středa 18. května 2022

Hrajeme / První postřehovka: Farma Hledej a najdi

Jak už jsem psala několikrát, naši rodinu postihly neštovice. Potřetí! A věřím, že naposled. Nebudu nic nalhávat, načasování bylo vlastně perfektní, ještě stále si válím šunky doma, Matěj zatím do školky nechodí, kroužky nám Covid už dávno ostrouhal, do dovolené zbývá víc než měsíc... Takže co víc si přát? Ehm. Míň pláče, víc samostatnosti, míň "mamííííí". Děkuju svým dlouhodobým partnerům blogu, že na dálku vycítili vážnost naší rodinné atmosféry. A děkuju za naprosto dokonalou herní novinku určenou přesně pro tyhle nejmenší děti - Farma: Hledej a najdi od Blackfire.


Ačkoliv se nám Kallax prohýbá pod tíhou deskovek, postřehovek doma máme jen pár. Vede nesmrtelný Dobble - náš vděčný společník na každé dovolené. Jenže postřehové hry nebývají úplně milosrdné k malým hráčům. Matěj má velkou výhodu, že je třetí v řadě a tudíž strašně moc chce. Klára s Kubíkem ho ženou dopředu, z čehož těžím já, protože hraní her mě baví mnohem víc, než ježdění s autíčky po koberci... Zpět ale k těm postřehovkám.



U postřehovek mám pocit, že věk hraje dost zásadní roli. Když hraje dospělý s pětiletým, a tím myslím "naplno", nebývá to úplně vyrovnaný boj. Natožpak s tříleťákem. Pokud si ale chcete postřehové hraní s malými dětmi dopřát, musíte zapracovat na úpravě pravidel. Ať to ty prcky baví. Skvělé je, když někdo přijde s tak dokonalým zpracováním, že malé hráče zaujme na první pohled. A oni pak chtějí strašně moc hrát. To se právě podařilo finskému producentovi deskovek Tactic na jedničku. O českou distribuci se s láskou postaral ADC Blackfire. S tématem farmy nemůžete totiž u takto malých dětí šlápnout vedle. Zvířátka a traktory? Sázka na jistotu. A já za ni děkuju, protože hrajeme už několik dní v kuse.



Máte farmu. I sousedi protihráči mají svoji farmu. Pěkný kartonový domeček. Nějak se vám ale na velkém lánu poztrácela všechna zvířata, nářadí i plody vaší tvrdé práce. Musíte je najít rychleji než vaši spoluhráči. Za odměnu si na statku ubytujete nové zvíře nebo dokonce traktor!



Zmíněný lán je herní deska, složená ze 12 oboustranných puzzle dílků, což je parádní nápad, protože prostředí se tak s každou herní partií záludně mění. Oboustranné dílky navíc umožní zahrát si jednodušší nebo složitější variantu - složitější je víc travnatá, je tudíž obtížnější hledané předměty najít. Objekty, které hledáte, určují karty, které se náhodně otáčí. Aby to bylo zapeklitější, správně odkrýváte dvě karty zároveň, takže hledáte na poli rovnou dva obrázky (a musíte na ně ukázat současně!).



S Klárkou a Kubíkem hrajeme naplno. Osmiletá se mi víceméně vyrovná, šestiletý nás zdatně dohání. Tříletý Matěj toto tempo ještě nestíhá. Popravdě mu pravidla různě upravuju - hledáme jeden předmět na jednodušší variantě desky, dávám mu náskok, hraje jako sólovku. Nejvíc hrajeme spolu ve dvou a já mu tento prostor ke zdokonalování ráda dopřeju.




Tahák číslo jedna? Bezesporu 17 malých plastových užitkových zvířat. Když se děckám nebude chtít hrát hra, pohrají si s políčky, farmami a zvířaty. Pecka. Mé děti si hru okamžitě zamilovaly. Já ocením variabilitu a dvě obtížnosti.



Jediné, co bych trochu vytknula: krabice by mohla být o fous větší, aby pojmula i čtyři složené farmy. Když se budou pořád dokola rozkládat a opětovně skládat, trochu se bojím, aby nepřišly k újmě...

Desková hra Farma: Hledej a najdi je nápaditá postřehovka pro nejmenší, která však svým originálním zpracováním přitáhne i mnohem starší hráče. Takhle vymyšlených postřehovek moc není, nás to vyloženě chytlo a myslím, že s námi zůstane dlouho. Ideální hra pro předškoláky.

-
Za hru k recenzi děkuju českému vydavateli ADC Blackfire.

Žádné komentáře:

Okomentovat