úterý 29. března 2022

Hrajeme | Sonic a parťáci

Ne, doposud jsme neznali ježka Sonica. Jsme totiž zatím počítačovými hrami nepolíbení. Uf. Ale v momentě, kdy mé děti začaly bavit závodní deskové hry, přišlo vydavatelství ADC Blackfire s na první pohled velmi atraktivní hrou Sonic a jeho parťáci. Byla to láska na první pohled a já si byla jistá, že mé deskochtivé děti ji budou zbožňovat. Hned, jak ji kurýr přivezl, rozbalili jsme a začali hrát. Je to hra nádherně univerzální, která zabaví celou rodinu. Smlsnou si na ní i dospěláci, kteří zvládnou škodící techniku snáz než malé děti :)


Modrý ježek a jeho 7 podobně ilustrovaných kamarádů se spolu utkají na závodní dráze, která rozhodně není přímočará, naopak je plná nástrah, ale i příjemných bonusů. Závodí se v barevných týmech - modrý, červený, černý a žlutý. Každá barva týmu = dvě figurky. Upozorňuju, že figurky nejsou vyvedeny v těchto barvách, jen jejich podstavce odpovídají. Toto může být hlavně pro "stárnoucí" rodiče poněkud matoucí, děti v tom mají pěkně jasno od samého začátku. Já několik prvních her vyloženě prudila a pořád se ptala: "Děcka, kteří jsou moji?". Ale to se poddá, nebojte. Řekla bych, že ideální je hrát Sonica ve 4 hráčích, kdy každý hráč ovládá svůj tým, respektive své dvě figurky. Ve třech hráčích se jeden nepoužitý tým vyřazuje do krabice, dva hráči se spravedlivě rozdělí - každý hraje se dvěma týmy. To už může být pro mladší děti trochu náročnější, ovládat 4 figurky.



Hra je určena závodníkům od 7 let. Já bych hranici posunula na 6+. Partii ale určitě zvládnou odehrát i mladší hráči, jen budou mít problémy s taktikou - ve hře se totiž musí trochu kalkulovat a plánovat tahy. To ale neznamená, že si například mladší sourozenec nemůže spolu s vámi jen tak nenásilně zazávodit. Je to svižná rychlovka - jednu hru máte hotovou do 20 minut.



Závodní hra. Nabízí se hod kostkou a tudíž velká práce náhody. Ale nikoliv! Tvůrci na to šli fikaně. Závodit, tzn. posouvat se budete pomocí karet - takže karetní závodní hra. Tato myšlenka mi přijde skvělá, protože se odbourává hod štěstěny. A je to opravdu jen a jen na vás. Co je ještě na hře výjimečné? Svými kartami v ruce neposouváte jen sebe, ale klidně i svoje protihráče, záleží totiž na tom, jakou kartu zrovna zahrajete. Nemáte štěstí na karty a ani jednu ve své barvě? Nevadí, určitě vás posune někdo jiný. V tomto je hra nesmírně spravedlivá.




Vtip je v tom, že se po závodní ploše posouváte vzájemně. Každý máte k dispozici 6 karet pohybu v ruce a musíte je všechny použít, takže nemůžete vykládat pořád jen svoji barvu. Prostě je tam musíte postupně vyskládat všechny. Až karty v ruce dojdou, dostanete šest nových. Smysl tkví v tom, že musíte přemýšlet, kdy jakou kartu použijete, abyste své figurky co nejvíce posunuli dopředu, naopak ty soupeřovy posunuli minimálně. Musíte tedy plánovat, počítat, předvídat a nebát se záškodničit. Protože v cíli musíte být první vy! S celým týmem.


Herní plocha je velká a bohatě ilustrovaná. Vyobrazená závodní dráha obsahuje různá pole (pole bez akcí, pole s prstenci, které pohyb zrychlují, pole s bodáky, na kterých naopak uvíznete, loopingy, které vás vrací stále zpátky, bonusová pole, kde je potřeba líznout si bonusovou červenou kartu, která vám při hře pomůže). Za mě by bylo fajn, kdyby byla herní deska oboustranná, na druhé straně by se šikl jiný typ závodní dráhy.



Plastové figurky jsou bezesporu tahákem číslo jedna. Jsou super líbivé, roztomilé, děti je milují. Dobře se s nimi manipuluje, jsou stabilní a pěkně barevné. Jen je potřeba zacházet s nimi opatrně, hlavně malé děti upozorněte na to, že především nožičky jsou tenké a tím pádem křehké. Matěj jednu červenou figurku hned po rozbalení pomazlil tak důkladně, že se jedna noha nalomila. Okamžitě jsem ji zpevnila lepidlem a důrazně děti poučila o něžném zacházení. Myslím, že už to bude ok.




Sonic a jeho parťáci je opravdu zábavná závodní hra. Pobaví partu kamarádů ze školy, ale rádi si ji s dětmi zahrajete i vy. Je totiž strategická, musíte u ní přemýšlet a čím je hráč vyspělejší, tím si ji vlastně užije víc. Čistě dospělácká partie musí být celkem nemilosrdná. Hra je svižná, učí děti plánovat tahy dopředu, není založena na náhodě. Doporučuju ji nejen milovníkům ježka Sonica, ale i těm zcela nepolíbeným.


-
Hru Sonic a jeho parťáci nám k vyzkoušení poslalo Blackfire. Děkujeme ♥  

Žádné komentáře:

Okomentovat