neděle 22. května 2022

Audio pro děti / Agnes a Zakázaná hora

Můžu s klidným svědomím říct, že jsem patrně neposlouchala krásnější a smysluplnější audioknihu než je Agnes a Zakázaná hora. Literární předlohu Veroniky Hurdové (alias Krkavčí matky) registruju na sítích už minimálně rok, mnoho lidí o ní mluvilo a mluvit ještě dlouho bude. Veronika je už zkrátka fenomén. Znám její příběh, na kterém si vybudovala svoji úspěšnou "značku". Ač její blog nečtu, žádné přednášky ani besedy jsem se nikdy neúčastnila, uznávám, že opravdu umí tu životní moudrost předat s velkou laskavostí dál. Vlastně ani nevím proč, ale knihu jsem vůbec neřešila, jen tak kolem mě plynula. Jenže hledání opravdu dobrých dětských audioknih je složitá disciplína, tak jsem si ji nedávno v Audiotéce na poličku pořídila. Dětské audioknihy nejdřív poslouchám sama, trochu mě zajímalo, jak moc složitě bude téma osudového putování za vlastním štěstím zpracováno. No a ta brada mi fakt spadla. Nádherný příběh, výjimečná hloubka, příjemná interpretace, audiokniha oplývá superlativy. Dětem ji schovávám na léto, na další dlouhé putování, v autě je totiž prostor ponořit se sám do sebe...


Dospívající holčička Agnes žije v mírumilovném pralesním kmeni Magrejů. Žije tady se svojí maminkou, náčelnicí kmene, má tady svého nejlepšího kamaráda Kariho a také koalu Bobo. Lidé z vesnice se rodí s nějakým neobyčejným darem. Jakmile tuto zvláštní schopnost objeví a ovládnou, musí ji na Úplňkové slavnosti předvést ostatním vesničanům a složit přísahu, ve které slíbí, že budou dar používat pouze ku prospěchu celého kmene. Problém je v tom, že tento slib musí být složen do dvanáctých narozenin, jinak se člověk stane Stínem. Agnes právě oslavila jedenácté narozeniny. A bohužel stále netuší, jaký je její dar. Moc se tím trápí, propadá strachům, na radu místního Šamana se vydává na nebezpečnou cestu k Zakázané hoře pro odpovědi. Ke stejné hoře, z níž se před pěti lety nevrátil její tatínek. Co ji na Zakázané hoře čeká? Proč se odtud nikdy nikdo nevrátil? Zvládne Agnes všechny zkoušky, které ji hora přichystá? Najde svůj dar?

Agnes a Zakázaná hora je laskavá dobrodružná kniha s prvky fantasy. Popisuje krásný život nezkaženého kmene kdesi uprostřed divočiny a bere nás na neobyčejnou cestu za hledáním smyslu života. Agnes nám během své pouti nastavuje zrcadlo a opírá se do těch nejpalčivějších oblastí našeho života. Přijmutí sebe sama, sebeúcta, sebeláska, hodnota lidské činnosti i váha těch nejobyčejnějších věcí v našem životě. Nebojte se, v této knize se nedočkáte plytkých klišé. Je to všechno naservírováno s dokonalou precizností a moudrostí, vše dává smysl, vše je až bolestně pravdivé.


Jestli zvažujete, pro koho je kniha vlastně určená, přemýšlíte správně. Agnes a Zakázaná hora je ten typ knihy, který je primárně určený dětem, ale do povinné četby/poslechu by si je měl zařadit každý dospělý. Takový pocit jsem měla naposledy z knihy Kdo krade dětem čtení. Děti si bezpochyby užijí nádherný příběh z neznámého kouzelného prostředí, my dospělí si v něm dokážeme najít odpovědi na otázky, kterým se léta úspěšně vyhýbáme. Bez patosu tvrdím, že Agnes zasáhla moje srdce, vracím se k některým pasážím znovu a znovu a vnímám. Pouštím si slova k tělu a modlím se, aby mé děti pochopily. Aby pochopily řád světa, pevné ukotvení sebe sama ve vesmíru, hodnotu svého života i lásku ke své osobě.

2 komentáře:

  1. Dobrý deň...asi dosť blbý dotaz,ale stejne...audioknihy sťahujete do telefónu?nezaberie to moc "miesta"?či do čítačky...som technický antitalent... ďakujem Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Jani, audioknihy často poslouchám přímo v aplikaci Audiotéky, když jsem na WIFI, aby mi nezabíraly soubory místo v telefonu, což je výhoda. A většinou mám jednu audioknihu stáhnutou v mobilu ve formátu mp3, abych mohla poslouchat i offline. Ale jen jednu, pak vymažu.

      Vymazat