení je pro holky jako magnet a v nejbližší době budu objednávat další. Asi sáhnu ke konkurenci a vyberu Miu, kvůli menším rozměrům. Takže děkuji.

      Vymazat
    3. Sylvi, moc ráda to slyším. Já taky budu kupovat druhý, a asi stejnou volbu jako ty :)

      Vymazat
  2. Jani, díky za tip. Tak už konečně vím, co koupím mamce na Vánoce ;-) Krásné Vánoce a šťastný nový rok. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to ráda slyším. Mně to popravdě taky moc nadchlo, jede u nás od rána do večera :)) Kdyžtak pak dej vědět, jak se mamince zalíbil :) Krásné Vánoce i vám!

      Vymazat
    2. Jani, tak mamka byla nadšená :-) Jdu si koupit jeden i pro sebe ;-) Díky!

      Vymazat
    3. Jani, to jsou krásné zprávy! Moc děkuju za zpětnou vazbu ♥

      Vymazat
  3. Díky za inspiraci. Vyhlížím Mia Stadler - neodolala jsem, objednala jsem a už se nemůžu dočkat!!!
    Oleje používám od Hádka, kuličky mám taky, ale to je nouzový stav- neprovoní prostor dokonale.
    S lampou na svíčky mám obdobné zkušenosti - je to sice kouzelné, ale nestíhám dolívat vodu a pak je vůně pryč...:-(
    Krásné a klidné Vánoce!
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, jo, já ho možná taky koupím, dětem nechám tento a do obýváku půjde Mia. Jo, svíčky mají svoje kouzlo, ale atmošku je třeba doplnit nějakým "profíkem" :)
      Kouzelné Vánoce!

      Vymazat
  4. Já taky moc děkuju za tip. Nevěděla jsem, co bych ráda pod stromeček, tak teď už vím! Já používám olejíčky od Justu, jsou opravdu kvalitní. Přišla jsem na to, až když jsem si přivoněla ke stejné vůni od dvou různých výrobců, je to OPRAVDU poznat, levnější varianty mají takový chemický "ocas".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to děkuju, já kupovala víceméně vždy to, co bylo po ruce, nemám zatím "svoji" značku. Ale asi se na to zaměřím. J.

      Vymazat
  5. Jani, je to neskutečné!!! Dnes mi Mia dorazila, ... už doma voníme a jen si lebedím :-)
    Je úžasně malinká, krásná a fungujeee!!!
    Toto jsem nečekala, klasická aromalampa na svíčku může od nás odejít, už ji nepotřebujeme a nikdy nesloužila dle mých představ. Navíc jsem vždy přemýšlela, zda jsem sfoukla svíčku,.... A teď, naliju vodu, nakapu Ježíška ( eo od Hádka) a užívám si hned krásnou vůni a všude :-) EUFORIE
    Ještě jednou díky a krásného Ježíška :-)
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, to jsou krásné zprávy! Mia je krásná, já brala Airbi i kvůli dětem. U nás frčí taky každý den, přijde mi, že se fakt změnil vzduch v bytě k lepšímu. Tak ať nám to pěkně voní a jdu se kouknout, kde v Brně narychlo seženu Hádkova Ježíška :D

      Vymazat
    2. Dobrý večer, kdybyste někde v Brně na Hádka narazila, prosím napište, kde. Děkuju moc.

      Vymazat
    3. :) Chápu. Do konce týdne se chci jít projít do města a mám v plánu Bránu ke zdraví a Biooo.cz, tak uvidíme, co ulovím. Kdyžtak se ozvu, Sylvi.

      Vymazat
  6. Je ten difuzér skutečně tak skvělý, jak vypadá? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je perfektní, nechápu, jak jsem mohla bez něj tak dlouho žít :)))

      Vymazat
  7. Dobrý večer,
    Ráda bych se zeptala v jak velikém pokoji máte difuzér? Jde mi o to zda opravdu bude fungovat- vonět v prostoru cca 40m2?
    Jak jste spokojena po roce používání?

    Moc díky předem, Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Danielo, máme obývák cca 30 m a je to funkční. A je fakt, že vůni cítím třeba i na chodbě, když přijdu z venku. Spokojená jsem moc, využíváme téměř denně od podzimu do jara. I děti ho mají rády. Rozhodně to byl dobrý kup :)

      Vymazat
  8. Dobrý den,dlouho zvažuji koupi aroma difuzéru. Nejsem v souladu s plasty, z kterých je většina difuzérů vyrobena a též s principem ultrazvuku. Takže váhám....jedině keramický nebo skleněný. A také jsem zaslechla, že oleje, které se dostávají do prostoru, znečišťují (umastí) okolí difuzéru, které jde následně velmi těžce vyčistit.
    Máte někdo takovou zkušenost?
    Díky za odpověď.Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Blanko, s těmi plasty to chápu, u spousty věcí to mám stejně, ale někde mi ten plast tolik nevadí. Vůbec nevím, jestli jdou sehnat i z jiných materiálů... Používám difuzér rok, téměř denně a nezaznamenala jsem žádné znečištění v okolí. Jana

      Vymazat
    2. Jano, děkuji za zkušenost. Ono dá rozum, že když je v difuzéru voda a olej, že to někam odejde a ne ve formě páry (asi). Skutečně nemáte v okolí (např. pokud máte difuzér na skřínce, polici apod.) mastné povrchy? Již jsem si našla difuzery, které nejsou plastové. Ale ta "mastnota" (o které mi říkalo pár lidí) mě zatím odrazuje :-(
      Příp. můžete mi doporuč difuzér, který úspěšně používáte?
      Mějte se hezky, zdraví Blanka

      Vymazat
    3. Blanko, jako jo, ono to dává smysl, ale fakt žádný mastný nános nikde nemám. Difuzér mám na parapetu u okna hned vedle zdi a nic. Ještě jsem to byla prozkoumat :) A mám doma zatím tento Airbi: http://www.airbi-magic.cz/

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    pořídil jsem si taky difuzér Airbi Magic a zajímalo by mě, zda vám při chodu taky jde slyšet uvnitř "žbluňkání" z toho jak ultrazvuková membrána vystřikuje vodu? Ventilátory jsou skoro neslyšný, ale to "žblunkání" jde slyšet dost a nevím, zda je to běžná věc, nebo bych přístroj vyměnit.
    Díky a Krásný den. Gustav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Gustave, ano bublání taky někdy slyším, jenže u nás je furt dost hlučno, tak roztomilé žbluňkání moc nevnímám. Ale ano, vím, o čem mluvíte, tak předpokládám, že je to normální. Pokud vás to znervózňuje, napište prodejci/výrobci/distributorovi. Tam, kde jsem kupovala já (odkaz je v článku) mi hodně ze začátku radili a dotazy zodpovídali, tak zkuste. Jana

      Vymazat
  10. Tý jo, také mám docela ráda aromaterapii, za puberty praktikovanou stříknutím deodorantů všude, kam to šlo :) A ta upečená kačena mě vážně rozesmála :) Jinak já vím o produktech na aromaterapii z této stránky https://www.naqed.cz/product-category/wellness/aromaterapie/, rozhodně nudou vonět lépe než deodorant a navíc jsou i přírodní :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, já jsem objevila českou značku, která má širokou nabídku kvalitních difuzérů: https://bewit.love/aroma-difuzery/?i=jxeat27sf8. A jejich esenciální oleje a směsi mají nevídanou kvalitu. Srdcovka, doporučuji :)

    OdpovědětVymazat