úterý 2. května 2017

Přípravy na léto s dětmi / Sluneční brýle KiETLA

Jaro nás letos překvapilo sice brzo, pak se ale na nějakou dobu odporoučelo. S příchodem května už se počasí snad ustálí. Mám takový pocit, že jaro velice rychle přeskočíme a vlítneme rovnýma nohama do třicítkových pařáků. Za dva měsíce nás čeká první letošní velké cestování a já tak zahajuju sérii článků o cestování s dětmi, o létě s dětmi, o tipech na oblečení a doplňky, o vychytávkách do auta/letadla. Začnu nepostradatelným doplňkem nejen na léto. Já osobně si nedovedu představit fungování bez slunečních brýlí. Nenosím je jen v sezóně, ale i za slunečna na sněhu, nebo třeba v autě. Děti k brýlím vedeme teoreticky odmala, prakticky to ale jde až zhruba od dvou let - to už si nechají leccos vysvětlit a taky se začínají parádit. Viděla jsem to na Klárce minulé léto, kdy poprvé vyzkoušela sluneční brýle KiETLA (zmínku o nich najdete zde). A protože jsme byli nadmíru spokojení, letos dostala svoje druhé, akorát ve větší velikosti - francouzské sluneční brýle KiETLA s označením JokaKids (4-6 let), jak jinak než v růžové barvě.


Když najdu kvalitní produkt navíc s krásným designem, jsem ochotná si za něj připlatit. O to víc, když se jedná o dětské sluneční brýle, které deklarují svoji nerozbitnost (já jsem v tomto dost opatrná, znáte to s těmi nerozbitnými skleničkami ve filmu Pelíšky). Nicméně jsou to už naše druhé brýle této značky a zatím nepřišly k úrazu - na rozdíl od klasiky. Zrovna o víkendu Kuba bez mrknutím oka ulomil jednu nožku na mých brýlích. Cvak. Lup. Křup. A je po parádě. Tato vlastnost je pro mě tedy klíčová. Brýle totiž nemají žádné panty ani šroubky, jsou vyrobené z měkkého ohebného materiálu, dají se různě kroutit. Když spadnou na zem, nic se neděje. Když si na ně sednete, nic se neděje. Když je vezme do ruky Kuba, nic se neděje.




To, o co jde u slunečních brýlí snad nejvíc, je ochrana. Dětské oči jsou mnohem citlivější na sluneční paprsky, sítnice není ještě tolik chráněna. Brýle KiETLA by měly dětské oči chránit proti UVA, UVB a UVC záření, mají také něco, čemu se říká filtr modrého světla.



Předcházející dva body oceníte vy z pozice starostlivého rodiče. Děti naopak ocení jednoduchý design v krásných pastelových barvách, nízkou hmotnost a tím pádem pohodlnost. Čočky brýlí jsou sice poměrně velké, zbytek brýlí - ručky - naopak titěrné. Nikde netlačí a jsou vážně měkké. Žádný tvrdý plast. Jestli vám připadají brýle na dětský obličej moc mohutné (Chlupáč jim laškovně říká plavecké), je to proto, aby dobře pokrývaly celé oko.




 
Brýle jsou uloženy v kulaté krabičce spolu s čistícím ubrouskem a regulovatelným popruhem. Popruh jde jednoduše připevnit k ručkám brýlí a máte tak jistotu, že brýle zůstanou na hlavě dítěte (pokud si je samo nesundá a někam nevyhodí).






Klárka má své nové brýle ráda. Sama si je bere ven, říká jim "ty růžové s vážkou". Sice je nevydrží mít na očích celou dobu, co jsme venku, ale já beru každých dvacet minut za úspěch. Sluneční brýle jsou přece jen něco, co je na těle navíc, něco, co jim brání promnout si důkladně rukou od písku oko :) Doufám, že nošení slunečních brýlí je něco, co se naučí nevnímat, s čím se absolutně sžije.



Jakub zatím do brýlek nedospěl, nechá si je na očích zhruba dvacet vteřin, mrkne na sebe do zrcadla, usměje se jak největší frajer, vzápětí si je strhává. Ale stejně dost silně uvažuju, že mu je na léto pořídím, budeme zase dost chodit po horách, kde sluníčko pálí neskutečně. Největší dilema bude vybrat tu nejvíc cool barvu :)

V závěru přidávám několik zajímavých informací o zraku dítěte:
 
* U novorozenců je sluch dokonaleji vyvinut než zrak. Zrak se vyvíjí jako poslední
* Novorozenci vidí jen do vzdálenosti 25 centimetrů
* Kojenec vidí svět černobíle a rozmazaně
* Okolo 2 měsíců rozpozná miminko tvář svých rodičů a zelenou a červenou barvu
* Od 6 měsíců vidí dítě všechny barvy a začíná vidět trojrozměrně
* Přibližně v 8 měsících je vývoj barvy očí dokončen
* Okolo 1 roku vidí dítě velmi dobře na dálku a dokáže rozpoznat osoby na více než 6 metrů
* Okolo 2 let je dokončena tvorba sítnicové tkáně
* Okolo 6 let je vývoj zraku dokončen a zrak odpovídá vidění dospělého
* Až zhruba do 12 let není dotvořena oční čočka, která chrání sítnici

10 komentářů:

  1. Brýle vypadají super. :-) Jen děti do 3 let namají nosit brýle vůbec. Hrozí jim pak světloplachost. Před sluníčkem je stačí chránit kloboučkem nebo kšiltovkou.:-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tomto nazoru jsem cetla ale mnohe zdroje jej vyvraceji. Male dite je urcite dobre chranit v kocarku pod klobouckem ale myslim ze kdyz sedi na plazi a pece mu do oci slunko, bryle mu pul hodiny rozhodne neuskodi... tady ti mali prcci si stejne bryle na ocich moc dlouho nenechaji :) kazdopadne dekuju moc za komentar.

      Vymazat
  2. Můžu mít na Vás prosbu? :-) Rozhoduji se, jakou velikost koupit a nikde jsem nenašla rozměry. Jde mi o ty velikosti, co nejspíš máte - 2-4 roky a 4-6 let. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ty rozměry moc nevím... Ale přijdou mi hodně univerzální. Jak staré máte dítě? Klárka má 3,5 roku a vzala jsem jí tu největší velikost 4-6 let. Kubíkovi teprve pořídím a vezmu tu 2-4 roky. Tam je ten utahovací pásek, takže moc nemám strach, že by mu to nějak padalo, obecně mám pocit, že ty brýle dobře padnou...

      Vymazat
    2. Dcera ma teprve dva a trictvrte, ale vzdycky jsem kupovala vetsi cepicky nez odpovidalo jejimu veku. Tak prave nevim. Obvod hlavy ma asi 50 cm, ale u bryli na tom asi tak nezalezi...

      Vymazat
    3. Mrknete tady na tu sablonu http://likegroup.eu/wp-content/uploads/2017/04/Sablona-velkosti-okuliare-KiETLA.jpg

      Vymazat
    4. Děkuji, to by mohlo pomoct. :-) Jana

      Vymazat
    5. Jani, pokud by Vám to nějak pomohlo, můžu zítra změřit Klárce obvod hlavy a porovnáte s Vaší dcerou :) P.S. ale nijak zvlášť bych se nebála větších brýlí... Jana

      Vymazat
    6. Díky, podle těch šablon sedí kupodivu líp ta velikost 4-6 let. U těch menších se mi zdá, že jí budou obroučky po stranách vadit ve výhledu. Jen tedy doufám, že to vytištěné odpovídá reálu, protože tam nebylo žádné měřítko...

      Vymazat
    7. Jani, já si myslím, že tou větší velikostí nic nezkazíte. Aspoň jí dýl vydrží :)

      Vymazat