pondělí 6. června 2022

Knihy pro děti / Jonáš a Nenáš: Zloděj na útěku

Před spaním čteme většinou podle Klárky a Kubíka, vybíráme spíš příběhové knihy na pokračování, střídáme knížky z domácí sbírky s těmi půjčenými z knihovny. Během dne se se čtením věnujeme výhradně Matějovi, čte mu hlavně Chlupáč, my spolu trávíme čas víc nad povídacími a prohlížecími knihami. Chlupáč má s Matýskem pár skutečných oblíbenců. Knížek, kde je textu tak akorát, knížek, kterým dominují ilustrace. Jako je třeba Jonáš a Nenáš. Velice působivý norský bestseller, který nezná hranic. Kniha, která je tak jasná, že ji pochopí už opravdu malé děti, klidně tříleté. Kniha, která má tak originální strohé ilustrace, že se vám jejich nezaměnitelný styl vryje pod kůži. Dospělí milovníci severské literatury jásají, děti se k nim záhy přidávají. A teď vyšel v Hostu i druhý díl! Jonáš a Nenáš - Zloděj na útěku.


Už se znáte s Jonášem a Nenášem z prvního dílu? Jonáš a Nenáš jsou kamarádi, nicméně by nemohli být odlišnější. Jsou jako den a noc. Jonáš říká na všechno "jo" a Nenáš pro změnu na všechno "ne". Dokážete si představit, jak je jejich soužití složité. V prvním díle hledají způsob, jak spolu efektivně komunikovat a taky zažijí pořádné dobrodružství se zlodějem! A ten se právě objeví také v dílu druhém, aby kamarádům zase pěkně zavařil. Obstojí přátelství i v další modročervené těžké zkoušce?



I druhý díl ukazuje, jak je důležité umět říci ne. Jak je důležité vymezit si hranice. Že není zlé odmítnout. A jak je důležitá síla přátelství, i když je tak komplikované jako to mezi Jonášem a Nenášem. 



Na extrémně přímočarém příběhu se ukazuje, že dobro a zlo nemusí být na první pohled rozpoznatelné. A taky předáváme dětem důležitou zprávu, že barva kůže nic neznamená, klíčové je to, co se ukrývá pod ní.



Druhý díl Jonáše a Nenáše rozhodně neztrácí na atraktivitě. Téma jing-jangových kamarádů má stále dětem co říct, na prostém příběhu se děti naučí pracovat se slovy a dostanou jedinečnou možnost odlišit to dobré od toho zlého. Norka Kari Staiová to dětem naservíruje na zlatém podnosu, neskrývá myšlenky za stovku zbytečných slov ani květnatých kreseb. Pokud máte rádi promyšlený severský minimalismus, Jonáš a Nenáš by k vám měli zajít na kus řeči.

-
Knihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé recenzní spolupráce s nakladatelstvím Host ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat