pondělí 21. března 2022

Audio pro děti | Stela a 16 huskyů & Stela v zemi tučňáků

Jakákoliv cesta autem by nebyla cestou, kdyby nám k tomu nehrála nějaká audiokniha pro děti. Jsem ráda, že jsme někdy loni opustili přenosné dvd přehrávače (a k tabletům jsme zatím nedospěli) a opět jsme oldschoolově sklouzli k audio pohádkám. V autě je však potřeba myslet na to, že před vyprávěním nemáte kam utéct, takže je moudré zvažovat, co si s chutí poslechnete s dětmi i vy dospěláci. Přiznávám, že skloubit vkus pěti členů posádky může být oříšek. Zatím u nás suverénně vede série od Enid Blyton Správná pětka, ze které máme zatím všech namluvených 5 dílů (a netrpělivě vyhlížíme další). Pak následuje Justýnka a asistenční jednorožec, Indigové pohádky a Jakub a obří broskev (tohle teda moc nemusí Chlupáč). Teď před naší poslední delší cestou (na bratislavské letiště a zpět) jsem sáhla po dvou příbězích desetileté Stely od české autorky Terezy Pařízkové - Stela a 16 huskyů a Stela v zemi tučňáků. Udělala jsem dobře, je to jedna z nejlepších audioknih, kterou doma máme.


Kubík znal trochu knižní podobu ze školky, tak mi můj výběr hned schválil, prý je to zajímavé. Dva příběhy (v jedné audioknize za příjemnou cenu) desetileté holčičky Stely nás zavedly na zajímavá místa naší Země, daly nám nakouknout do zákulisí neobvyklého sportu i ojedinělého povolání. Stela rozhodně se svými rodiči neprožívá nudný život, tatínek si pořídí psí smečku a stane se musherem, maminka se zase toulá někde po Antarktidě, kde zkoumá tajný život tučňáků...

Audiokniha je zajímavá od prvního do posledního slůvka, není zbytečně natahovaná, děj běží jako po másle, pořád se něco děje. Na rozdíl od mnohých kritiků se mi právě líbilo, že je Stelina rodina poměrně netypická, maminka přenechala na rok a půl starost o dceru tatínkovi, který ji láskyplně vychovává na venkově spolu s dědečkem. Sama se vydala na nebezpečnou misi fotit tučňáky.


Z příběhů vyloženě sálá láska k přírodě a ke zvířatům. Prostředí Aljašky (kde tatínek jel slavný závod psích spřežení) i Antarktida (kde čelí nebezpečí zase maminka) jsou vykresleny velmi obrazně, realisticky, až máte pocit, že tam s nimi jste také.

I když je hlavní postava knih holčička, myslím, že to vůbec není ryze holčičí poslech. Tím, jak je nosné téma postaveno dobrodružně, zaujme jistě i kluky. U nás to funguje. Baví Klárku i Kubíka. Co se věkového určení týče - je to velice individuální, ale osobně bych to viděla na 6+.

Chválím opravdu příjemný hlas interpretky Kláry Sedláčkové Oltové, na kterou jsme zvyklí už z jiných audioknih. Jestli hledáte milý dětský příběh, který k poslechu naláká na zvířátka a dobrodružství, se Stelou budete určitě spokojeni.

Na blogu najdete mnohem víc tipů na poslech s dětmi, zadejte si dole do vyhledávacího okýnka spojení "Audio pro děti".

3 komentáře:

  1. Dobrý den, knížky o Stele jsou opravdu povedené a naši kluci je mají rádi, ikdyž jak říkáte - hlavní postava je holčička. Jsou laskavé a přirozeně poučné a nenudí se u toho ani dospělý "předčítač". Děkuji za tip na audioknihu, určitě ji pořídíme. Krásný den, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mě zase láká i ta knižní podoba kvůli ilustracím, které jsem zahlédla, a jsou úžasné.

      Vymazat
  2. Určitě si je pořiďte, ilustrace jsou krásné a vkusné. Lehce mi ta kniha svojí laskavostí nebo nějakým vnitřním pocitem z dětství připomíná Děti z Bullerbynu. Jana

    OdpovědětVymazat