pátek 5. května 2017

Knihy pro děti / Anna a Anička + další tipy na knihy s podobnou tématikou

Vážným tématům se doma nevyhýbáme. Jsou nedílnou součástí našeho života, zastávám názor, že k dětem musíme být otevření. Děti jsou nesmírně vnímavé, slyší úplně všechno, domýšlejí si, není proto potřeba zatajovat. Je potom blbé, když přijdou ze školky vyvalené, že Amálka přece říkala... Není nic horšího než mlžit, odkládat, lhát. Dřív se o spoustě věcí nemluvilo, rodiče děti odbyli s tím, že jsou na to ještě malé... Samozřejmě k vážným tématům je potřeba přistupovat velice citlivě a opatrně. Nedávno jsem na blog dávala tip na dětskou knihu o lidské odlišnosti - Lední medvědi odcházejí za štěstím a ještě mnohem dřív tip na skvělou knihu o strachu ze tmy a z neznámého - Skříp, škráb, píp a žbluňk! Jak pomoci dítěti vyrovnat se se strachem? Ze tmy, z příšer, z bolesti? Jak dítěti vysvětlit, že lidé stárnou? Nebo že někdo umřel? Pokud se zrovna necítíte na to povídat si s malým dítětem o smrti, nebo jednoduše nevíte jak na to, můžete si vybrat z několika knih, které to dokážou za vás. Nejsme všichni kovaní v popisování složitých životních procesů, nemusíme být tak emotivně silní, aby nám to šlo bez pláče, jsme ovlivněni osobní zkušeností, která nás mnohdy velmi dojímá. Číst je mnohdy jednodušší než kostrbatě vysvětlovat. Knihy vám alespoň pomohou. Pomohou začít. Pomohou rozvinout nit. A věřte mi, že dají mnoho i vám. Tyto knihy jsou totiž velice moudré a přijde mi, že vždycky dávají naději. Naději v nový život, v nějaké pokračování, v nové zrození. Samozřejmě jsou ve své podstatě smutné, já jsem z nich vždycky dojatá, ale na druhou stranu tak nějak pozitivně nabuzená. Divné, co? Jako třeba u této krásné knihy Anna a Anička.



Myslím, že není potřeba začínat s tématem smrti do té doby, než se dítě začne ptát. Nemám potřebu rozebírat s Klárkou, proč lidé umírají, jen tak, z ničeho nic. Buďto vás k tomuto tématu přivede nějaká událost, nebo samotný zájem. Jen tak sama od sebe bych to nedělala. Mohlo by to být spíš kontraproduktivní. Znamená to totiž, že dítě k tomu ještě nedospělo.

Klára se ptát začíná. Občas vidíme na procházce mrtvé zvíře, nabádám ji, aby nemačkala brouky, že už by to bylo konečné. A tak jsme k tomu nějak dospěli. Dokonce jsme tak daleko, že se sem tam ptá i na naši smrt. Od tohohle se musí člověk trochu oprostit, já většinou odpovím, že se ještě nikam nechystám, že ještě nenadešel čas. I proto jsme si nedávno z knihovny přinesly tuto knihu. Knihu o holčičce Aničce a její babičce Anně.


V první řadě musím zmínit překrásné něžné ilustrace, obrázky jsou jako malované vodovkami.


 
Kniha je hodně popisná a oceňuju na ní to, že není abstraktní. Je ze života. O narození Aničky, o tom jak roste, zatímco její milovaná babička Anna stárne a stává se menší a křehčí...



Přichází únava, nemoc, vyčerpání z dlouhého života. Anna pomalu odchází. Když zemře, Anička moc nechápe, že to je napořád. Stýská se jí. A tak si najde způsob, jak být stále s ní. Způsob, na který přijdou jen děti, přitom je to tak jednoduché a tak přirozené.





I když je příběh hodně popisný a není to kniha o pár větách, je velice jednoduchá. Jazyk je dětem blízký, Klára ji podle mě hezky chápe. Vystupují v ní skutečné postavy, popisuje skutečné situace, proto je pro děti dobře uvěřitelná. Moc se mi líbí. Když ji Klárce čtu, hlas mi občas přeskočí, někdy se musím zhluboka nadechnout, abych mohla dál. Téma smrti není jednoduché, ale není dobré před ním zavírat dveře.

Pokud je toto téma pro někoho z vás zrovna aktuální, moc vám ji doporučuju. A pokud byste se na toto téma chtěli podívat ještě z jiných úhlů, tady máte tipy na další povedené knihy.

Návštěva malé smrti - Kitty Crowther - toto je druhá kniha o smrti, se kterou mám osobní zkušenost. Autorku mám moc ráda a proto mě nijak nepřekvapilo, jak je knížka krásně zpracovaná. Je to milé vyprávění přímo o postavě Smrti. Jak je smutná, protože se jí všichni bojí. Až na malou Evelínu... Knihu vám podrobněji ukážu zase někdy příště.

O smrti smrťoucí - Pernilla Stalfelt

Když Dinosaurům někdo umře - Marc Brown, Laurie Krasny Brown

Kamzíkův velký skok - Daniel Rušar

Anton a Jonatán - Jostein Gaarder

Čtěte tyto knihy dětem s otevřeným srdcem, nevadí, že hrdlo budete mít stažené, to je pochopitelné. Nechte se povzbudit otevřenými konci a věřte!

6 komentářů:

  1. Je úžasné jaké knihy se dnes vydávají. Neustále žasnu a chci je všechny pro našeho Jiříka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne! Ja uz mam od chlupace stop stav na nakup knizek, ale v tomto jsem dost neposlusna :)

      Vymazat
  2. Úžasné knížky! Jsem taky knihomolka a pro své chlapečky nakupuju samé skvosty:) Jsou sice malé (3 a 1,5 rok), ale nakupuji do zásoby. Objednala jsem právě Včely od P. Sochy, Celý svět v obrazcích a Rostlinopis. Koukala jsem na instagram, těším se na recenzi knihy Koho sežere vlk. Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, taky syslím do skříně. Na spoustu z nich jsou mé děti ještě malé. A tak čekají na svůj čas. Ty vyjmenované Vámi jsou krásné knihy - Celý svět v obrázcích máme taky nově doma a na Včely se chystám - dědeček je včelař :D Recenze na Vlka bude brzy! Díky, Jana

      Vymazat
    2. Na recenzi se těším:) A ještě uvažuji nad leporelem Countablock a Cityblock. Stojí to za to?

      Vymazat
    3. My mame doma cityblock a je krasne - jen s recenzema uplne nestiham. Je to hodne tluste leporelo s minimem slov. Jednoduche i na preklad pro deti. Klara ted porad vsechno pocita tak zvazuju i to pocitani ve stejne edici.

      Vymazat