pondělí 30. května 2022

První třída / Výbava do školy pro prvňáka

Jakoubek už je velkej kluk. V září nastoupí do školy. Aby ne, má šest a půl a na školu už je nějakou dobu zralý. Moc se těší, no popravdě se už nemůže dočkat. A protože během léta vyrážíme za dalším dobrodružstvím, museli jsme začít řešit výbavu pro prvňáčka s předstihem. Kubík má doma čerstvě školní batoh plus víceméně kompletní sadu školních potřeb. Díky Klárce už dokážu zúročit cenné zkušenosti, co je potřeba koupit a co je zbytečné, s některými věcmi vyloženě vyčkávám, až co si bude žádat Kubíkova budoucí paní učitelka.


Výbava pro prvňáčky je opravdu velké téma, zvlášť s prvním dítětem si touto náročnou fází projdete vyloženě se seznamem v ruce a naditou peněženkou. Tento seznam vám možná dá škola, pokud ne, asi jej budete lovit někde na internetu. Je určitě dobré počkat si na první informace ze školy (my je třeba dostáváme na třídní schůzce začátkem června), většinou totiž sama škola pořizuje určité školní a výtvarné potřeby. Požadavky se liší škola od školy, tak ať něco neuspěcháte. Navíc každá učitelka má své know-how, i ona vám bude začátkem roku do pomůcek trochu kecat. Základ je ale jasný, některé věci je určitě dobré mít doma připravené (nepřejte si být koncem srpna v obchoďáku nebo nedejbože v papírnictví!).


V tomto článku nebudu psát vůbec o aktovce, to si nechám na jindy. První školní aktovka nebo batoh je super milník, který si zaslouží samostatné obsáhlejší téma.

Co se nám osvědčilo a co už budeme u druhého dítěte dělat jinak?

Pouzdro, penál pro prvňáka se může jevit pouze jako otázka designu. Není to úplně pravda. Třípatrové pouzdro je sice super vychytávka, která pojme půl pokojíčku, a o přestávce se na něj budou spolužáci chodit dívat, já ho ale nedoporučuju. Proč? Je těžké. Váží víc než jednodušší pouzdra a prvňáček nepotřebuje nutně nosit 50 pastelek a 50 fixek. Některé děti také potřebují víc času k tomu, aby se v pouzdře zorientovaly, volte tedy ty jednoduché jednopatrové, rozevírací s klopou. Taky doporučuju pouzdra s gumovými poutky, do kterých se psací potřeby zasouvají, volný prostor v pouzdře vytváří chaos a dítě zdržuje. Také je lepší koupit nevybavený penál, ty vybavené často nemají takovou kvalitu jednotlivých potřeb.


Psací potřeby se pořizují většinou ve dvou fázích. Obvykle celé první pololetí děti uvolňují a rozcvičují ruku a ve škole používají k psaní pouze tužky. Většinou stačí tužka tvrdosti 2 (HB), dbejte ale na ergonomii - prvňáci potřebují silnější tužky s trojhranným úchopem. Suverénně nejlepší tužky jsou Stabilo EASYgraph, moje děti už od školky nepíšou ničím jiným. Stabilo dělá tužky odlišné pro praváky a leváky. Tužek budete potřebovat pro první třídu hned několik. K tužkám kupte gumu (malou, ať se vejde do pouzdra) a taky ořezávátko, ideálně se zásobníkem pro klid učitelky.



Druhá fáze přichází většinou kolem Vánoc, u některých dětí až s druhým pololetím. Přechod z tužky na pero je pro dítě velká událost. Pamatuju si na Klárku, jak byla na sebe pyšná a jak si vybrala své první pero. I tady jsme sáhli po značce Stabilo. Dala jsem na zkušenosti jiných, znám ergonomii Stabila a taky Klárčina učitelka doporučovala pera Stabilo EASYoriginal. Na první pohled vypadají masivně a nemotorně, zdání však klame. Jsou super. Jo a není to pero, ale roller :)



Pastelky budou také v kurzu. Dnešní prvňáčci hodně kreslí, mají také spoustu pracovních sešitů, kde se pastelky hojně využívají. Klárka má spotřebu jedno balení na pololetí. Stejně jako tužky doporučuju i ergonomické (nelámavé a hlavně syté) pastelky Stabilo TRIO (bohatě stačí 18 barev). Pokud by vaše dítě mělo problém se správným úchopem, doporučila bych ještě lepší (a bohužel ještě dražší) verzi pastelek Stabilo EASYcolors.


Do pouzdra pořiďte ještě menší nůžky se zaoblenými špičkami, válečkové tuhé lepidlo se taky hodí. Poslední dobou se začaly vyrábět válečková lepidla barevná, ty moc nedoporučuju, nehezky zabarvují cenná výtvarná díla.


Desky na písmena a číslice jsou do první třídy stále potřeba, i když v aktovce přidávají na váze. Čemu bych se ale osobně vyhnula jsou různé kartonové desky na sešity. Jsou sice hezké, dětem se líbí, ale jsou zbytečně těžké. U nás se osvědčila naopak plastová psaníčka/spisovky s druky v různých barvách dle předmětů. To usnadňuje prvňákovi orientaci v aktovce.


Mazací tabulka (Maja) s fixy (whiteboard) a hadříkem. Klárčina paní učitelka využívá hojně i teď ve druhé třídě.

Obaly na učebnice pořiďte v rozumné míře (formát A4 a A5). Atypické formáty by vás měly v první třídě minout, existují však univerzální obaly, které se přizpůsobí rozměrům učebnice. Některá škola může mít i obalovací stroj, informujte se.

Prvňáci potřebují také slušnou výbavu výtvarných potřeb - z vodovek bych doporučila anilinkové barvy KOH-I-NOOR pro vysoký obsah pigmentu. Taky sežeňte sadu kulatých i plochých štětců, kelímek na vodu (Klářina učitelka vyloženě chtěla prázdný kelímek s širokým dnem např. od margarínu, který je stabilní a děti nebojují s otevíráním víčka, plus je zadarmo). Zavrhla také zástěrku i igelit na lavici - dětem stačí větší starší tričko a noviny, které vylitou vodu lépe vsáknou :). Většinou se chce po dítěti i plastelína a temperové barvy. Oboje dvoje se vyplatí koupit značkové, třeba KOH-I-NOOR. Výtvarné potřeby se ve třídě musí nějak skladovat a právě proto se prodávají nejrůznější kartonové kufříky s roztomilými obrázky. Klára ho má a Kubíkovi už ho nepořídím. Lepší je podle mě plastový box, víc se tam vejde, je pevnější a líp se s ním manipuluje. V ideálním případě pořídí hromadně učitelka.


Krom výše zmíněného myslete také na přezůvky (volila bych klasické bačkůrky ne nazouváky na parádu), boxík na svačinu, láhev na pití (já kvůli váze zvolila plastovou z ekologických materiálů bez BPA), peněženku, plátěný vak na tělocvik/plavání/do družiny, oblečení a boty do tělocviku, ručníky, příp. látkový/voskový ubrousek na svačinu...

Není toho málo, investice celkem řacha. Nakupujte proto s rozmyslem, počkejte, zda za vás něco nepořídí škola (mají na každé dítě jistý grant). Některé věci jdou opravdu nahradit "domáckým" řešením. Výhodou je, že s každým dalším dítětem budete chytřejší a o fous ekonomičtější.


P.S. Pokud si lámete hlavu anebo hledáte co nejjednodušší řešení, existují také speciálně vytvořené balíčky školních potřeb pro prvňáčky, hned několik typů. Tyto od Activáčka jsou dobře a kvalitně sestavené.

3 komentáře:

  1. Moc ďakujem za inšpiráciu...ja už pokukujem,čo treba nakúpiť...zoznam z školy mám-chvili mi trvalo,kým som prišla NATO,že hadrik na vv-je výtvarná výchova...len netuším či postačí nejaká domáca výroba (staré tricko)...neviem ešte čo myslí škola pod pojmom -zasobnij na číslice z PVC...?a aký penále by ste doporučila? Ďakujeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. S prvním školáčkem to může být složité se zorientovat, před dvěma lety jsem bloudila v hypermarketu a s ostatními matkami jsme se radily, co je co na našich seznamech :)
      Takže - i dcera má hadřík do VV. Základ je, aby sál, když se vylije barva. Myslím, že pokud vaše staré tričko saje, bude to naprosto ideální. My máme takovou tu kuchyňskou utěrku (takové ty barevné čtverce) a vím, že nějaké děti u Klárky ve třídě mají dokonce houbičku na nádobí.
      Zásobník na číslice a písmena je toto: https://activacek.cz/skolni-potreby/desky-boxy-a-podlozky/na-abecedu-a-cislice/
      A penál? Klárka i Kubík mají Topgal, jednopatrový rozevírací s klopou, poutky, např. tady: https://www.agatinsvet.cz/skolni-penal-topgal-penn-18043-g/ - mají stovku motivů a za fajn cenu

      Vymazat
  2. Chýba sa vloudila-zasobnik na číslice z PVC

    OdpovědětVymazat