úterý 10. května 2016

Učíme se doma / Ovoce a zelenina

Klárka ještě nechce do školky. Myslím, že na to zatím není připravená a upřímně já asi taky ne. Doma je nám spolu dobře, do práce zatím nekvaltuju, většina dní uteče ani nevím jak a nějak cítím, že je správné nevytrhávat ji zatím z domácího prostředí, do kterého nám přišlo miminko. Jediné, co občas řeším je, že nemám tolik času věnovat se jen a pouze Kláře. Chlupáč se smíchem říká, vždyť seš s ní pořád! Samozřejmě, že jsem. Jsme spolu, ale věčně po mě leze Jakub, věčně ho sundávám odněkud z nábytku, pořád ho ostřížím zrakem sleduju, jestli nejí plastelínu nebo krepák. Takže Klára většinou nemá moji plnou pozornost a cítím, že by potřebovala věnovat se víc rozvojovým aktivitám, jako to dělají ve školce. Jediné z čeho mám naprosto klidné svědomí je čtení, zpěv a básničky. Zpíváme pořád, umí toho mraky, čteme si spolu a učíme se říkanky. Potřebujeme se ale víc věnovat kreslení a dalšímu tvoření, taky se musíme něčemu učit. Minulé léto jsme ji v necelých dvou letech rychle naučili barvy, teď se učí počítat a zvládá to víc než dobře. Zvířátka se učíme průběžně, už jich umí spoustu, včetně cvrčka, rejnoka a levharta :) K tomu nám nejlépe slouží knížky, kterých máme plnou knihovnu.

Teď jsem pro ni připravila poznávací kartičky s ovocem a zeleninou. Spoustu ovoce a zeleniny už Klárka zná, ale chtěla jsem mít nějaký ucelený seznam všech u nás běžně dostupných druhů. Vyhledala jsem si hezké fotky jednotlivých druhů, uspořádala do dokumentu a konvertovala do pdf. Takto připravené pracovní listy vám dávám k dispozici, stačí když si je stáhnete, barevně vytisknete, ideálně zalaminujete a rozstříháte na kartičky. Stahovat můžete zde:

Ovoce - pracovní list v PDF
Zelenina - pracovní list v PDF
 
Tato aktivita děti baví, je ideální na cesty, protože nezabere prakticky žádné místo, díky laminování je nezničitelná. Formou kartiček se děti dobře učí, můžete vyzkoušet i barvy, zvířata, známá aktivita je přiřazování zvířat k jejich domečkům, která je dostupná v mnoha zdrojích na internetu. Ráda bych na blog občas něco podobného připravila a tím motivovala rodiče i k jiné než úplně "materiální" a komerční zábavě.
 


 
A když jsme u poznávání ovoce a zeleniny, chci vám představit nejnovější přírůstek do naší Duplo rodiny. Máme totiž novou zahradu. Lego Duplo Moje první zahrádka je poměrně malá a levnější sada, nicméně mi přijde velice povedeně zpracovaná a edukativní. Děti se na zdobených kostkách mohou učit koloběh v přírodě, jak z hlíny ze semínka vyroste rostlinka, jak se zvětšuje, jak kvete, jak vadne, když se nezalívá, jaké plody na ní rostou, k čemu je déšť a k čemu sluníčko, kdo může rostlince škodit a kdo naopak pomáhat. Sada obsahuje tři kopečky hlíny, černovlasého chlapečka a blonďatou holčičku, králíka, konvičku, vozík a mnoho dalších pěkných kostek. Řekla bych, že za málo peněz dost muziky. Z této sady mám velkou radost, protože to není jen o stavení kostek.

Na stránkách Duplo svět navíc najdete spoustu aktivit na stažení, vystřihovánky, omalovánky, herní tipy, je tam toho na zabavení celé rodiny :)
 


 
Poznámka: velká (24x24) šedá podložka na stavění není součástí sady a my jsme ji sehnali tady. Pořídila jsem rovnou dvě, hrozně mi chyběly nějaké velké podkladové desky. Na stránkách si můžete koupit jednotlivá zvířátka nebo postavičky z Dupla.


4 komentáře:

  1. Děkuji za tip - zrovna podlepuji čtvrtkou (bohužel nemám kde zalaminovat)...Moc se mi líbí takovéto tipy na hry, u kterých se malý i něco naučí. Moc nás třeba baví rozdělovat zvířatka (figurky od firmy Schleich) do jejich domečků - farma x zoo x les x moře, které jsme si postavili z lega. Takže jen víc takových nápadů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, rádo se stalo, já toho mám v hlavě spoustu, ale času málo :) Děkuju za tip ohledně zvířat a domečků - mám v plánu koupit Shleich do adventních kalendářů, akorát musím nějak namyslet, jak dětem vysvětlit, že to mají společně :)) O aktuální zvíře dne bude asi rvačka. Jinak ještě k laminování - já laminovala v copy centru a nechala jsem tam balík, pro rodiče, kteří by chtěli s dětmi dělat víc takových aktivit se rozhodně vyplatí laminovačku koupit, bývá třeba v Lidlu. Já ji pořád zvažuju a Chlupáč mi to pořád rozmlouvá :)

      Vymazat
  2. Jste bájená, dnes jsem si vytiskla ovoce a zeleninu a teda potřebovala bych k tomu i nějakou nápovědu :-) Docela jsem se u toho zapotila :-) Takových druhů melounů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla totiz velka chyba ze jsem k tomu nedala i nazvy. Zkusim doma dohledat soubor a aktualizovat :) at slouzi!

      Vymazat