pondělí 27. června 2022

Hrajeme / Trio

Klárka se teď po nějaké době vrátila k hlavolamovým hrám pro jednoho hráče z řady Smart Games, kterých doma máme celou řadu. Když se nudí, vezme si nějakou krabičku a trénuje mozek. Musím říct, že někdy mám co dělat, abych s ní udržela krok. Tyhle chytré hry baví nejvíc nás dvě a proto jsem měla radost, když Granna přišla s postřehovou novinkou Trio. Tato na pravidla jednoduchá hra jde sice hrát taky jako sólovka, ale především si ji užijete ve 2 až 6 hráčích.


Trio je stolní postřehová logická hra, která zabaví přemýšlivé děti i dospělé. Spodní věková hranice je dost ošemetná, ale z naší zkušenosti mohu potvrdit informace vydavatele, že plnohodnotně ji zvládnou až školáci. Když hraju s osmiletou Klárou, skóre je víceméně vyrovnané, ale většinou mám lehce navrch. Šestiletý Kubík potřebuje víc času, holt postřehovky jsou v rychlosti dost nemilosrdné. Takže souhlasím s věkovým určením 7+.



Trio se ukrývá ve středně velké krabici a na komponenty i pravidla je velice skromná. Součástí hry je jedna čtvercová hrací deska s mřížkou, 8 velkých dřevěných figurek (2 červené, 2 žluté, 2 modré a 2 zelené), 55 karet s "trio" sestavami. Pravidla jsou stručná a strašně jednoduchá, hru pochopíte za pár minut.



Před začátkem hry rozestavíte na hrací plochu všechny figurky dle zadání, zamícháte balíček karet a kolem plochy vyskládáte 12 těchto karet - obrázkem nahoru. Na každé kartě je vyobrazena nějaká sestava tří barevných puntíků (v barvách figurek). V tuto chvíli začíná pekelné soustředění a boj o rychlost. Každý tah spočívá v tom, že musíte přemístit právě jednu figurku na volné místo na mřížce tak, aby vznikla jedna ze sestav, která je vyobrazena na kartách kolem hrací plochy. Zvoláte "Trio!" a sestavenou kartu si berete k sobě. Chce to opravdu bystré oči, klidnou mysl a prostorovou představivost. Musím říct, že to není vůbec jednoduché. Jak se však do hry dostanete, budete se bavit!



Pokud se hraje plnohodnotná partie se všemi 55 kartami, zabere vám to s dětmi tak 30 minut. Nic vám však nebrání, abyste si to zkrátili dle vašich potřeb, jednoduše odeberete z dobíracího balíčku nějaké karty.



Nějaké postřehovky doma máme, Trio se mi líbí v tom, že v sobě má i prvky logické hry. Do každé partie se s Klárkou zcela ponoříme, lámeme si hlavy, až se z nás kouří. Výhodou jsou jasná a jednoduchá pravidla a možnost přizpůsobit hru různému počtu hráčů. V případě nenadálé nudy zabaví i jednotlivce. Tím, že hra nemá moc komponentů, stává se z ní skvělý parťák na cesty, nemusíte se bát, že by se vám někde po kempu rozkutálela stovka žetonů.

-
Za hru Trio k recenzi děkuju vydavateli Pygmalino.

Žádné komentáře:

Okomentovat