úterý 30. května 2017

Chytrá hračka / První sourozenecká hra ve stylu Montessori

Na trhu jsem objevila naprosto jednoduchou hru, která svou všestranností potěší děti více věkových kategorií. Troufám si říct, že začít s ní mohou děti ještě před svými prvními narozeninami, ale zabaví i soutěživé předškoláky. Máme ji doma už pár týdnů, původně jsem ji kupovala pro Jakoubka, ale jak už to u dětí a hraček bývá, hra překvapila. Vrhla se na ni Klárka a vyhledává ji spíš než Jakub. Didaktická hra Najdi barvu. Tato pomůcka splňuje mnoho parametrů, které na hračkách oceňuju - je dřevěná, je vyrobená v česku, je vzdělávací, je multifunkční. Ale hlavně, je to první hra, kterou můžeme (v její jednodušší verzi) hrát úplně všichni společně - ano, včetně Kubíka.


Když hra dorazila, překvapilo mě, jak je malá. Průměr dřevěné základny je 11 cm, kolíčky jsou dlouhé 5 cm. Toto mi nijak nevadí, ba právě naopak, hra je aspoň skladnější. Zabalená je v látkovém pytlíku, který se dá utáhnout, a to mi přijde praktičtější než nějaká krabice (ty mám totiž tendence hned vyhazovat do tříděného odpadu a pak mi zase chybí :)). Součástí hry je kulatá základna s 25 otvory, 25 kolíčků (které jsou cca ze třetiny zabarvené) a větší hrací kostka.


Jak už jsem naznačila, způsobů hry je mnoho. Sami uvidíte, jak brzo vás děti překvapí, když ještě vymyslí něco dalšího. Třeba takové ohrady pro koně z kolíků...

Pořizovala jsem ji pro Jakuba. Bylo to v době, kdy si v kurzech Montessori docela často vybíral pomůcky, kde se něco do něčeho strká. Tak jsem si řekla super, tyhlety kolíčky ho zabaví. A ejhle, velice rychle toto vývojové stádium přeskočil a je to pro něj už asi moc jednoduché. Žádná výzva zkrátka (má 20 měsíců). Pokud máte doma malé dítě - kolem roku - které už má tendence něco takového dělat, tohle se mu bude zaručeně líbit. Úplně vidím to malé batole, jak si spokojeně sedí na buclatých nožkách, ani nedutá a z každého umístěného kolíku v otvoru má radost. Velikost jednotlivých kolíčků mi pro tyto malé děti přijde fajn. Dobře se jim drží, ale přitom nejsou moc titěrné. Super na rozvoj jemné motoriky.



Druhé velké využití přijde kolem 18-20 měsíců, kdy se dítě učí poznávat a pojmenovávat barvy. Sem právě míří Kubík. Základní barvy pozná a většinou i dobře třídí, proto s ním už jde provozovat ono "najdi barvu". Kolíky jsou umístěné v základně barvou nahoru a dítě hledá barvu - ať už po hodu kostkou, nebo na slovní výzvu. Anebo kolíky necháme všechny venku, Kuba hodí kostkou a podle hozené barvy vybere ze země kolík, který zasune do základny. Samozřejmě mu asistuju, vedu ho tím správným směrem.



A tady tato aktivita jde ruku v ruce s námi preferovanou společenskou hrou. Hru s taháním kolíků podle hodu kostkou má ráda Klára a tak jí všichni každý den poslušně hrajeme. Někdy několikrát. Je to super jednoduchá zábava, kterou s pomocí zvládne i Kubík. Navíc je to rychlovka, do deseti minut je hotovo.



Třetí fáze hry je paměťová. Tam jsme zatím nedospěli. Kolíčky můžete do "ježka" zasunout barevnými konci dovnitř. Tím pádem neuvidíte nic jiného než 25 stejných dřevěných kolíků. Následují hody kostkou a hledání té správné barvy. Rozvoj koncentrace, paměti, logického uvažování. Tak trochu jiné pexeso.




Hra je moc pěkně a kvalitně zpracovaná. Mně osobně se pastelové barvy moc líbí, i Klárka je unešená hlavně z té růžové, ale opravdu malé děti, které s barvami začínají, by podle mě spíš ocenily klasické výrazné barvy - červenou, modrou, zelenou, žlutou, bílou/černou.


Obchod Mamiee mám moc ráda, už jenom proto, že za značkou stojí jedna máma. Markéta se začala realizovat (jak už to tak bývá) díky potřebám svých dětí. Začala se štítky na skříně s oblečením a postupně přidávala další a další vychytávky ve stylu Montessori. Když začala vymýšlet a vyrábět kvalitní didaktické hračky, dostala se na další level ve svém podnikání. Svůj eshop doplňuje i kvalitními hračkami a hrami pro děti z celého světa. Já moc fandím!

Pokud rádi čtete můj blog, pokud tady hledáte inspiraci, pokud vám můj blog pomáhá v uklidnění sebe samých, pokud tady zaháníte nudu, pokud vyhlížíte nějaké soutěže, zkrátka pokud máte moje články rádi, budu velmi ráda, když mi dáte své hlasy i v druhém ročníku ankety MAMAblog roku! Minulý rok jste můj blog vynesli vysoko a budu vděčná za podporu i letos. Hlasovat můžete každý den až do 1.6. Každým svým hlasem zároveň dostáváte možnost vyhrát jednu z krásných cen.
 
 ♥♥♥ Děkuju vám! ♥♥♥

7 komentářů:

  1. Wau Jani super tip na hračku i eshop. Diky moc! Lucia Hudecová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, rádo se stalo, společně s Mamiee budeme přinášet bezva soutěže, takže doporučuju sledovat FB Mamiee :)

      Vymazat
  2. Viděla jsem ji na festivalu a nějak mě na první pohled nezaujala. Asi to přehodnotím,nenapadlo mě že se s ní dají hrát tři hry. Třeba by se prcek dal přemluvit k tomu aby si na chvíli sednul na zadek:)Jak zvládají vaši drobkové dodržovat pravidla hry? Jinak mám od této značky prostírání,jsem spokojená a uvažuju o dalších praktických vychytávkách. Jitka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, vychytávky od Mamiee jsou super, moc se mi líbí štítky/samolepky, ale zatím je nemáme, protože štítky na hračky jsem kdysi pro Kláru kreslila ručně a tak nějak je mi líto se těch mojich výtvorů zbavit :D Prostírání vypadá dobře, já jen preferuju silikonové, po kterých nic neklouže, toto asi silikon není, co? A k pravidlům - Klára v pohodě (3,5) a Kubu (1,5) musím usměrňovat, ale dá se to většinou ukočírovat :)

      Vymazat
  3. Jani to je krasna hracka. Nikdy jsem ji nevidela. Urcite ji klukum koupim. Velci kluci muzou trenovat a hrat pametovou hru a Marecek bude brzy zastrkovat :-). Supr typ diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu povedená, Marečkovi se bude určo líbit :) Díky, Dáši.

      Vymazat
  4. Tohle jsou docela fajn hry, které ze své pánské peněženky klidně zainvestuji. Protože co si budeme povídat, ono je důležité podporovat ten vztah mezi rodiči a dětmi, ale stejně tak i vztah mezi oběma sourozenci. Není pro rodiče nic horšího, než když musí pak koukat, jak se spolu třeba sourozenci nebaví. ;-)

    OdpovědětVymazat