pondělí 8. března 2021

Hrajeme / Hamouni

Na letošních horách jsme začali hrát novou společenskou hru Hamouni (původní název Hoarders) z vydavatelství Granna. Zelená krabice menšího formátu v sobě ukrývá poměrně rychlou karetní hru, která není nikterak náročná. Ač se na krabici uvádí věk 8+, rozhodně zvládnou i o pár let mladší děti, pokud jim vše srozumitelně vysvětlíte. Já se první večer trochu plácala v pravidlech, ale pár sólo her to spravilo a jako vždy se ukázalo, že to není tak složité, jak se na první pohled zdá. Děti Hamouni hrozně chytli, je to moc pěkně graficky zpracovaná hra a navíc práce se zvířecími hrdiny Klárku s Kubíkem baví.


Lesní zvířata nesmí mít v zimě hlad. Proto pilně shání a hromadí zásoby oříšků a semínek, aby přežila. Ke sběru zásob jim pomáhají zvířecí akční karty, z nichž každá má jinou funkci. Oříšky tak hráči mohou poctivě najít, nebo méně poctivě ukrást. Ale nebojte, ta správná zvířata umí zásoby ořechů také ubránit.



V krabici jsou jen dvě věci, když nepočítám malý dřevěný kolíček, který označuje hráče na tahu. Dva druhy karet. Malé kartičky zásob (5 druhů vždy po 11 kusech) a větší karty akcí (v 6 různých barvách až pro 6 hráčů). Každý hráč dostane na začátek 3 náhodné karty zásob a ty si umístí veřejně před sebe. Zároveň každý hráč dostane pětici akčních karet v jedné barvě (všichni hráči mají stejné akční karty). Každá taková karta se zvířecím hrdinou znamená jinou akci, pro lepší orientaci je na každé kartě malý symbol, který znázorňuje, o jakou akci se jedná (což mi přijde jako fajn vychytávka). V každém kole si každý z hráčů tajně vybere právě dvě karty akcí, které chce v daném kole uskutečnit. Ty si zakryté položí před sebe a se zbylými třemi už se v tomto kole nehraje. Hráči postupně odkrývají své vybrané akční karty a provádějí příslušné akce. Tím syslí zásoby nebo o ně díky jiným hráčům přicházejí. Vítězem se stane ten, který jako první shromáždí 5 kusů zásob jednoho druhu. Většinou je to otázka 10 minut.      



Ke hraní této hry už je potřeba základů strategického myšlení, na což nemusí být předškolní děti ještě zralé. Ale my to máme tak, že v průběhu hry upozorňujeme a vysvětlujeme některé strategické tahy, aby především Kubík příště věděl. Ale vlastně jsem docela překvapená, jak dobře mu v pěti letech hraní jde, a o výhry se spravedlivě dělíme. Samozřejmě je hra založená také částečně na náhodě, jaké zásoby vám jdou zrovna pod ruku, to ovlivnit nemůžete ani když si mozek budete namáhat sebevíc.



Jako jedna z mála her jde hrát až v šesti hráčích, což je super, protože s počtem hráčů roste i společná zábava. Hrát jde ale bez problémů i ve dvou. Je to hra, která zabaví děti, ale i dospělé, může se zde blafovat, ukáže se při ní, jak dokážete odhadnout spoluhráče. Hamouni umí být napínaví, umí být zábavní, umí být zákeřní. Je dobré se zamyslet, jak vaše děti zvládají ve hře křivdu v podobě krádeže zásob, nemusí to být pro každého. Třeba zrovna tohle pro Kubíka není a proto si skoro v každém tahu vybírá křečka, který ho před zlodějem ochrání (nic naplat že je tak trochu čitelný :)).



Hamouni jsou příjemnou svižnou hrou s krásnými ilustracemi pro rodiny s dětmi od cca 6 let. Díky velikosti krabice je také jedním z adeptů na letní dovolenou...


-
Hru jsem si vybrala v rámci dlouhodobé recenzní spolupráce s eshopem Kvalitní hračky.

Žádné komentáře:

Okomentovat