středa 5. dubna 2017

České kožené capáčky na míru Hali Beli

Na kožené capáčky nedám dopustit. Měly by být první volbou pro děti, které se začínají učit chodit, které se staví na nožky a obcházejí nábytek nebo lavičku v parku - teda pokud z nějakého důvodu nemohou tyto děti být úplně bosé. Obě mé děti se v capáčcích chodit učily, byly to jejich první boty-neboty. A vlastně naše první setkání s barefoot teorií. Klára v nich tehdy prochodila chorvatské oblázkové pláže a nikdy nedala najevo jakýkoliv pocit diskomfortu. Dětská noha má všechno, co k chůzi potřebuje. Pokud máme potřebu chodidlo z nějakého důvodu chránit, měli bychom vybírat boty, které je budou co nejméně omezovat. Měkké, ale přitom chránící, široké, aby prsty měly prostor, s rovnou flexibilní podrážkou. To capáčky splňují dokonale. Článek o prvních krůčcích jsem psala koncem léta, tak mrkněte.


Teď už obě děti nosí sice ven barefoot boty, ale capáčky používáme pořád. Klára i Kubík mají jedny na doma, někdy mají potřebu si na ponožky ještě něco dát, většinou proto, aby jim to při divočení neklouzalo. A taky je dáváme místo přezůvek do kroužků a školičky. Oba je nosí rádi, bez řečí, bez smlouvání, bez přesvědčování. Myslím, že je to proto, že jsou zkrátka pohodlné, nikde netlačí, nezavazí jim, když si hrají, nejsou tvrdé a nepoddajné, jako klasické papuče.





Tvar a rozměry Klářiny nohy mě vlastně přivedly k myšlence, nechat si capáčky ušít na míru. Klárka má nohu širokou a navíc vlastní vyšší nárt (moje malá princezna má tak trochu medvědí tlapu). Tak jsem narazila na českou značku Hali Beli. Rozhodování bylo rychlé, pročetla jsem si webové stránky a byla ruka v rukávě. Respektive noha v capáčku.


Handmade, czechmade, mommade. To vše mi hrálo do karet. Rodinná firma, testováno na vlastních dětech, kvalitní a zdravotně nezávadné materiály, sofistikované střihy, krásné designy.



Jeden večer jsme obkreslili chodidla a za pár dní byly nové capáčky doma. Bylo to vůbec poprvé, co jsem měřila "výšku" nártu. Měla jsem tak jistotu, že Klárce budou sedět a nebude mít nárty po delším nošení otlačené.


Požadavků jsem kromě velikosti měla málo - Klára si diktovala růžové, Kubík do vzhledu díkybohu zatím nekecá. Já jsem chtěla, aby byly perforované - tím, že je používáme výhradně v interiéru, mám pocit, že víc luftují. Klárka má nakonec tyto princeznovské se stříbrnou kytičkou a Kubík frajerské maskáčové.










Děti se zdají být spokojené, nosí je denně, i když rozhodně ne non-stop, stále jsou většinu času doma bosé. Jsou dokonale ušité, precizně zpracované, design je vymazlený. Oproti capáčkům, co znám, mi přijdou mnohem měkčí, poddajnější. A hodně se liší v podrážce, podrážka Hali Beli capáčků je třívrstvá, proto se skvěle hodí i do suchého exteriéru.


Proč už si budu těžko zvykat na jiné?

- tím, že jsou šité na míru, naprosto respektují tvar chodidla
- gumička v patní části nijak netáhne a pomáhá snadnému (a samostatnému) obouvání
- značky v místě palců pomáhají malým dětem s nazouváním - značky patří k sobě a děti si tak nepletou pravou a levou (většinou :))
- nejsou lepené, ale celé ručně šité
- vyrobeny z eko kůže
- třívrstvá podrážka dokonale izoluje a je vhodná i na tvrdé povrchy
- vnitřní vrstva stélky, která je v kontaktu s pokožkou, je z bambusového froté, takže odvádí pot, ale je i neskutečně příjemná na dotek
- možnost perforace
- chci podporovat české značky

Pokud sháníte kvalitní capáčky, věřte, že tyto za to opravdu stojí. Hali Beli navíc nově vyrábí také balerínky, o kterých uvažuju pro Klárku i pro sebe. Jediné, co bych uvítala navíc, je možnost podlepení podrážky nějakou tenkou gumovou podrážkou pro větší odolnost venku.

6 komentářů:

  1. Dobrý den, máte prosím zkušenosti i s jinými capáčky pro srovnání? My máme capiki, ale tyto se mi zdají lepší dle vašeho popisu. Děkuji. Sylvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvie, dobrý den, máme zkušenost doposud se třemi druhy včetně těchto. Znám Capiki a TapTapi. O dvou zmíněných jsem psala článek dřív - projděte si články s tagem "barefoot". Všechno má něco. Hali Beli mají nespornou výhodu v tom, že jsou šité na míru. Máte tak záruku, že dokonale padnou, že budou respektovat šířku nohy a výšku nártu. Druhá výhoda je trojvrstvá podrážka - pokud máte capáčky na ven a na tvrdý povrch, oceníte to. A ta bambusová vrstva je na pocení nohy super! Capiki mám ráda, jsou měkké, ale třeba ven do chladnějšího počasí anebo na beton bych je nezvolila. TapTapi jsme zkusili na Jakoubkovi - byly to jeho první capáčky, oproti Capiki a Hali Beli jsou tužší. Naopak mají dvojitou podrážku - proto jsem je tenkrát Kubovi pořídila - a ochranný pás z broušené kůže na špičce - odolnější proti oděru a dobré, když děti ještě částečně lezou... Asi bych hodně přemýšlela, na jaký účel je máte - interiér/exteriér, jak zdatný je to chodec, jestli dítě bude běhat po trávě nebo po zámkové dlažbě. Pokud má dítě specifickou nohu - třeba hodně širokou nebo vysoký nárt, rozhodně bych si je nechala raději ušít...

      Vymazat
  2. Jano,moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Projít staré články mě nějak vůbec nenapadlo. Mladší dceři rostou zuby, tak mám velký spánkový deficit, projevující se částečným zatemněním mozku. Mějte krásné jarní dny. Sylvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvie, :D Haha, to si živě pamatuju, mám pocit, že to mám tak obden :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Jano,
    rozhoduji se mezi capáčkami Hali Beli a Nolen. Zajímalo by mě, jak je to se švy uvnitř capáčku. Nemůžou být pro dítko nepříjemné? Např. Nolen nabízí ušití se švy ven.
    Díky za odpověď. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzano, dobrý den, já vůbec značku Nolen neznám, tak se mi to těžko srovnává. Každopádně pokud ušijí švy zvenku, je to zajímavá varianta - jak to vypadá z estetického hlediska? Já nevím, jestli ty švy vevnitř nějak vadí, nepřijde mi, nožka nikdy otlačená nebyla. Děti si nikdy nestěžovaly, z toho usuzuju, že jim nevadí. Myslím, že tím, jak je capáček široký, se chodidlo švů vůbec nedotýká... Tak ať dobře vyberete! Jana

      Vymazat