středa 4. května 2016

Z čeho mám radost / Originální české výrobky pod jednou střechou

Hrozně ráda objevuju (pro sebe, pro své děti i pro vás) nějaké handmade výrobky, ideálně české, ať to jsou oblečky pro děti, hračky, nebo dekorace a doplňky do domácností. Jakou jsem měla radost, když jsem na jednom brněnském jarmarku narazila na božský stánek Mámami. Byl voňavý, něžně vystajlovaný a celý tak nějak pozitivní.

Nabídka těchto dvou maminek podnikajících pod jménem Mámami mě na první pohled nadchla, některé kousky jsem znala už dřív, třeba doplňky Sew4Home. Holky hledají po Česku (i Slovensku) zajímavé, neotřelé a tvůrčí dodavatele, aby oživily tak trochu nudnou a všední nabídku klasických shopů.

V nabídce toho najdete spoustu: textilní dekorace v nordic stylu, dřevěné poličky a obrazy, kufříky na výtvarku a batůžky na výlety, originální papírnické výrobky, ale i hry a třeba knihy z mého nej nakladatelství Baobab. Maminky v Mámami jsou nejen šikovné obchodnice, ale samy vyrábějí papírové girlandy a všemožná přáníčka.

A co jsme si nedávno pořídily s Klárkou? Nechtěla jsem utratit majlant, jinak se bez mučení přiznávám, že bych koupila tak 80% sortimentu - těch zbylých 20% už doma v nějaké podobě mám :)


Mám ráda jednoduché hry a aktivity ve stylu Montessori - přiřazování, třídění, hledání stejných věcí... Zábava pro děti nemusí být nutně plastová, dřevěná či jinak objemná, často hledám něco na cesty, něco malého a lehkého - zkrátka se mi nechce na dovolenou vozit velkou krabici lega. Narazila jsem tady na originální papírové aktivity pro děti značky FU.FO. Z tohoto prvního seznámení hned vznikla objednávka dvou kousků ze sortimentu (a další komunikace přímo s FU.FO - Lenkou - ohledně jejích dalších krásných puntíkatých věcí, které vám představím zase někdy příště).

FU.FO třídění ponožek

25 párů pestrobarevných puntíkovaných ponožek čeká na pořádné roztřídění, některé jsou jednodušší, jiné tak trochu zapeklité. Ponožky jsou vytištěné na lesklém papíru vyšší gramáže, jedna fusekle měří 6 cm. Vše zabaleno v malé papírové krabičce (cca 8 x 5 cm), proto se stává hned ideálním společníkem do kufru. Klárku hra zaujala a pečlivě zkoumala malé odlišnosti některých párů. Moc fajn aktivita pro malé děti (reálně tak 2+).





FU.FO vláček s aktivitami

Vláček se skládá ze 48 vagónů. Balení teda obsahuje 48 papírových kartiček s vyobrazenými vagóny, každý má trochu jiný tvar, barvu, některé vezou písmena a některá čísla. Kartičky s vagóny mají velikost 8 x 6 cm. Hra navíc obsahuje 48 kartiček s pokyny, např. připoj vagón, který veze písmeno L, připoj růžový vagón... Myslím, že je to bezvadná společenská hra, skládat vláček podle instrukcí - nejdříve po sadách - abeceda, číslice 1-10, barvy, pak klidně smíchat všechno dohromady. Je to aktivita pro předškoláky, kteří se začínají učit abecedu, ale Klárka hravě zvládne barvy a čísla už teď. Takže doporučuju pro děti kolem 3 let.








Kvalitní podkolenky Moe

Hrozně jsem je chtěla pro Kláru mít (sama mám 3 páry podkolenek a miluju je), vybrala jsem pro začátek béžové s bílými lístky, velmi něžný decentní vzor, který se hodí ke všemu. Podkolenky jsou bavlněné s příměsí polyamidových vláken pro zachování elasticity (ale do styku s pokožkou přichází jen bavlna). Vzala jsem jedny víceméně na zkoušku, nevěděla jsem, jak se na ně bude Klára tvářit, ale zdá se, že dobrý. V sobotu je vyzkoušela a nechtěla je sundat z nohou. Jsou příjemné, netáhnou a vypadají hezky jak k šatům, tak k tříčtvrtečním harémkám, které Klára vytáhla o víkendu ze skříně (na holé nohy to venku ještě nebylo, proto podkolenky plně splnily svůj účel). Podkolenky se dodávají ve 3 velikostech, v několika vzorech. Moe je slovenská mladá firma, která šije kvalitní dětské podkolenky a kožené capáčky. Ráda si od nich v budoucnu něco dalšího pořídím.

4 komentáře:

  1. Ta fuseklová hra je parádní! Když jsem byla malá, moc mě bavilo pomáhat mamince s tříděním ponožek. Doufám, že moje děti to budou mít stejně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, věřme, že ano. Je to fajn na bystření zraku :)

      Vymazat
  2. Aj mta ponozkova hra hned zaujala,vyzera skvele!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jo, je parádní. Hledám teď často nějaké takové aktivity, které jsou postavené na nějaké formě "hry", společenské hry, puzzle apod. Přijde mi totiž, že Klára se dost zasekla na Legu. Lego je sice super věc, ale nemůže to být jediná zábava...

      Vymazat