neděle 8. května 2022

Hrajeme / Velonimo

Od té doby, co se u nás asi nadosmrti zabydlely Spící královny a děcka začaly chápat Prší, máme doma hromadně rádi karetní hry. Jsou nejen kompaktní, takže super parťáci na každou dovolenou, ale většinou jsou i rychlé. S dětmi 6 a 8 už se toho dá z karetek zahrát docela dost, největší problém bývá udržet vícero karet v ruce a trošku si je tam zorganizovat. Kubík ještě v případě většího počtu karet v ruce využívá praktického držáčku. To nám ale nebrání zkoušet nové a nové karetky, teď nás baví svižná přebíjecí novinka Velonimo.


Hra Velonimo pochází z Francie, o české vydání se nedávno postaralo Pygmalino. Co oceňuju, že i samotná výroba proběhla ve Francii, každá hra, co se vyrobí mimo Čínu je bod nahoru. Mě teda na první pohled oslovila už samotná krabička - asi z ní dýchá ta elegantní Francie, protože je graficky čistá, designová, do detailu vymazlená. Možná by mohla být i menší, ale chápu, že musí krom balíčku karet pojmout i návod a bodovací bloček, což je v konečném důsledku fajn vychytávka.



O čem je hra Velonimo? Všímavý čtenář to jistě prokoukne - půjde tady o kola. Kdyby se navíc hra jmenovala "Veloanimo", bylo by to sice jazykově dost kostrbaté, nicméně skoro 100% výstižné. Na těch kolech totiž pojedou zvířata! Ve hře Velonimo svádějí zvířata nekompromisní cyklistický závod do vrchu o hráškovo-mrkvičkový trikot. Kráva, gepard, medvěd nebo velbloud? A co teprve když se přidá sólista zajíc nebo lídr želva...



Krabička ukrývá 56 karet. 49 karet zvířecích závodníků (7 týmů zvířat v 7 barvách), 6 karet superrychlých zajíců a 1 karta s hráškovo-mrkvičkovým dresem. Každá hra se skládá z 5 kol, které se stupňují náročností, tudíž i bodovým ohodnocením. Právě proto shledávám bodovací bloček jako velmi užitečný komponent, hlavně když vás hraje víc. Cílem každého jednotlivého kola je zbavit se co nejdřív všech svých 11 (náhodně rozdaných) karet. Kdo vyhraje kolo, získá trikot, který mu v dalším kole přinese fajn jednorázový bonus.



A jak se hraje? Zbavujete se karet, tzn. vysíláte do soubojů své závodníky, buďto jednotlivě, nebo v týmech (můžete vyložit karty stejné barvy, nebo stejné hodnoty). Vyložíte-li jednu kartu, hodnotu ukazuje číslo na ní. Pokud vyložíte celý tým, každá karta v kombinaci má hodnotu 10 bodů + připočítáte ještě hodnotu nejnižší karty v kombinaci (takže když vyložím tři dvojky, celková hodnota bude 10+10+10+2=32). Karty se zajícem mají vysoké hodnoty a proto se vykládají samostatně, ne v týmech. S protihráči se vzájemně přebíjíte. Musíte vždy vyložit karty s hodnotou vyšší než protihráč před vámi. Když to nejde ohlásíte pas. Když žádný hráč nedokáže přebít, poslední útočící hráč začíná nový útok, tzn. vykládá novou kartu, což je pro něj výhodné.


Velonimo je hra trochu o náhodě (někdy vám prostě karty nesednou), ale také o strategii a blafování. Potřebujete se karet zbavit co nejrychleji, takže musíte leckdy přelstít protihráče. Anebo přelstí oni vás :)


Pravidla jsou vážně jednoduchá, nejlépe si je samozřejmě zažijete společným hraním. Hru zvládne i šestileté dítě, je však jasné, že schopnost blafovat se získává až s přibývajícími roky. Celou hru o 5 kolech zvládnete za 20 minut, počet kol si navíc můžete přizpůsobit svým potřebám. Hrát jde ve 2 (pro dva hráče se lehce upravují pravidla) až v 5 hráčích, přijde mi, že čím víc lidí hraje, tím větší sranda.


Hra Velonimo nás nadchla, baví děti i dospělé, hra navíc zaujme moc povedeným grafickým zpracováním a vtipnými ilustracemi zvířat. Sháníte-li svižnou karetku na léto, osedlejte Velonimo!

-
Za karetní hru Velonimo k recenzi děkuju vydavateli Pygmalino.

Žádné komentáře:

Okomentovat