pátek 15. prosince 2017

Cestování s dětmi / Nerezová termoska Pura

Tento post sem sice přidávám s tagem "cestování", ale není to jen nutně a bezvýhradně cestovatelská záležitost. Občas mi totiž chodí dotazy, z čeho mé děti pijí. Doma ze skla nebo porcelánu, mimo domov z nerezu. Naše cesta k ušlechtilé oceli byla dlouhá, ale už u ní zůstaneme. Nerezové láhve jsou praktické, víceméně nezničitelné, ekologické, nejdou cítit a často bývají opatřeny samolepkou "termo". Po vyzkoušení třech značek termolahví musím potvrdit, že se v tomto ohledu opravdu vyplatí připlatit za kvalitu. Dnes jsem vám nafotila lahvičky Pura, které moje děti dostaly na Mikuláše, a hrozně si je oblíbily.


I já jsem začínala s všemožnými plastovými lahvičkami a přes všechny nevýhody, co plast má, vím, že jako první flašku pro půlroční miminko bych zase vybrala plastovou. Malou, s tvrdým pítkem a oušky. Kvůli lepší manipulovatelnosti a nízké hmotnosti, kterou malé ruce ocení. Hned jak by to šlo, bych ale přesedlala na nerezové slámkové pití (Kuba zvládal slámku v necelém roce).

 
Výhoda číslo jedna - nerez nejde cítit. To mi vadilo na plastových ze všeho nejvíc. Buďto jsem cítila samotný materiál nebo po nějaké době tu vodu. Jakoby zatuchlou :( Pura je první láhev na trhu, která je 100% bez plastových částí - ani pítko ani uzávěr není plastový. Všechny doplňkové části - pítka, náustky, uzávěry, slámky jsou z medicínského silikonu. 


 
Pura je ve světě celkem fenomén. Konečně jde koupit i v Česku a na Slovensku. Dva roky ji testovali v laboratořích, aby potvrdili absolutní zdravotní nezávadnost. A body sbírá i za velkou univerzálnost - roste s dítětem a přizpůsobuje se jeho vývojovým fázím.

Z celkem 6 typů lahví (o různých objemech a provedeních termo/netermo) jsem zvolila termosku se slámkou o objemu 260 ml. Ke každému typu si navíc můžete vybrat různé druhy uzávěrů = pítka (dudlík, náustek, slámka, těsnící disk na pokrmy, sportovní uzávěr). To znamená, že na každou láhev sedí každý uzávěr - nemusíte kupovat nové a nové láhve, stačí za 150 Kč dokoupit doplněk.



Díky speciálně vyřešené slámce, kdy uvnitř je jakási membrána (pije se podobně, jako když potřebujete nafouknout plovací kruh), pití neteče. Děti na to přišly intuitivně, nemusela jsem je nic učit ani názorně předvádět. Na druhou stranu mi připadá, že se musí celkem dost tahat, aby se dítě napilo (mým dětem to ale třeba vůbec nevadí, je to spíš můj pocit).


Design je velice jednoduchý, nadčasový. Lesklý nerez je doplněn o silikonový "návlek" v neonových barvách.


Pokud to máte podobně jako my: pokud hodně cestujete, pokud žijete aktivně, pokud jste s dětmi furt venku, pokud hledáte dlouhodobé řešení, pokud oceníte kvalitu a přemýšlíte nad ekologií, Pura by se vám mohla líbit.

* Update k 2.1.2018 na základě dalšího testování a vašich komentářů, za které děkuju!
 
Lahvičky máme doma necelý měsíc. Spokojenost trvá, ale menší výhrady jsou. Shrnu základní tři body podle toho, co vás nejvíc zajímá:
 
1. Izolační schopnosti - bála jsem se toho (je ale fakt, že velké mrazy zatím nejsou), ale za nás dobrý. Čerstvě uvařený čaj jsem nechala asi 10 minut v hrnku, poté přelila do termosky, zaklapla silikonovým vrškem a dala na balkón. Teploměr hlásí 1 stupeň. Po dvou hodinách je čaj stále hodně teplý, nepřijde mi, že by izolace byla tak špatná, jak některé z vás píší. Napadá mě jedna věc - Pura v nabídce nemá jen termosky, ale i obyčejné "netermo" nerezové lahve - nemůže být problém tady? Popravdě jsem taky málem koupila tu netermo variantu, naštěstí jsem si všimla včas. Potřeba je hledat tu s nápisem "insulated". Jinak teplo určitě uniká tím vrškem - ideální by byl opět nerez, ten silikon přece jen neizoluje. Ale suma sumárum: pro naše podmínky dostatečné - stačí mi, aby láhev udržela nápoj teplý 2-3 hodiny, což funguje.

2. Únik kapaliny - tady to není stoprocentní. Nutno říct, že voda z láhve neteče proudem, ale teče vždycky nějaký ten zbytek, co je ve slámce. Takže nehrozí vyplavená kabelka, jak u jiných značek, ale ani Puru bych si stejně k dokladům neodkládala. Pokud potřebuju lahvičku někam bezpečně dopravit, trošku si s ní pohraju, už jsem trochu přišla na to, co a jak. Ale blbě se to popisuje :) Před přenosem zmáčknu vrchní část slámky a ta voda se z ní jakoby vypustí - nesmí prostě zůstat v té "picí" části. Když jsem zkoušela netekoucí vlastnosti s horkým čajem, lekla jsem se, protože té vody vyteklo víc, než to bývá se studenou. Ale dělám to tak, že zašroubovanou láhev s horkým čajem nad dřezem obrátím, přebytečná voda ze slámky vyteče a pak už je to ok. Možná nějaká ta slza, nebo zkondenzovaná pára, ale nic hrozného. Rozhodně bych ji ale neoznačila za 100% nepropustnou.

3. Čištění - klasický problém jako u každého jiného slámkového pitíčka. Ani tady nečekejte zázraky. Sice můžete dát do myčky jednotlivé díly, ale otázkou je, jak myčka propere vnitřek slámky. Zatím máme Puru krátce a slámky jsou dobré - moje děti pijí převážně vodu. Slámka jde oddělit na dvě části. Prolívám horkou vodou a slámku "mnu". Nic víc nezmůžu. V tomto je rozhodně lepší termoska Alfi bez slámky.

35 komentářů:

  1. Dekuji za recenzi Jani, uz jsem si rikala, jestli ji nemam na leto poridit a ted jsem se rohodla, ze ano. Ja jsem termosku chtela uz loni a poridila jsem od Skip Hopu, ktera priserne protikala a kdyz mi vytekla cela do mobilu, tak sla z domu. Pure vypada paradne. Mejte se krasne, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, my taky máme termosky Skip Hop. Ze začátku jsme byli nadšení, děti je zbožňovaly. Pak se nám jednou malým pádem odlomil zobáček, který držel víčko zavřené. A o týden později se to stalo s druhou :( Asi to je špatně udělané, křehké. Kdysi jsem tady na ně psala recenzi a napadá mě, že bych ji měla v tomto duchu upravit... Pura je podle mě nerozbitná, nenapadá mě, kde by mohla přijít k úrazu :)

      Vymazat
  2. Děkuji za recenzi. Lahve vypadají opravdu dobře, asi ji pořídím nejen pro dvouletou dcerku, ale i manželovi a sobě. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, taky jsem nad ní přemýšlela, ale zatím nám s manželem slouží velká klasická termoska z Tescomy, jezdí s námi na všechny naše cesty a už je v tom i notná dávka nostalgie :D

      Vymazat
  3. Ja ju teraz testujem...je krasna,prakticka ale vriaca voda v nej vydrzi strasne kratko...takze som sklamana,kedze vodu musim nanovo zohrievat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. A testujete tu "termo" variantu? Já do článku teď napsala update. Mně přijde, že ta izolace není tak zlá, já potřebuju, aby udržela čaj teplý 2-3 hodiny a to je zcela ok. 8 hodin nepotřebuju. Jak krátko vám vydrží?

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, tuto termosku jsem poridila nedavno a jsem velmi zklamana. Kdyz se do ni da horky napoj, tak velmi proteka (mam uzaver s brckem) a horky napoj nevydrzi teply prilis dlouho.
      Pokud mate nejakou radu ohledne protekani, budu nesmirne vdecna, protoze v tuto chvili ji pouzivame minimalne a chtela jsem ji hlavne na zimu a za tu cenu bych si predstavovala vetsi uziti a spolehlivost. Diky Verca

      Vymazat
    2. Dobrý den, Verčo, děkuju za komentář. Jste druhá, co si stěžuje na špatné izolační vlastnosti. Mně horký čaj vydržel 2 hodiny a teplý by vydržel určitě ještě aspoň dvě... To mi stačí. A to protékání - taky mě to dnes překvapilo s tím horkým čajem - nalila jsem, zašroubovala a pro jistotu (jako vždy obrátila) a čaj z ní tekl, ale jen to, co bylo ve slámce, pak se to zastavilo a neteklo - vím, že to není ideální, ale zkuste tak. Jinak jsem do článku napsala update na základě delšího užívání a Vašich komentářů... Jana

      Vymazat
  5. Jani, a napisete nam jak dobre/spatne se cisti? U nasi lahve mam problem silikonove brcko poradne vycistit, tady vypada navic slozitejsi to brcko.
    A lze i na stavy a mleko?
    Proteka?

    Dekujeme za recenzi ;)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, čistí se asi stejně jak každé jiné silikonové brčko :( V tom si nebudeme nic nalhávat, jde to blbě. Zatím jen proplachuju horkou vodou a brčko jakoby mačkám, aby se v něm uvolnilo to, co tam třeba být nemá... Ale samozřejmě se tam něco usazovat musí. Brčko nijak složité není, je ze dvou částí. V článku je malý update. P.S. nikde v návodu nebylo psané, jestli je to i na mléko a na šťávy - já osobně bych tam mléko nedávala právě kvůli tomu brčku, šťávu jo :) Jana

      Vymazat
  6. Dobry den, nemate nejake reference na naustek na lahev? Nevyresil by problem s brckem? Ale predpokladam ze asi tece...planuju synum koupil lahve pura, akorat nevim zda je termo vhodna celorocne? Je to velika investice na to,abych kupovala termo i normalni. Dekuji, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Lucie, tím náustkem myslíte to silikonové světle modré víčko? Jestli ano, tak to máme a rozhodně to těsnění pomůže. Když pak ale víčko sundáte, může prostě trochu tekutiny, co je ve slámce, vytéct. Nic dramatického podle mě. A pokud myslíte náustkem sportovní pítko, tak to vyzkoušené nemáme. Tam si ale myslím, že nebude "netekoucí". Termoláhev by měla být vhodná na celoroční používání, v zimě udrží teplý nápoj a v létě naopak chladný. Tu normální bych nekupovala, termo je univerzálnější.

      Vymazat
  7. Dobrý den, přidávám si svoji trošku do mlýna. Máme doma termosku Alfi, tzv. inteligentní a nověji i termosku Pura se sportovním uzávěrem a nerezovou láhev (netermo) Pura se slámkovým systémem. Co se týče izolačních vlastností, tak jednoznačně vítězí Alfi, ale to je asi její jediný benefit. Jsem velmi zklamaná z picího sytému této termosky, je to tvrdý plast, nepříjemný do pusy, otevírá se pootočením a když to necháte na menším dítěti, tak hrozí snadné polití, protože otočí o kousek dál a je to. Je tam sice drobná zarážka, ale vůbec nepotřebujete sílu k jejímu překonání, takže pro malé děti určitě upřednostňuji Pura láhve. Alfi má nepřeberné množství barev a motivů a vypadá to, že opravdu drží (umývám v myčce a zatím bez ztráty kytičky), ale znovu nebo další bych určitě nekoupila. Netermo Pura jsem kupovala 15 měsíční dceři a jsem velmi spokojená, pití bez problémů, jen je třeba pohlídat, aby ve slámce nezůstal zbytek tekutiny, protože ten pak vyteče, ale jak píše Jana, stačí lehce zmáčknout a je to. Do tašky mi zatím nevytekla, ale neměla sem v ní nikdy úplně horký čaj, horké nápoje tečou ven raději než studené :-). Problém je samozřejmě čištění, ale dělají se malé štětečky na čištění slámek a ty si s nečistotami poradí, navíc výrobce doporučuje měnit slámku po nějakém čase (je uvedeno v návodu). A poslední termoláhev Pura se sportovním uzávěrem byla dárkem pro manžela, nosí ji denně do práce v tašce, láhev v ní stojí, ještě se mu nestalo, že by vytekla. Je třeba určitě řádně zkontrolovat nasazení uzávěru a jeho zakrytí víčkem, ale pokud se nestane, že by se víčko otevřelo mechanicky, tak by neměla vytéct. Dá se to ale ochránit nasazením krytky, kterou sme dostali spolu se slámkovým systémem a pak už šance na mechanické otevření příliš není. Nevím, ale jestli se toto víčko dá koupit samostatně. Krytka - víčko je vidět hned na úvodní fotce. Takže za mě jednoznačně Pura, byť izolační vlastnosti jsou horší, ale na naše výlety a procházky úplně dostačující. Sylvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, moc děkuju za super komentář. Naprosto souhlasím. Alfi mám moc ráda, ale s tím pítkem je to fakt nešťastné, děcka se nám několikrát polily, protože povolily závit víc, než do optimální polohy. Každá varianta má něco, myslím, že Alfi a Pura jsou top značky co se termosek týče a jsem ráda, že je mám doma a můžu střídat, když je např. jedna v myčce, nebo zapomenutá v angličtině :D

      Vymazat
  8. Alfi starší systém je skvělý a polití nehrozí, ten novější, co popisujete je opravdu nic moc. Termoizolační vlastnosti ovšem předčí i naši dospěláckou termosku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nevíte náhodou, zda ten starší pasuje na ty nové láhve? Děkuji.

      Vymazat
    2. Týjo, ani nevím, že existuje starší a nový Alfi. Mám asi jen ten nový, občas trnu, že děti otočí moc :))

      Vymazat
  9. Dobrý den, mám dotaz co do objemu. Rada bych synovi láhev pořídila, ale je to celkem investice. Syn má 18 měsíců. Myslíte, že zvládne manipulovat i s tou větší (325ml)? Říkala jsem si, aby mu vydržela na delší dobu. Ale když jsem si prohlížela 300ml termoláhev od Tescomy, přišla mi pro prcka už dost velká. Jak je to s PURA? Děkuji za motivující recenzi. Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dcera má take 18 měsíců a má objem 325 ml. Sice jen netermo variantu, ale nepředpokládám, že tam bude rozdíl ve velikosti. Manipuluje s ní bez problémů. Sylvie

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď. Ptala jsem se v obchodě a vysvětlili mi, že thermo 260ml je stejně velká jako netermo 325ml. 325ml se thermo ani nedělá.
      Ještě se vás prosím zeptám na izolační vlastnosti té nethermo láhve. Právě jsem si říkala, že by bylo fajn do budoucna mít větší objem. A nepotřebuji úplně termosku, jen bych chtěla, aby pití v zimě nebylo po dvou hodinách úplně ledové, aby se dalo pořád pít. Zvládá to ta nethermo láhev? Děkuji moc. Michaela

      Vymazat
    3. Když to používáme doma a dám tam horký čaj, tak to celé dávám zchladit ven, aby se to dalo pít, ale nikdy sem nezkoumala za jak dlouho to bude venku úplně ledové. Dávám dceři, když je to teplé tak akorát na pití, což je asi po 40 minutách. Takže pokud nalijete čaj úplně horký, tak nějakou dobu teplý vydrží. Ze začátku se ovšem nedá pít....asi sem moc nepomohla :-)

      Vymazat
    4. Míšo, nedokážu odpovědět na otázku ohledně izolace netermo Pury, máme jen tu termo verzi o objemu 260 ml. Pro mě je tohle velikost pro děti akorát. Na Pura lahvích se mi líbí ta silikonová "košilka" - ten barevný potah, co má nerez na sobě. Myslím, že to hodně pomáhá manipulaci i malým dětem - jednoduše se jim dobře drží a neklouže. Myslím, že si s tím tedy Váš syn poradí :) Menší bych nekupovala. Teď jen zvažte, jestli termo nebo netermo. Pro mě je termo varianta vždycky lepší.

      Vymazat
    5. Sylvi - děkuju za cenné informace ♥

      Vymazat
    6. Já netermo variantu koupila, protože dcera hází láhev stále na zem a u termosky sem měla obavu, že to nedá :-)

      Vymazat
  10. Tak já to zkusím s tou větší. Děkuji moc! Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, pokud Vám stačí netermo verze, větší velikost je určitě praktičtější, dýl s dětmi poroste :) Ať dobře slouží a když si vzpomenete a uděláte si čas, budu ráda za zpětnou vazbu. jana

      Vymazat
  11. Ahoj. Máme pura nethermo a jsme spokojení. V zimě ji dávám do thermo obalu jako plastové lahve a pití vydrží teplé. Máme to sportovní pítko a je fajn. Občas ukapne, ale není to tragédie. Líp se čistí než brčko. Doporučuju. Pítí tam vydrží déle čerstvé i tím, že je ve tmě a nejde na něj světlo. Vymyje se v pohodě a ani nepřebírá pachy jako jiné lahve. Třeba zdravá lahev to slubuje, ale kecá a smrdí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na druhy náustků a máme to růžové sportovní i náustek s membránou. Ten je dobrý, trochu kape, ale v pohodě. To sportovní má normálně díru a je spíš pro větší děti. S tou membránou pije dvouletá a v pohodě.

      Vymazat
    2. Hanko, díky za komentář, pořád se sem lidi vracejí a o termosku se zajímají, takže jsem ráda, že se zapojují lidi, co s ní taky mají zkušenost. Takže díky. Já mám taky doma v záloze to sportovní pítko, ale to klasické sportovní, dětem jsem ho zatím nedávala, ale Klárka už by to asi zvládla. Možná to otestuju. Ty slámky teď v létě trpí a zanáší se :( Taky jsme měli jednou zdravou láhev a taky mě zklamala, přišlo mi, že začala smrdět :(

      Vymazat
  12. Muzu se prosim zeptat kde se Pura lahve lahve vyrabi? Nikde nemuzu dohledat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nedohledala, tak jsem googlila, nedám za to ruku do ohně, ale myslím, že to bude čína. V USA se nevyrábí žádná nerezová termoska, jedna značka v Japonsku a jedna ve Španělsku...

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den. Děkuji za Vaši recenzi! Chtěla bych se prosím ještě zeptat jak funguje "těsnící disk". Aktuálně používáme lahev Pura se sportovním uzávěrem, vadí mi ale, že to vlastně není úplně zavřené (pouze těsně nasazené) a lahev je tedy možné bez problémů nosit v postranní kapse batohu, kde vlastně stojí, ale dovnitř do batohu ji hodit nelze. Zvažuji tedy dokoupit ono těsnící víčko, ale nejsem si jistá, zda to bude řešením. Ráda bych věděla, jestli je šroubovací nebo jak případně funguje, jestli máte zkušenosti. Děkuji Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aničko, my ten těsnící disk nemáme (pokud tedy myslíte toto: https://www.minicestovatel.cz/pura-doplnky/pura-nerezova-objimka-tesnici-disk/). My už používáme jen "sportovní uzávěr" a máte pravdu, že láhev do batohu nepoložím. Protíkalo by. Podle popisu se zdá, že by těsnící víčko mělo fungovat, ale nedokážu 100% říct. Zkuste napsat buďto výrobci, nebo prodejci, jestli neřeknou víc. Na obrázku jde vidět "závity", určitě bude šroubovací, vypadá to dobře... j.

      Vymazat