sobota 8. dubna 2017

Knihy pro děti / Gigantosaurus

Tak už se to dotklo i nás. Do té doby, než jsme byli v Technickém muzeu na interaktivní výstavě Dinosauři na řetězu (dvakrát, prosím), se nás tyhle obrovské potvory netýkaly. Teď je všechno jinak. Prohlížíme si dinosaury na googlu, v televizi, kupujeme gumové zmenšeniny, sháníme knížky. Já si musím asi pořídit nějakou chytrou knihu o dinosaurech, abych byla schopná na všechny ty všetečné dotazy odpovědět. Naše první knížka o dinosaurech je z knihovny a spíš než naučná je vtipná. Leporelo Gigantosaurus je kniha malého formátu a tvrdých stránek, je proto vhodná i pro ty úplně nejmenší zvědavce. U nás na ní frčí Klára. Kuba jen přesvědčivě napodobuje strašlivý řev dinosaurů.


Dětská kniha, která vyšla nedávno v nakladatelství Knižní klub, mě mile překvapila. Autorem je Jonny Duddle, který mimo jiné vytvořil ilustrace k novému vydání série Harryho Pottera. To jen dokazuje, že to autor opravdu s barvami umí. Ilustrace v této knize jsou prostě krásné. Takové dětsky roztomilé, na to, že se jedná o dinosaury.





Příběh je jednoduchý, místy veršovaný, vtipný. Čtyři malí dinosauří kamarádi různých druhů mají strach z obávaného Gigantosaura, kterým je mámy dennodenně straší. Ten by si je totiž dal rád k obědu. Aby si mohli v klidu hrát, postaví hlídku. Ta je ale taková... no nedokonalá. Dělá si totiž z ostatních kamarádů legraci, zbytečně je straší, posmívá se jim. A to se přece kamarádům nedělá. Ale jak se to říká? Kdo jinému jámu kopá...





Upřímně nemusím takové ty příběhy s morálním poučením na závěr, ale pokud je to podané humornou, originální a hlavně nenásilnou formou, dokážu to bezezbytku přijmout.

Žádné komentáře:

Okomentovat