čtvrtek 5. května 2022

Kreativní razítkování pro starší děti

Podle mě je jen pár kreativních aktivit, které baví všechny děti. Prstové barvy, plastelína a razítka. Razítka jsou nesmrtelná, mám je ráda, jen je dobré zvolit taková, která vám nepřidají na vráskách. Nejlepší razítka na světě, se kterými zvládne pracovat už roční dítě, jsou bezesporu StampoBaby od Aladine. Máme doma dvě sady a jsou s námi už mnoho let. Masivní provedení, velmi pohodlný úchop, bezpečné razítkování, dostatečně velký polštářek. Malé děti je zbožňují. I maminky jásají. Ale co větší děti a razítka?


Kdysi jsem byla posedlá dřevem (no dobrá, pořád k tomu tíhnu, ale už ne hystericky). Obklopila jsem nás doma pomalu i dřevěným Legem. I razítka jsem koupila dřevěná. Jenže ouha, dětem se s nima blbě pracovalo. Špatně se jim držela, klouzala, umývání taky nic moc. Tak jsem se soustředila na materiál, který používá právě Aladine. A není jediný. Razítka na stejném principu pro větší děti vyrábí i Djeco. Tam taky nešlápnete vedle.


Starší děti už čekají od razítkování větší srandu - super jsou například razítka na textil, naše babička s dětmi každé prázdniny vyrábí originální letní trika. Když jsem hledala nějakou "jinou" razítkovací aktivitu pro Klárku a Kubíka, přemýšlela jsem třeba nad písmenky. Ale pak jsem našla právě výtvarné sady Djeco - kolekce se jmenuje Mix & Match. V obchodech mají sady pro kluky (roboti) i pro holky (víly), já sáhla po genderově neutrální - zvířata a různí tvorové.



Každá tato výtvarná razítkovací sada je uschovaná v praktické krabičce s gumičkou, jde s sebou vzít i na cesty. Krabice obsahuje 14 razítek, 4 různě barevné tiskací polštářky, 16 papírových základů pro obrázky, a návod. Nečekejte však žádné bezmyšlenkovité tiskání. K tomu, aby dítě vytvořilo originální obrázek, je potřeba velké míry představivosti. Jednotlivá razítka jsou totiž samy o sobě dost abstraktní a nic neříkající. Ale jak je k sobě tisknete, vznikají krásné velmi konkrétní obrazy ze zvířecí říše - lev, páv, papoušek. Dobrý nápad jsou i ty grafické předlohy z tvrdého papíru, na které se tiskne.



Razítka menších tvarů jsou vyrobena z pevné pěnové hmoty, dobře se drží a jednoduše omývají. Polštářky s barvou by mohly být větší, ale předpokládá se, že s těmito razítky už pracují starší děti a manipulaci už zvládnou.




Samozřejmě největší kreativní výzva přichází v momentě, kdy má dítě tvořit bez předlohy. Odkládá brožuru s návody a vymýšlí si svoje fantazijní stvoření. Tato výtvarná sada děti rozhodně ničím nesvazuje, mé děti brzy zjistily, že nemusí tisknout jen zvířátka. Že si pomocí zajímavých tvarů mohou natisknout klidně auťáky nebo domy snů. Nebo třeba dozdobit narozeninovou pozvánku, balící papír nebo deníček.

Žádné komentáře:

Okomentovat