neděle 15. května 2016

Knihy pro děti / Lízinka nemůže usnout

Začala jsem s dětmi chodit do místní malé knihovny. Já jsem do knihovny chodila odmala a milovala jsem každou návštěvu. S odchodem na vysokou jsem do vesnické knihovny chodit přestala a ani s přestěhováním do Brna jsem tento svůj koníček neobnovila. Až doteď. Bylo to hezké dopoledne a přinesli jsme si celkem pět knížek. Některé mě zaujaly natolik, že je zařadím do své oblíbené rubriky a třeba zas někomu z vás udělám radost svým tipem na bezva čtení s dětmi :)

Nejvíc nadšená jsem z knihy Lízinka nemůže usnout (Alexander Steffensmeier, vydala Grada v roce 2015). Ilustracemi i koncepčně mi připomíná knihu Ti otravní králíci. Velká kniha s klasickými papírovými listy je určená pro děti od 3 let, myslím ale, že dvouapůlletý to zvládají taky dobře.

Kráva Líza žije na farmě s ostatními zvířaty a farmářka jim vždycky před spaním povídá příběhy. Všechna zvířata pak jdou spát, jen Lízinka ne a ne zabrat. Vyzkouší snad úplně všechno - od bylinkového čaje až po teplé ponožky. Nic. Tak se vydá na průzkum po farmě a svou zvědavostí vzbudí všechny spáče. Příběh nemůže skončit jinak, než že Lízinka spokojeně usíná, zatímco všichni ostatní nemohou znovu zabrat. Příběh je vtipný, ilustrace více než povedené. Texty jsou krátké, stručné věty, jednoduchá slovní zásoba, na každé stránce jen pár vět.








Ilustrace jsou opravdu skvělé a obsahují spoustu milých a vtipných detailů, o kterých si s dětmi můžete donekonečna povídat. Je to přesně tip knihy, který mě i Klárku baví (mě možná o něco víc). Autor napsal ještě další dvě knihy o Lízince - Lízinka roznáší poštu a Lízinka hledá poklad. Mám na ně zálusk.

2 komentáře: