pondělí 2. května 2022

Knihy pro děti / Co dělají pocity?

Ach ty emoce. Stále nám nedají spát. Zmítají námi. Zlobí nás. Snažíme se je pojmenovat a porozumět jim. Mám ráda knihy o emocích. Máme hlubší příběhové knihy, teď vám ale ukážu jednu poetickou, vhodnou k prohlížení a rozmlouvání už s menšími posluchači. Co dělají pocity? je vskutku minimalistická kniha, přesně taková, jako mám u Hostu ráda. Úspěšná kniha polské autorky Tiny Oziewiczové vyšla v Česku v roce 2021.


Jak malým dětem popsat emoce? Jak uchopit něco tak abstraktního, že to ani my dospělí někdy nedokážeme pobrat? Znáte film V hlavě? Malé barevné postavičky znázorňující základní lidské pocity jsou poměrně názorné. Autorka knihy Co dělají pocity? na to šla podobně. Jednotlivé pocity převtělila do roztomilých a tajuplných bytostí, které do jednoho přebývají v každém z nás. A každá tato výjimečná bytost si v našem těle dělá "to svoje". A podle toho, která bytost si zrovna něčeho plnými doušky užívá, se my nějak cítíme.




A tak poznáváme Radost, která skáče na trampolíně, Zvědavost, která šplhá na nejvyšší komín, Stud, který se zahrabává do hluboké jámy, Odvahu, která pokojně odpočívá uprostřed strašidelného hlubokého lesa... Takto je na každé dvojstraně popsaný jeden pocit. Ilustrace, která sice dvojstraně dominuje, ale nepůsobí rušivě, je vyvedena v tlumených tónech, neodvádí pozornost. Text je minimalistický, jedna dvě věty popisují, co ta která emoce dělá. A řekla bych, že ve většině případů jsou výjevy opravdu jasné a výstižné.



Tím, jak je kniha pojatá, nabízí velkorysý prostor k dalšímu povídání, rodič je tady více než vítaným průvodcem. Můžeme s dětmi rozprávět o tom, jak kterému obrázku a textu rozumí. Kniha je primárně určena dětem předškolního věku, zaujme ale i citlivé malé školáky.



P.S. Kniha se na Hostu rychle rozprodala, nicméně ji stále v nějakých obchodech najdete.

Žádné komentáře:

Okomentovat