středa 19. dubna 2017

Knihy pro děti / Lední medvědi odcházejí za štěstím

Mám pro vás tip na krásnou knihu. Ač je to leporelo, je to kniha pro celou rodinu. Jakto? Protože se opírá do vážného problému dnešní doby, protože není nijak přibarvená, ani načančaná, protože je taková, jaký život zkrátka je. Je realistická a tak trochu smutná. A já jsem se do ní zamilovala. A ne, není o globálním oteplování. Kniha Lední medvědi odcházejí za štěstím je paralelou na téma uprchlictví. Je to téma horké, dusivé, kontroverzní, ale je to něco, vůči čemu nemůžeme být imunní. Protože se to prostě děje.


Maloformátové leporelo z nakladatelství Běžíliška rozhodně stojí za to. Veršovaný text napsala Jana Šrámková a unikátní ilustrace vytvořila Tereza Šedivá.


Žijeme ve velkém městě a dnes a denně potkáváme s dětmi lidi, kteří vypadají jinak než my. Jakub se zatím jen zvědavě kouká. A Klára se ptá. Žijeme ve světě, na který musíme své děti dobře připravit. Nic není tak prvoplánové jak to bývalo kdysi. O lidech s jinou barvou kůže se s Klárkou bavíme docela často, protože samozřejmě i u nás docházelo k "nepříjemným" situacím, když jsme na ulici potkali třeba černocha. To byla Klárka ještě hodně malá a byla to její první setkání s lidskou odlišností. Nemůžeme to mít dětem za zlé, děti jsou zvídavé, přemýšlivé a rozhodně se nerodí "zlé". Zkrátka nemyslí to nijak špatně. My jsme tady od toho, všechno jim nějak citlivě vysvětlit.





Takže když se vás dítě příště zeptá, co tady dělá ta paní s šátkem přes obličej, můžete to vysvětlit na této úžasné knížce.



Nečekejte radostné verše, nečekejte veselé obrázky, nečekejte happy end, ani žádné morální ponaučení. Kniha je jen vážným a opravdovým ztělesněním každodenní reality.

Žádné komentáře:

Okomentovat