středa 25. května 2022

Hrajeme / Vzhůru na palubu

Slavíte den dětí? Blíží se to, co? Dáváte dětem dárky? Já tradičně děti obdarovávám knihami a hrami. Tyto dvě aktivity mám totiž spojené se smysluplně stráveným společným časem, kdy se dokážu dětem naplno věnovat, jsem s nimi tady a teď. Dnes vám na blogu ukážu hru, která letos v tento výjimečný den obšťastní moje děti. Vzhledem k povaze hry - je dost bojovná - a taky k tématu - piráti - věřím, že sklidí úspěch. Deskovka Vzhůru na palubu od Albi vyšla letos na jaro. Já mám nastudováno, mám za sebou několik sólovek a instruktážní video, jsem tedy připravená na všechny mořské vlky :)


Co je důležité říct hned na začátek - tato hra vyžaduje prostor a akci. Není to hra, co si zahrajete v poklidu u stolu. Tahle hra miluje plovoučky a koberce, čím větší prostor, tím lepší. Hráči se u hry pohybují, není tedy nudně statická, což je pro malé hráče rozhodně přínos. Vyžaduje také zručnost a to já mám u her pro malé hráče moc ráda - když se ve hře vyskytne prvek na rozvoj jemné motoriky, beru to jako obří plus. Hra je v principu velmi jednoduchá, levou zadní zvládnou i předškoláci. Ve prospěch hraje také hrací doba - jednu partii dáte do 20 minut.


Moře. Ostrovy. Na nich zdánlivě nedobytné přístavy. Věže a plachetnice. Jenže zdání klame. Jsou tu i jiní mořeplavci. A ti se vás pokusí zničit - potopit vaše lodě a zbourat strážní věž! Musíte útočit přesněji než oni, abyste nedali své majetky všanc. Je zřejmé, že se jedná o nemilosrdnou kompetitivní hru.



Toto je nosné téma celé hry pro 2 až 4 hráče. Součástí jsou kartónové dílky, pomocí nichž složíte přístav, ostrov, lodě i věže - ty přijdou do praktických plastových stojánků, aby na ploše stály. Během tří kroků vašeho tahu se pokusíte zneškodnit loď nebo věž protihráče. Ten, kdo jako první přijde o své tři lodě a věž, prohrál, ostatní si sečtou body za trofeje a to určí vítěze.


Tahákem hry se bezesporu stává dřevěné dělo a náboje do něj. Provázek s uzly je také zajímavou herní variantou, jak odměřit délku pohybu. Dvě kostky, každá pro jinou příležitost - jedna s počtem uzlů, druhá se symboly boje/kapitulace.



Každý tah se skládá ze tří kroků (k poslednímu nemusí hlavně ze začátku dojít):

1. Palba z kanónu - nabijete, zamíříte a pokusíte se sestřelit protihráčovu loď nebo rovnou věž. Pálíte vždy od některé ze svých lodí nebo věže. Máte jen jeden pokus. Tady musím říct, že to chce trochu cviku, bylo by fajn to před samotnou hrou s dětmi natrénovat, ať to mají v ruce.

2. Plavba - hází se kostkou se symboly uzlů - kostka ukazuje 1, 2 nebo 3 uzly. Podle toho, co vám padne, berete do ruky přiložený provázek s uzly a posouváte svoji loď o hozený počet uzlů. Pohybovat můžete jednou lodí, nebo všemi, tak, jak se vám to zrovna hodí. Provázek můžete různě kroutit.

3. Boj na blízko - jakmile se dostanete se svojí lodí natěsno k protihráči, berete do ruky kostku se symboly meče a vlajky. Padne-li vlajka, protihráč se vzdává, vy jste získali trumf a jste o krok blíž k vítězství. Padne-li meč, hra pokračuje a boj také.


Mám ráda, když se tah skládá z vícero kroků. Hra mi potom přijde zábavnější a mnohem lépe udrží děti ve střehu. Chválím také za dostatečně velkou krabici, která pojme lodě i věže ve složeném stavu, taky oceňuju kvalitu stojánků, což u spousty jiných her říct nemůžu. Tyto stojánky jsou pevné a přitom kartónové figurky neničí. Skvělým bonusem je i 6 minirozšíření a instrukce k pokročilé variantě hry.


Takže, moji milí, zvedáme kotvy a vyplouváme. Vstříc velkolepým objevům a navzdory tíživým hranicím desky stolu. Věřím, že si to společně (a nejen toho 1.6.) užijete!

-
Za hru Vzhůru na palubu děkuju Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat