neděle 4. prosince 2016

Montessori se dvěma dětmi & 3. vánoční giveaway

Jaké byly začátky v Montessori kurzech s Klárkou si můžete přečíst ve starším článku - Klářin svět v Montessori. Jestli to někdy bylo náročné, byl to slabý odvar oproti letošní sezóně. Od září totiž chodíme do Montessori centra všichni tři, vybrali jsme si sourozenecké lekce, aby prostředí poznal i Jakub. Nebudu vám nic nalhávat, pravidelně odtud chodím splavená, unavená a s různě silnou bolestí hlavy :)


Tento dvouhodinový program má výhodu v tom, že jsou přítomní dva lektoři, jeden z nich se věnuje starším dětem ve vedlejší místnosti - díkybohu, že Klárka souhlasí a hraje si celou dobu tam. Já mám tak relativně "dost" prostoru věnovat se v hlavní místnosti Jakubovi. Je to pro něj nové prostředí, noví lidé, spousta dětí, jiné hračky, proto je jasné, že je z toho u vytržení. Nejraději by se ráchal celou dobu v umývadle nebo v záchodové míse, takže polovinu lekce ho někde naháním a tahám zpět na jeho pracovní místo. Nosím mu jednu pomůcku za druhou a snažím se ho něčím zaujmout. Musím říct, že je na pomůcky hrozně šikovný, má dobře vyvinutou jemnou motoriku a baví ho to, někdy se do činnosti zabere tak, že mám čas se 5 minut koukat z okna. V našem Montessori centru je jedna velká policová skříň vyhrazená právě dřevěným pomůckám pro nejmenší - jsou to různé vkládačky, třídění tvarů, navlékání, otevírání šuplíčků. Tyto hračky už má Jakub v malíku a často utíká k aktivitám pro větší děti, ze kterých si vybírá jen to, co se mu hodí - například kamínky, které se snaží rozhazovat, nebo kaštany, které se snaží sníst...





Poměrně rychle pochopil, že se po příchodu umývají ruce, snažím se ho nechat, jen koriguju proud vody, teď naposledy mě překvapilo, jak pěkně si umí umýt sám ruce mýdlem. Taky už jakžtakž chápe, že u jídla je potřeba sedět v kuchyňce (doma je stále v jídelní židličce, odkud mi nemůže zdrhnout), v Montessori jsou klasické malé židle, takže má často tendence slézat a někam pochodovat.

V závěrečné půlhodince probíhají aktivity na elipse. Na to Jakub někdy má náladu, někdy ne. Někdy tančí a brouká si, někdy sedí spořádaně u nás, někdy pobíhá po místnosti, zatímco já jsem na elipse s Klárkou (chci, aby měla pocit, že aspoň na elipse je máma u ní a věnuje se jí, i když ne na plno, protože očima hlídá Kubu).

Šílený je pak samotný závěr, a to oblékání v šatně. Je malá a je v ní vždycky plno (teď se snažíme chodit o něco dřív, ať máme prostor se v klidu oblíknout). Klárka se sice z části zvládne obléct sama, ale já jí v rámci úspory času pomáhám. Jakub totiž kolem 12 hodiny začíná být dost protivný z únavy. Když oblékám Klárku, on furt někam běhá, leze a často odněkud padá. Tady začíná moje nervydrásající upocená desetiminutovka a vždycky mám sto chutí Kubu narvat polonahého do kočárku a běžet domů s Klárkou v náručí (jo, zapomněla jsem říct, že máme Montessori naštěstí 10 minut chůze od domu).

I přes všechny mouchy, které časem a s vyšším věkem vychytáme, je pro nás Montessori velmi příjemným místem a chodíme sem rádi. Respektující přístup celé filozofie i obou lektorů je přesně to, co především Klárka potřebuje. Je to taky jeden z hlavních důvodů, proč jsme si Montessori vybrali i jako školku. Klárka minulý týden začala chodit na páteční dopoledne do jejich školičky. A zatím máme obě dobrý pocit, tak snad jí to vydrží a v září by snad mohla nastoupit na full-time.

A jak vypadá Montessori u nás doma? Máme všechny hračky, dětské knížky i skříň s oblečením v dosažitelné výšce, takže se děti pohodlně obslouží samy. Snažíme se o čistý styl, ale kromě knihovničky nemáme žádné otevřené poličky, děti spí na posteli, ne na zemi. V koupelně máme schůdky, zrcadla máme i v dětské výšce, občas připravím pro Klárku nějakou Montessori aktivitu doma. Bojuju o to co nejvíc kupovat hračky, které jsou pro děti nějak "užitečné". Já jsem na to dost úchylná, až si často říkám, jestli by Klárce neudělal větší radost chlupatý štěkající pes na baterky. No asi ano, ale snažím se zatím vydržet. Naštěstí je už i v Česku velký výběr krásných vzdělávacích hraček. Nedávno jsem při lovu vánočních dárků objevila obchůdek Montessori hračky. V nabídce najdete nejen klasické Montessori pomůcky, které známe z kurzů, ale i kvalitní dřevěné hračky, puzzle, skládačky, hudební nástroje... Eshop je přehledně rozdělený dle oblastí zaměření a typu hračky. Najdete tady značky jako Nienhuis, Plan Toys, Goki, Grimms, Janod aj. Mimochodem, příběh Lucie, majitelky obchodu, je pro mě velmi inspirativní a strašně jí fandím. Dala se na nelehkou cestu, překonala spousty překážek a dokáže zásobovat náročné rodiče super zbožím (v té nekonečné záplavě toho nekvalitního). Díky za to!


My jsme tady ulovili skvělé hmatové pexeso značky Goki (bohužel se zrovna vyprodalo), ale velice podobná je tato smyslová hra. Něco na rozvoj smyslového vnímání nám zatím chybělo a z fotek jsem měla pocit, že to bude hra, která zabaví obě moje děti. Jakub rád něco někam vkládá a Klára už si může hru vyzkoušet naplno (správně by se měla hrát se zavřenýma očima a jen hmatem poznat, kam který kámen patří). Dřevěná deska obsahuje deset kulatých otvorů, do nichž jsou vlepené různé "povrchy". Ty stejné také naleznete na malých válečcích. Najdete tam jednak různé materiály - smirkový papír, sklo, guma, látka, ale také různé struktury - puntíky, vlnky... Hra je povedená a vůbec ne jednoduchá :)








Jestli stále tápete, co na Vánoce dětem koupit, a jsou vám sympatické kvalitní vzdělávací hračky, stáhněte si na stránkách Montessori hračky e-book s dárkovou inspirací.

A pokud se tady rozhodnete nakoupit, můžete využít 7% slevu na nákup. Stačí, když do objednávky zadáte slevový kód "BLGZRZ07".
 
Na závěr tohoto mega dlouhého článku mám pro vás další vánoční soutěž s eshopem Montessori hračky. Ve hře jsou dva dárkové poukazy v hodnotě 500,- Kč.
Tady jsou pravidla:
1. Buďte fanouškem mého blogu na Facebooku, příp. Instagramu @blogzrzky
2. Do komentáře na blogu mi napište, jakou hračku byste si na webu www.montessorihracky.cz vybrali pro své dítě
3. Vyplňte tento krátký formulář
4. Soutěžit můžete do pátku 9.12. do půlnoci, v sobotu 10.12. budou vylosováni dva výherci, kteří obdrží emailem slevový kupón a stihnou do Vánoc ještě něco nakoupit :)


63 komentářů:

  1. Dobry den....ja koukam po ruzove vezi nebo zvonkohre!Na facebooku jsem pod novym prijmeni Kolackova.Dekuji a pekny predvanocni cas.Marketbednarikova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Dakujem za clanok. Montessori nemam uplne prestudovanu, takze vyslovene podle montessori nejedeme, ale cast veci z toho uplatnujeme. V kuchyni mame suplik, kde deti maju svoje taniere, lyzicky,pribory, hrnecky... takze sa mozu obsluzit. Takisto botnik a vesiak v predsieni, oblecenie v skrini aby nan dosiahli. Hracky maju na otvorenej policke ale maju ich tam hodne, nie len par kuskov. Snazim sa kupovat hracky co maju zmysel, nieco ich naucia ale obcas aj ja uletim... z obchodu by som si vybrala jodne veci, no pre syna by sa mi pacil domecek so zamkami, pre dceru balancni podlozka a pro oba spievajuca pagoda(zvukostrom) ci duha. Ale aj tato zmyslova hra by bolo super. Velmi tazke rozhodovanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, tak to máme doma hodně podobně. Já teď taky na Vánoce uvažuju nad zvukostromem nebo nějakou kuličkovou dráhou...

      Vymazat
  3. Tak my to máme zase tak, že já moc (vlastně skoro vůbec) nekupuji monte hračky/pomůcky, protože mi přijdou opravdu předražené. Ale muž vyrobil učící věž z Ikea schodků, máme monte desku s různými aktivitami na stěně. malá spí na matraci na zemi od 10m, což je úplně super. Také má všechno v dosahu, včetně otevřených poliček :) Monte přístup se mi líbí, ale na jednu stranu mi přijde takový "chladný" v něčem. Já to všechno chápu a svým způsobem je to logické, ale já prostě svoje dítě ráda pochválím a zatleskáme si, když se mu něco podaří, což monte neuznává, že :) takže já si vybírám prostě jen něco. Z hraček mě zaujal ten zámkvý domeček, ale neměla jsem moc času všechno proklikávat, ještě se na to později mrknu a třeba se zase inspirujeme k domácí výrobě :)pa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě přijde, že všechny kvalitní a dřevěné hračky jsou drahé. Ale my zas neumíme nic vyrábět :) A my si taky z Montessori bereme jen něco, rozhodně nejsem zastánce jen jedné jediné teorie. Přece jen každý máme svůj zdravý rozum, že jo. Každopádně gratuluju ke kutilovi doma :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, nejprve moc díky za Váš blog. Já bych si vybrala velkou skládací duhu od Grimms :-) Hezký adventní čas.

    OdpovědětVymazat
  5. FB Mirka Škampová
    No,my určitě potřebujeme garáž :D
    http://montessorihracky.cz/cs/stavebnice/3216-parkovaci-garaz-8854740062277.html
    miuka12@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu budeme nutně potřebovat tak za rok pro Kubíka :)

      Vymazat
  6. Montessori hračky jsou u nás na dlouuuuuhem seznamu :) Máte můj obdiv a zároveň moc fandím všem, kteří tento směr u svých dětí podporují a věnují se mu. Jinak my bychom asi z výhry pořídili triangl a zvonkohru s rolničkami, do sady, kterou už máme doma. A tatínkovi k tomu vezmeme špunty do uší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ano rozumím, moje děti doma mají klavír, píšťalku, xylofon a teď dostanou na Vánoce rumba koule a tamburínu a muž asi skočí z okna. A sousedé taky :))

      Vymazat
  7. Montessori hračky mne moc zaujaly...Edý si moc rád hraje s něčím, co může uvádět do pohybu :) zaujalo mne toto:http://montessorihracky.cz/cs/hracky-pro-nejmensi/1674-zavesna-aktivni-stena-4020972015716.html a v budoucnu se na trénink bude hodit i toto: http://montessorihracky.cz/cs/motoricke-hracky/1582-snerovaci-boty-4020972081582.html Přeju pohodový adventní čas...a s tím zapocením se, to moc dobře znám...bohatě mi zatím stačí 1 dítko.... Helča - matonozka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šněrování je fajn, já na Vánoce Klárce pořídila něco podobného - nic na vyšívání zatím nemá a podle mě je to super na koncentraci :)

      Vymazat
  8. Dcerka se začala ptát na čas, tak bych koupila http://montessorihracky.cz/cs/didakticke-hracky/2722-hodiny-8854740051226.html?search_query=hodiny&results=38

    pp.artep_seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, hodiny nesmí chybět v žádném pokojíčku. My zas pokukujem po nějakém kalendáři...

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Bezva inspirace, děkuji.
    Vybrala bych toto. http://montessorihracky.cz/cs/stavebnice/2830-geomag-kids-panels-44-ks-871772004516.html
    lencaklimova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, tak na tyto magnetické jsem se zatím vůbec nezaměřovala, vždycky mi přišly hodně složité, přitom tady píšou od tří let. Bezva

      Vymazat
  11. ja bych vybrala zatloukacku koule
    fb; lucie lesprix
    competluc@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě nějaké didakticke deskove hry od seifertove nebo zvonkohra hankafb@centrum.cz, FB:Hanka Šafářová Chmelinová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme rádi Mindok a jejich Smartgames, takže chápu :)

      Vymazat
  13. Ahoj Jani, tento eshop jsem objevila pred casem a nejradsi bych tam koupila skoro vsechno! Zatim jsem vybrala montazni auto, protoze auta jsou u nas porad number 1 a jednu balancni hru, kterou prinese Mikulas. Taky se mi libi vrstvene puzzle a spousta dalsich... zuzana.sojdrova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, že jo? Já taky, ale chtělo by to větší mateřskou :)))

      Vymazat
  14. Milá Jani,
    formulář jsem vyplnila a uvedla do něj tuto hračku - http://montessorihracky.cz/cs/motoricke-hracky/1673-balancni-archa-4020972024909.html, líbí se mi i loď od plan toys, ale asi bych vzala nakonec tuhle levnější a doplnila ji ještě nějakou jinou radostí třeba právě od plan toys či nějakou pěknou knihou:)...možná hlavně knihou:D ;o)
    Lenka Fořtová (Cichá)
    lenka.cicha@email.cz

    PS: knížka dorazila v pátek a já ještě jednou moc moc děkuji! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuju za zprávu, mám radost a užijte si ji! Já mám taky slabost pro Plan Toys, takže chápu a podporuju :)

      Vymazat
  15. Opravdu těžké vybrat :), ale hodně mě zaujalo právě to hmatové pexeso. renata.sablaturova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je skvělé, včera jsem ho hrála a udělala jsem jednu chybu, je až neuvěřitelné, jak jsme odkázáni na zrak příp. sluch a ostatní smysly máme "utlumené"...

      Vymazat
  16. Moc se mi líbí Včelí úly a to hmatové pexeso vypadá, taky suprově. :-) jana
    zaleska.j@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včelí úly vypadají bezvadně, Plan Toys má krásné hračky, máme jich doma několik

      Vymazat
  17. http://montessorihracky.cz/cs/ja-a-svet/2066-puzzle-v-kufriku-nase-modra-planeta-3700217329266.html ta me zaujala tomanova.katerina@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to už je pro velké děti, ale puzzle má Janod krásné. Já mám v oku magnetickou mapu Janod na zeď :)

      Vymazat
  18. Mně se nejvíc líbí dům se zámk, včelí úly nebo některá z kuličkodráh. Je z čeho vybírat! lucie.zverinova21@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já asi taky pořídím nějakou kuličkodráhu, příp. zvukostrom :)

      Vymazat
  19. Podle montessori nejedeme, ale většina hraček, co kupuju, filozofii odpovídá. Nakupuju prostě to, co Áďu někde zaujme nebo co si myslím,že by ji bavilo.
    Vybrala bych si Zatloukačku Na Farmě, to by mělo jistě úspěch veliký.
    Moc hezká soutěž, díky za ni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, my jedeme taky tak nějak podle sebe. Ale filozofie se mi líbí a hlavně kurzy jsou fakt přínosné.

      Vymazat
  20. Mě by se moc líbil pro malého tehle kamion - http://montessorihracky.cz/cs/motoricke-hracky/1214-skladaci-kamion-se-zviraty-4019359840683.html myslím že jste ho už tady v jednom článku s Kubou představovali :) slunicko1321@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikol, ano, kamion a zatloukačka, to jsou u nás TOP hračky :)

      Vymazat
  21. Dobrý den, u nás by asi vyhrála nějaká společenská hra. Díky za možnost soutěžit. Marie dolez.m@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Společenské hry tady na blogu budou brzy taky, tak sledujte! Jana

      Vymazat
  22. Tak ja bych asi mela problem si neco vybrat.Vsechny hracky jsou krasne.Ale asi bych se rozhodovala pro Terezku mezi vlackem se zviratky,vlacek jak se tam davaji ruzne tvary,nebo nejake hudebni nastroje,at ma tatinek radost,kdyz si udelame 3clennou skupinu :-) :-) :-) A pro Kubicka by se mi libila snerovaci bota,at uz pomalicku trenuje a nebo zatloukacku s korkovou podlozkou.
    martinkova.andrea@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andri, nás taky vláček čeká, ale asi počkám na další Vánoce, aby taky dostal něco Kuba, je tak těžké pro něj něco vybrat, máme toho už doma mraky :) Hudební nástroje dostane Kubík pod stromeček, tak můžete přijít na návštěvu a uděláme kapelu :)

      Vymazat
    2. Jo tak ja si preji pod stromecek spunty do usi a muzeme zalozit kapelu :-)

      Vymazat
  23. U nas frci supliky, takze asi tohle: http://montessorihracky.cz/cs/pro-nejmensi/466-barevna-krabika-se-zasuvkami-8596027002780.html

    OdpovědětVymazat
  24. líbí se mi "Zatluč a vysypej"
    marketa.botankova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, máte hezký blog!
    Zaujala mě hračka Balancující opice.
    Michala Bilčíková
    misa@2b.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Míšo, ty balanční hračky jsou super, já pokukuju po balančním kaktusu od Plan Toys...

      Vymazat
  26. Nejsem pevně rozhodnutá, co bych pořídila. Líbí se mi zámkový domeček, ale pořád si říkám, že by za ty peníze vyrobil manžel i čtyři, kdyby ale jen měl aspoň trošku víc času,.... :-D polaskova-marketa@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  27. Duhu od Grimms mám vyhlídlou už hoooodně dlouho. mpetruzelova@seznam.cz Facebook ani instagram nemám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta mě taky hodně láká, ale za ty peníze si ji nekoupím :(

      Vymazat
  28. To jsou šikulky, vy toho teda stíháte!:-)
    Hračky jsou to úžasné, dřevo je dřevo, a když to má ještě tu vzdělávací hodnotu, no paráda! Můžu se taky zúčastnit? Pokud ano a usmálo by se na nás štěstí, vybrala bych určitě něco z hudebních nástrojů. Moc se mi líbí duhové xylofony a dešťová hůl:)

    miauk.veru@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další člen do naší baby-mama kapely??? :D

      Vymazat
    2. Ano, ano, hlásíme se! :) Josífka to muzicírování hrozně moc baví! Pořád zpíváme, sice každý po svém, haha:D, ale spolu!:) Líbí se mu housle, didgeridoo, zvonečky, tibetská mísa, no alespoň něčím ho zabavím:D Nemít ty nástroje, tak nevím. I na klavír už spolu hrajem čtyřručky:D, sousedi musí mít radost, ale zatím nikdo neklepal, koncertujem hlavně dopoledne, dokud jsou všichni v práci:-) Na kočárek jsem mu pověsila rolničky (stejné jsem viděla i v tom obchůdku:-), takže teď zvoníme jak Ježíšci:D

      Vymazat
    3. Rolničky jsou skvělé, malé děti tento zvuk milují :)

      Vymazat
  29. U nás je teď velkým tématem čas, takže bych asi zvolila Didaktickou hru Kidedu. Na vašem blogu se teprve rozkoukávám, ale už mě zaujalo několik článků. Děkuju. Hezký advent. Tereza (tereza.vraspirová@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, tak se v klidu koukejte, advent je na to jako dělaný :)

      Vymazat